Menu
'Ik zit op het moment heerlijk in mijn vel'

'Ik zit op het moment heerlijk in mijn vel'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Nemanja Gudelj, Marlous Pieëte, Mitchell Dijks en Matthijs de Ligt wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Matthijs de Ligt.

Het is mijn eerste seizoen bij Jong Ajax en tot nog toe verloopt het naar wens. Ik heb bijna alles gespeeld, iets dat ik op voorhand niet verwacht had. Bovendien train ik dagelijks mee met Ajax 1. Dat is voor mij natuurlijk fantastisch, erg leerzaam bovendien. Ik probeer zoveel mogelijk van de jongens en de staf op te steken. Op het moment zit ik heerlijk in mijn vel.

Kat uit de boom kijken
Eigenlijk was ik vrij van verwachtingen het seizoen ingegaan. Ik wilde vooral het niveauverschil tussen Jong Ajax en de A1 gaan ontdekken en ervaren. Sowieso ben ik iemand die in het begin altijd even de kat uit de boom kijkt en toeziet hoe alles loopt. Buiten het veld ben ik een rustig persoon, maar op het veld is dat wel anders. Dan ben ik meer uitgesproken.

'De laatste jaren heb ik goede stappen in mijn ontwikkeling gezet, maar het is niet zo dat ik daar bewust bij stilsta.'

Het coachen van medespelers is in mijn ogen één van de belangrijkste kwaliteiten die een centrale verdediger moet hebben. Als je alles goed neerzet, heb je zelf ook minder minder te doen. De coaching is een belangrijk aandachtspunt geweest en hoewel ik zeker stappen heb gemaakt, kan het nog altijd beter. Daar werken Ajax en ik hard aan. Midden in de roes van een wedstrijd wil ik het coachen nog wel eens vergeten.

De Ligt krijgt in de Jupiler League te maken met fysiek sterke spitsen.
De Ligt krijgt in de Jupiler League te maken met fysiek sterke spitsen.

Het grootste winstpunt van vorig seizoen is dat ik meer een echte verdediger ben geworden. In het begin van mijn A1-tijd was ik opbouwend sterk, maar het keiharde van een verdediger, het meedogenloze, miste ik nog een beetje. Mijn mentor Winston Bogarde heeft er erg op gehamerd dat verdedigen op 1 moet staan. Opbouwen is leuk, maar komt pas aan de orde als het defensief goed staat. Ik merk dat ik nu eerst verdediger ben en ook zo denk, en daarna pas opbouwer.

Leerschool
Een ontwikkeling die me nu goed van pas komt in de Jupiler League. Het is leerzaam om te voetballen tegen mannen die echt strijden om de punten. Zij zeggen niet na een nederlaag: jammer volgende keer beter, maar klappen er vol op.

'Over mijn speeltijd heb ik niet te klagen'

Afgelopen vrijdag tegen MVV stond ik tegenover een spits van 2 bij 2. Dat is wel even iets anders dan de jeugd waarin de spelers misschien technisch beter waren, maar veel minder fysiek. De Jupiler League is een prima en nuttige leerschool en het bevalt goed. Over mijn speeltijd heb ik niet te klagen en datzelfde geldt voor de prestaties van het team, al blijft de nederlaag tegen MVV erg zonde.

De laatste jaren heb ik goede stappen in mijn ontwikkeling gezet, maar het is niet zo dat ik daar bewust bij stilsta. Meestal realiseer ik me pas na het seizoen hoe snel het is gegaan. Althans dat was de voorgaande jaren zo, want ik weet natuurlijk niet hoe dit seizoen verder gaat lopen. Ik vind het vooral mooi om aan het einde van het seizoen de progressie te kunnen zien die je in een jaar hebt gemaakt. Het is voor mij zaak om elk jaar die stappen te blijven maken.

'Dit seizoen kan ik me volledig focussen op voetbal'

Natuurlijk is mijn doel om op termijn het eerste van Ajax te halen, maar ik laat het zoals gezegd rustig op me afkomen. Ik focus me op mijn eigen ontwikkeling. Dit seizoen kan ik me volledig focussen op voetbal. Ik heb mijn HAVO-diploma gehaald en heb nu een tussenjaar genomen wat betreft studeren. Ik wilde even aftasten hoe zwaar het spelen bij Jong Ajax was. Afhankelijk van hoe het voetbal zich ontwikkelt zal ik beslissen of ik volgend wellicht nog iets ga studeren, maar vooralsnog bevalt het goed.