Menu
In de voetsporen van vader

In de voetsporen van vader

Daley Blind heeft nog vier officiële wedstrijden in Ajax 1 nodig om toe te treden tot de exclusieve Club van 100. Als hij die heeft gespeeld en daarmee zijn entree maakt op die bijzondere lijst, is hij de honderdvijftigste Ajacied die meer dan honderd officiële duels in het Ajax-shirt achter zijn naam heeft staan. Hij is tevens de derde Ajacied die in de voetsporen treedt van zijn vader. En dat is op deze vaderdag wel een vermelding waard.

We moeten een eeuw terug om de eerste vader - en later - zoon in de top 100 te vinden. Theo Brokmann senior kwam tussen 1913 en 1925 tot 175 Ajax-wedstrijden. Hij was basisspeler in het team dat de eerste twee landstitels behaalde in 1918 en 1919. Brokmann had een belangrijk aandeel in het allereerste landskampioenschap: hij, Fons Pelser en Henk Hordijk waren toen de enige Ajacieden die alle dertig wedstrijden van het seizoen van de partij waren.

Brokmann speelde jarenlang in het eerste van Ajax en kwam tot een opmerkelijke doelpuntenreeks. Opvallend genoeg werd hij maar één keer geselecteerd voor het nationale team. Dat was in 1919 toen de Zweden in Amsterdam met 3-1 werden geklopt. Brokmann trof daarbij één keer doel. Bij Ajax stond zijn plaats nimmer ter discussie. Elf seizoenen lang was hij een vaste waarde, als midvoor of op één van de buitenposities. In 1925 zette Brokmann een punt achter zijn loopbaan als voetballer, om later terug te keren in het bestuur van zijn club. Van 1930 tot 1950 had hij als commissaris zitting in het bestuur van de Amsterdammers. Ook was hij verbonden aan de elftallencommissie. Zoon Theo junior speelde 126 officiële duels tussen 1939 en 1951.

Danny geeft zijn zoon Daley een zoen tijdens zijn afscheidsduel in 1999. Danny geeft zijn zoon Daley een zoen tijdens zijn afscheidsduel in 1999.

Na de Brokmannen volgde snel weer een zoon die in de voetsporen van zijn vader trad. Het waren vader en zoon Anderiesen. Senior speelde tussen 4 oktober 1925 en 26 mei 1940 309 duels in het Ajax-shirt. Zijn zoon Wim junior debuteerde bijna 26 jaar later voor Ajax 1. Tussen 11 maart 1951 en 28 mei 1961 acteerde junior in iets meer dan de helft van het totaal aantal duels van zijn vader: 167. ,,Er zijn altijd mensen die menen dat je, als zoon van een beroemde vader, voordeel van die naam hebt”, zei Wim Anderiesen junior in het prachtige jubileumboek Ajax 1900 - 2000. ,,Maar ik zeg je dat het eerder nadelen met zich meebrengt, want je wordt altijd vergeleken met iemand die al gestopt is met voetballen. Dan overheerst altijd de herinnering aan het goede, zeker wanneer die persoon al is overleden. Ik moest daar tegenop boksen. Jack Reynolds, die zowel trainer van mijn vader was geweest als van mij, zei mij dat ik een technischere voetballer was dan hij. ‘Maar’, zei hij dan veelbetekenend, ‘je kunt nooit beter worden dan hij…’” Wim Anderiesen senior werd tot de beroemdste vooroorlogse Ajacieden gerekend. Reden voor de stad Amsterdam om een hofje naar hem te vernoemen.

En nu meer dan zestig jaar later is Daley Blind hard op weg de geschiedenis te herhalen. Nog vier wedstrijden heeft hij nodig om in de Club van 100 te komen. Daley stapt onderin de ranglijst in en vindt zijn vader bovenin dezelfde lijst terug. Danny Blind, die zijn debuut maakte op 24 augustus 1986 en ruim twaalfeneenhalfjaar later op 198 mei 1999 afscheid nam, speelde liefst 493 duels in Ajax 1. Dat brengt hem achter Sjaak Swart 603) en Wim Suurbier (509) op de derde plaats van de lijst van meest spelende Ajacieden.

Binnenkort duiken wij dieper in de lijst van de Club van 100. Houd Ajax.nl in de gaten voor de mooie historische uitstapjes buiten de actualiteit.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Bovenste: Proshots/Jasper Ruhe; Overige: Beeldarchief Ajax

Theo Brokmann senior, rechts naast de keeper, werd 26 jaar na zijn debuut 'opgevolgd' door zijn zoon. Theo Brokmann senior, rechts naast de keeper, werd 26 jaar na zijn debuut 'opgevolgd' door zijn zoon.
Theo Brokmann junior, onderste rij achter de bal, was de eerste Ajacied die in de Club van 100 in de voetsporen trad van zijn vader. Theo Brokmann junior, onderste rij achter de bal, was de eerste Ajacied die in de Club van 100 in de voetsporen trad van zijn vader.
Wim Anderiesen senior wordt in 1937 op de schouders genomen. Wim Anderiesen senior wordt in 1937 op de schouders genomen.
En Wim Anderiesen junior wordt in 1960 op de schouders genomen. En Wim Anderiesen junior wordt in 1960 op de schouders genomen.