Menu
In de schaduw van het grote Oranje

In de schaduw van het grote Oranje

In de kantlijn van Nederland - Hongarije oefende het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar dinsdagavond tegen Engeland. Met zeven jeugdinternationals was Ajax hofleverancier bij de met 3-0 gewonnen oefeninterland in Putten. Ook op de bank bij Onder 19 was de A1 van Ajax dankzij assistent-coach Fred Grim vertegenwoordigd.

Als even voor 18:00 uur het Wilhelmus klinkt, luisteren er drie spelers van Ajax naar het Nederlandse volkslied. Vanaf de bank luisteren er nog eens vier mee. Met zeven geselecteerden is de A1 van Ajax hofleverancier bij Onder 19. ,,En dat hadden er zelfs nog meer kunnen zijn. Als Joël Veltman en Davy Klaassen niet geblesseerd waren geweest, hadden we er vandaag waarschijnlijk negen van de A1 bij gehad”, zegt Fred Grim. De coach van Ajax A1 is dit seizoen tevens assistent bij het Nederlandse jeugdteam van KNVB-coach Wim van Zwam.

Vanuit zijn dubbelrol heeft Grim ook buiten de Toekomst een goed zicht op de ontwikkeling van een groot deel van zijn spelers. ,,Dit soort wedstrijden met het nationale team zijn heel goed voor ze.
Een verblijf bij Onder 19 geeft de jongens toch weer andere indrukken en inzichten dan dat ze dagelijks bij Ajax opdoen. Voor hun ontwikkeling is het spelen van internationale duels heel goed. Ze treffen de beste spelers van toplanden als Italië, Frankrijk en Engeland tegenover zich. Dat soort momenten bij het nationale team moeten ertoe bijdragen dat de beste spelers naar Ajax 1 doorstromen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om.”

De Ajacieden Lukoki (7), Bouy (8) en Ligeon (2) luisteren naar het volkslied. De Ajacieden Lukoki (7), Bouy (8) en Ligeon (2) luisteren naar het volkslied.

Een paar dagen na de oefennederlaag in en tegen Italië heeft Onder 19 het tegen Engeland duidelijk een stuk gemakkelijker. Halverwege de eerste helft komt Nederland eenvoudig op voorsprong dankzij een goal van Feyenoord-spits Luc Castaignos. Na rust, met Stefano Denswil als vierde Ajacied binnen de lijnen, verdubbelt Onder 19 de score op sportpark Putter Eng. Een doelpunt met Ajax-tintje, dankzij een schitterende pass van Ouasim Bouy die Castaignos in stelling brengt, waarna Twente-aanvaller Ola John afdrukt: 2-0.

Na de tweede Nederlandse treffer neemt het aantal spelers van Ajax langzaam af. Eerst gaat Jody Lukoki naar de kant waarna Dico Koppers een kwartier voor tijd zijn clubgenoot Bouy aflost. Uiteindelijk, als John de eindstand inmiddels op 3-0 heeft bepaald, blijven er twee Ajacieden over. Ruben Ligeon bekijkt de slotminuten vanaf de zijkant naast keeper Warner Hahn (afgelopen donderdag nog 90 minuten actief tegen Italië) en de licht geblesseerde Joeri de Kamps, die deze avond als enige Ajacieden niet in actie komen in Gelderland.

Ligeon houdt een goed gevoel aan de testcase tegen de Engelsen over. ,,Tegen dit soort tegenstanders kun je zien of je mee kan komen op Europees niveau. Dat is zowel leuk als leerzaam.” De rechtsback van Ajax A1 ziet het als voordeel dat Grim ook in de trainersstaf van Onder 19 zit. ,,Het is eigenlijk wel handig. Doordat hij er bij het nationale team steeds bij is, kunnen we ook op de club over situaties uit de wedstrijd praten. Dat geldt ook voor de andere medespelers van Ajax die hier zijn.”

Een ander voordeel is de manier waarop de Ajacieden elkaar blindelings weten te weten. Met name bij Ligeon en Lukoki valt dat op. De manier waarop ze de rechterflank bestrijken doet sterk denken aan de manier waarop ze dat bij Ajax doen. ,,Jody weet precies wanneer hij ruimte voor me moet maken als ik kan opkomen. Omgekeerd is het voor mij makkelijk om de momenten te herkennen waarop ik hem kan inspelen. We voelen elkaar goed aan.” Lukoki beaamt de woorden van zijn teamgenoot. De vleugelspits van Ajax ziet de wedstrijden met Onder 19 bovendien als bruikbaar stukje in zijn voetbalopleiding. ,,Later als je in het eerste elftal speelt zal je vaker andere speelstijlen tegenkomen. Daarom zijn jeugdinterlands een mooie toevoeging op de wedstrijden in de A1. Ik zie het als investering in de toekomst.”

Eind mei wacht de Ajacieden de tweede en beslissende EK-kwalificatieronde. In een poule met Israël, Rusland en gastland Tsjechië moet Onder 19 een ticket voor het EK in Roemenië zien veilig te stellen. Plaatsing voor het Europees Kampioenschap zou een bonus op het aanstaande kampioenschap met de A1 betekenen. Ligeon: ,,Met het Nederlands team Onder 17 heb ik in 2009 het EK en WK meegemaakt. Dat waren allebei onvergetelijke ervaringen. Deze zomer zou ik graag weer zo’n eindtoernooi mee willen maken.”


Tekst en foto's: Ajax.nl

Drie spelers van Ajax A1 begonnen in de basis. Drie spelers van Ajax A1 begonnen in de basis.
Jody Lukoki snelt zijn tegenstander voorbij. Jody Lukoki snelt zijn tegenstander voorbij.
Ouasim Bouy en Feyenoorder Luc Castaignos wachten geconcentreerd de bal af. Ouasim Bouy en Feyenoorder Luc Castaignos wachten geconcentreerd de bal af.
Ajax A1-coach Fred Grim is ook assistent-coach bij Onder 19. Ajax A1-coach Fred Grim is ook assistent-coach bij Onder 19.