Menu
'Ik zou een clinic geweldig hebben gevonden'

'Ik zou een clinic geweldig hebben gevonden'

Marlous Pieëte is aanvalster bij de Ajax Vrouwen. Eens per maand deelt zij haar ervaringen en die van haar team op de site. Vandaag vertelt ze over de clinics en het enthousiasme van de deelneemsters.

We hebben woensdag weer een clinic bij Buitenveldert. Ik zal daar ook bij aanwezig zijn om de jonge enthousiaste meiden proberen wat bij te brengen. Toen ik klein was, had je nog helemaal geen clinics. Ik zou dat geweldig hebben gevonden. Wij moesten het doen met een voetbaldag van de KNVB en daar kwamen dan honderden jongens en meiden op af om spelletjes en partijtjes te doen. Daar ben ik wel een paar keer naartoe geweest en dat vond ik erg leuk. Maar training krijgen van bekende voetballers zou nog veel leuker zijn geweest.

Ik had een shirtje van Overmars

Nu er al een aantal jaren een Eredivisie voor vrouwen is, zijn er ook clinics die de meiden van de clubs geven. De jonge voetbalsters hebben nu speelsters als voorbeeld en een voetbaldroom die uit kán komen. Dat kon in mijn jeugd nog niet. Ik zei vroeger daarom altijd dat ik dan maar het eerste meisje zou worden die bij de mannen in de Eredivisie zou gaan spelen. Je helden waren dus vanzelfsprekend altijd mannen. Mijn idool was Marc Overmars, net als ik een snelle buitenspeler. Daar had ik een shirtje van.

In mijn Twente-tijd waren er wel meisjes die met mijn naam op het shirt speelde. Ook hier bij Ajax heb ik al eens een meisje met een shirt met Pieëte erop zien lopen. Op de clinics merk je dat de deelneemsters je kennen. Omdat ze de speelster op hun positie in de gaten houden, of dat ze zelf nummer 7 zijn. Dat is zo mooi.

Indruk maken
Op de clinics is het leuk om het enthousiasme van de kinderen te zien en om ze beter te zien worden. Ze proberen altijd indruk op je te maken. Als ze merken dat je kijkt, doen ze nog meer hun best of doen ze een trucje dat ze goed beheersen. Precies zoals ik dat zelf vroeger gedaan zou hebben.

Bij onze clinics werken we samen met Players United maar creëren zelf ook trainingen. Want het moeten wel vormen zijn die we zelf uitvoeren en waar we achter staan. De naam is niet voor niets ‘trainen als een Ajacied’. We koppel alles wat we doen terug naar de Ajax-situatie. Je moet zelf een beetje het initiatief nemen als je ziet dat de groep beter iets makkelijkere oefenstof voorgeschoteld kan krijgen of juist moeilijker. Bij de taakverdeling neem ik vaak de techniek voor mijn rekening, zo’n vijftien tot twintig minuten. Maar het komt ook voor dat ik een vast groepje langs alle onderdelen begeleid.

Juiste oplossing
Zelf vind ik het leuk om met de wat oudere jeugd te werken. Met de kleintjes doe je veel spelletjes maar ik wil ook wel communiceren met de deelnemers, zodat ze zelf kunnen aangeven wat de juiste oplossing is in bijvoorbeeld een 2-tegen-1-vorm. Als we grote talenten ertussen zien zitten, dan kunnen we hun namen doorgeven aan de KNVB. De bond kan dan zelf kijken of ze echt goed genoeg zijn. De talenten houden we zelf ook in de gaten om ze voor de toekomst misschien wel bij Ajax te halen.

Ik heb geen ambitie om trainer te worden, maar dit vind ik erg leuk. Woensdag is normaal gesproken een werkdag voor mij in de fysiotherapiepraktijk, maar ik pik de grotere clinics eruit en dan plan ik vrij.