Menu
In de ArenA is het altijd boven nul

In de ArenA is het altijd boven nul

Ajax bereidt zich deze hele week in de Amsterdam ArenA voor op het bekerduel met AZ. Het winterse weer zorgt ervoor dat het team van interim-coach Frank de Boer tot de winterstop onder het gesloten dak van de ArenA traint. Het grasteam zorgt ervoor dat de mat ondanks alle trainingsarbeid in optimale conditie blijft.

Op de momenten dat Ajax in de ArenA traint, kunnen Jan en Kees Jong even uitrusten. Het is deze week een van de weinige momenten dat de leden van het grasteam even niet aan het werk zijn. Alhoewel, ook tijdens de training houden Jan en Kees het veld deze dinsdag nauwlettend in de gaten. De lunchpauze wordt handig voor het einde van de oefensessie ingepland, zodat de assimilatielampen zo snel mogelijk weer hun werk kunnen doen. Als de spelers het veld even voor 12:00 uur verlaten, staan Jan en Kees alweer klaar om de negen lampenunits het veld op te rijden.

Jan Jong: ,,Door het gebruik van die lampen kunnen we het gebrek aan daglicht compenseren. Ze staan er altijd tijdens de winterperiode. En zeker nu er sneeuw op het dak ligt zijn ze heel belangrijk. Het gras krijgt nu op een kunstmatige manier genoeg daglicht waardoor het veld in de juiste conditie blijft. De veldverwarming zorgt er verder voor dat het veld de juiste temperatuur houdt. Dat is in ieder geval altijd vijf graden of hoger. Wat dat betreft is het nooit onder nul in de ArenA. Zeker niet nu het dak dichtzit.”

Kees (links) en Jan Jong zorgen er voor dat het gras in optimale conditie blijft. Kees (links) en Jan Jong zorgen er voor dat het gras in optimale conditie blijft.

Ajax maakt tot aan het duel met AZ alle dagen gebruik van het veld van de ArenA. Maandag trainde het team van De Boer voor het oog van enkele tientallen supporters. Ook woensdag opent de ArenA vanwege de kerstvakantie de deuren voor Ajax-fans om de training op weg naar AZ te bekijken. Tijdens de besloten training van dinsdag keerde Mido weer terug in de groep. De Egyptenaar moest maandag wegens griep verstek laten gaan. Teemu Tainio en Mounir El Hamdaoui waren dinsdag nog niet teruggekeerd. De Fin en Marokkaan kampen nog steeds met griepverschijnselen. Oleguer, die last heeft van zijn knie, trainde apart met de fysiotherapeut.

In aanloop naar de achtste finale in de KNVB beker (donderdag, 20:45 uur) werken Jan en Kees Jong er samen met hun collega’s hard aan om Ajax en AZ een zo optimaal mogelijk veld te bieden. ,,Als dat lukt, zij wij tevreden”, zegt Kees. Het grasteam maakt van de nieuwste technologie gebruik om alle (weers)omstandigheden zo goed mogelijk in kaart te brengen. ,,We hebben sensoren die alles kunnen meten. De vochtigheid van het veld, de luchtvochtigheid, de buitentemperatuur, de lichtinval en ga zo maar door. Al die gegevens worden geregistreerd in de computer, zodat wij daar bij de verzorging van het gras zo goed mogelijk op in kunnen spelen.”

Kees vervolgt: ,,We werken altijd in nauwe samenspraak met de technische staf van Ajax. Dat gaat heel prettig. Wij kunnen alles precies zo prepareren zoals de staf en spelers van Ajax het wensen. De klant is koning. Daarnaast adviseren wij ook op bepaalde gebieden om het veld zo effectief mogelijk te gebruiken. Daarom gebruiken de keepers bij thuiswedstrijden tijdens de warming-up altijd verrijdbare doelen. Zo wordt het doelgebied zo lang mogelijk ontzien. Ook deze week met alle trainingen zorgt de technische staf van Ajax ervoor dat de belasting van het veld zo goed mogelijk wordt verdeeld. Door al die maatregelen kan Ajax deze week goed trainen én donderdagavond tegen AZ op een perfect veld spelen. Daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

Tekst en foto's: Ajax.nl

De Boer geeft aanwijzingen tijdens de training. De Boer geeft aanwijzingen tijdens de training.
Direct na afloop van de training doen de assimilatielampen hun werk weer. Direct na afloop van de training doen de assimilatielampen hun werk weer.