Menu
In de ban van Oranje en unieke Ajax-foto

In de ban van Oranje en unieke Ajax-foto

De persconferentie van Mongeral AEGON kreeg maandag een oranje tintje. Tussen de ruim 50 Braziliaanse journalisten bevond zich ook Marcos Garcia. De verslaggever van TV Gazeta de São Paulo bleek een groot fan van het Nederlands elftal. Gehuld in een oranje overhemd wilde hij van Frank de Boer alles weten over ‘bijna-wereldkampioen’ Oranje.

Hoe kan het toch dat het Nederlands elftal nog nooit wereldkampioen is geworden? Met die vraag ging Garcia maandagmiddag naar het Pacaembu in São Paulo. Op de plek waar Brazilië in 1950 de openingswedstrijd van het WK speelde, hoopte hij dat Frank de Boer hem dat antwoord kon geven. ,,Als we het WK een keer willen winnen moeten we écht in de wereldtitel geloven. Tijdens het afgelopen WK was dat voor het eerst het geval. Dat heeft ons uiteindelijk in de finale gebracht. Tijdens het WK ’98 waren wilden we de wereld vooral laten zien hoe goed we waren. De focus om het WK te kunnen winnen was er toen niet.”

Met het antwoord van De Boer in zijn achterhoofd legde Garcia uit hoe het met de populariteit van het Nederlands elftal in Brazilië staat. ,,Oranje speelt Braziliaanser dan Brazilië zelf. Dat is ook een van de redenen waarom ik, net als veel andere Brazilianen, zo’n groot fan van Oranje ben. Tijdens de WK’s van 1974 en 1978 kon ik mijn ogen niet geloven. Nederland speelde toen zo goed, dat ik op slag supporter van Nederland ben geworden. Ook al omdat Brazilië in die jaren geen best team had.”

Gevraagd naar de status van Ajax in Brazilië somt de inwoner van São Paulo de halve clubgeschiedenis op. ,,Johan Cruijff, Marco van Basten, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Dennis Bergkamp. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Iedereen in Brazilië kent Ajax. Uiteraard vanwege al die bekende namen, maar zeker ook vanwege de wereldberoemde jeugdopleiding waaruit ze allemaal zijn voortgekomen.” Hij haalt de unieke Ajax-foto’s aan die De Boer even daarvoor tijdens zijn presentatie tevoorschijn toverde. Op die beelden poseren ballenjongen Wesley Sneijder en Frank Rijkaard voor het begin van een thuiswedstrijd in De Meer. Ook de combinatie van mascotte Nigel de Jong en Clarence Seedorf is een klassieker. ,,Welke club in de wereld kan zulke foto’s tonen? Daar mag Ajax best trots op zijn.”

Terug naar het WK. Ook daar dook het woord ‘trots’ even later op. De Boer: ,,Als klein landje mogen we best een beetje trots zijn op de drie verloren WK-finales tegen grote landen als Duitsland, Argentinië en Spanje. En als we net als vorig jaar het geloof in de wereldtitel houden, zal het ooit wel een keer onze kant opvallen.” In die laatste opmerking van De Boer zit volgens Garcia het grootste verschil tussen Nederland en Brazilië. ,,Voor ons Brazilanen is het geloof in de wereldtitel juist het makkelijkste onderdeel van het voetbal. Een tweede plaats voelt voor ons alsof we de slechtste van de hele wereld zijn.”

Volg Ajax in Brazilië op de voet via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook, Twitter @AFCAjax, Hyves en Google+. De verrichtingen van Ajax zijn ook in het Portugees te volgen, waardoor Ajax-fans in Brazilië niets van het bezoek van de landskampioen hoeven te missen.

Tekst en foto’s: Ajax.nl