Menu
‘Ik wil sneller en explosiever worden’

‘Ik wil sneller en explosiever worden’

Gehuld in een oranje hesje sprint Siem de Jong van de ene helft van het trainingsveld naar de andere. Met een geconcentreerde blik in de ogen gaat hij ieder balduel aan in de oefenpartij van de vrijdagochtendtraining. ,,Ik wil sneller en explosiever worden’’, zegt De Jong na afloop van de oefensessie.

,,De trainingen zijn pittig, maar het is wel vol te houden’’, zegt De Jong terwijl hij plaatsneemt op de Bob Haarms Tribune. ,,We zijn nu twee weken verder met alweer een oefenwedstrijd gespeeld. Het gaat erg goed.’’

Zaterdag scoorde hij twee keer tegen DWV, waarvan het eerste doelpunt op magistrale wijze. ,,Ik dacht dat de bal net iets te hoog was, dus sprong ik’’, blik De Jong terug op het duel in Amsterdam-Noord. ,,En de bal vloog daarna mooi het doel in. Ik was wel heel blij’’, vertelt hij met een glimlach.

Het seizoen beginnen met een nieuwe trainer is ook voor De Jong een nieuwe start. ,,De trainer heeft gezegd dat iedereen als het ware opnieuw moet beginnen. Iedereen krijgt nu dezelfde kansen.’’

Tijdens de diverse oefensessies van Ajax 1 weet De Jong waar hij aan wil werken. ,,Ik wil sneller, explosiever worden en door veel te trainen krijg je dat voor elkaar. Handelingssnelheid is bijvoorbeeld ook belangrijk voor op het middenveld.’’ Specifieke doelstellingen heeft De Jong niet opgesteld. Althans, nog niet. ,,Het is daarvoor nog te vroeg’’, zegt hij. ,,In de voorbereiding ga je gewoon voor je kansen. Ik wil zo dicht mogelijk tegen de basis aanzitten, of in ieder geval bij de achttien.’’

De Jong, die door ploeggenoot Luis Suarez ‘Phillip’ wordt genoemd, kan zaterdag op de Toekomst zijn werklust tonen. Dan speelt Ajax tegen dochterclub Ajax Cape Town. ,,Ik heb er zin in’’, zegt De Jong. ,,Morgen staat er een mooie wedstrijd op het programma.’’ Maandag reist het team van Martin Jol af naar De Lutte voor het trainingskamp. ,,De Lutte wordt denk ik wel pittig.’’

Terugkomend op zijn bijnaam ‘Phillip’ zegt De Jong:,,Ik had mijn haar een beetje naar voren hangen en Suarez vond mij op Phillip Cocu lijken’’, legt hij uit. ,,Ik had het wel eens vaker gehoord’’, zegt hij met een glimlach.

Siem de Jong in achtervolging op Jan Vertonghen. Siem de Jong in achtervolging op Jan Vertonghen.
Evander Sno zet druk op Eyong Enoh. Evander Sno zet druk op Eyong Enoh.
Luis Suarez duikt gevaarlijk op voor het doel van Kenneth Vermeer. Luis Suarez duikt gevaarlijk op voor het doel van Kenneth Vermeer.
Suarez zoekt naar een opening; Toby Alderweireld geeft de Uruguayaan weinig ruimte. Suarez zoekt naar een opening; Toby Alderweireld geeft de Uruguayaan weinig ruimte.
De training was vrijdag toegankelijk voor de pers. Vanf de tribune kijken de journalisten hoe Ajax zich voorbereidt op het duel met Ajax Cape Town. De training was vrijdag toegankelijk voor de pers. Vanf de tribune kijken de journalisten hoe Ajax zich voorbereidt op het duel met Ajax Cape Town.