Menu
In een paar seconden een ander uitgangspunt

In een paar seconden een ander uitgangspunt

Een paar seconden voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter De Santis leek Ajax op rozen te zitten. De Amsterdammers leidden na goals van Markus Rosenberg en Ryan Babel met 2-1 tegen het verrassend sterke Brøndby IF en hoewel Martin Retov nog een keer aan mocht leggen voor een schot, had de uitblinkende keeper Hans Vonk de hoek al gezien waar de bal naartoe zou gaan. Het leder werd echter onderweg door het lichaam van Julien Escudé van richting veranderd en stuiterde de andere hoek in. Plotseling was het uitgangspunt voor de return in Amsterdam veranderd. ,,Het was zeer jammer", zei Danny Blind na afloop. ,,Maar op basis van het spel van beide ploegen is deze 2-2 een terechte uitslag."

De trainer van Ajax weigerde derhalve om de toch nog onverwachte remise te wijten aan pech. ,,We kenden een moeilijke start en kwamen niet onder de druk van Brøndby vandaan. Uit stilstaande spelsituaties waren zij heel gevaarlijk door hun fysieke kracht.´´ Brøndby zette in de eerste helft vooral druk op de laatste linie van Ajax. Zodra de opbouw van de Amsterdammers verstoord werd, was de thuisploeg zeer dreigend. Het leverde enkele hachelijke momenten op voor het doel van Hans Vonk. Toch was het Ajax dat de eerste echte kans kreeg. Nourdin Boukhari schoot raak, maar de scheidsrechter verzuimde de voordeelregel toe te passen na een overtreding op Markus Rosenberg.

Gaandeweg kregen de Denen meer balbezit en waren ze via Johan Elmander en de lange, sterke spits Morten Skoubo regelmatig gevaarlijk. ,,Na een half uur spelen lukte het ons beter om onder hun pressie uit te komen", zei Blind. En prompt opende de ploeg die daar tot dan toe minder recht op had de score. De Ajacieden kregen in de gaten dat als zij met de bal over de middenlijn waren, de druk aanzienlijk minder groot was. Ryan Babel werd vrijgespeeld op links, gaf een aarzelende voorzet die echter toch een medespeler, in dit geval Pienaar, bereikte. Zijn schot werd gestuit maar Rosenberg stond op de goede plaats en scoorde de belangrijke treffer: 0-1. ,,Markus speelde goed", vond Blind. ,,En hij scoorde, dat is belangrijk voor een spits."

Lang mocht Ajax niet genieten van de voorsprong want de ploeg verviel in slordigheden. Vonk redde prachtig op een schot van Marcus Lantz maar de waarschuwing kwam niet aan. Nourdin Boukhari, door Blind verkozen boven Wesley Sneijder als linkermiddenvelder, en Urby Emanuelson konden de bal niet binnenhouden en Brøndby bouwde aan een nieuwe aanval. De voorzet kwam, Vonk redde nog in eerste instantie maar Skoubo liep de bal alsnog binnen: 1-1.

In de tweede helft hadden de Amsterdammers meer controle over het spel. Veel uitgespeelde mogelijkheden leverde dat niet op, tot Ryan Babel een kunststukje uithaalde. De spits werd aangespeeld en kwam vanaf links het strafschopgebied in. Daar struikelde hij en draaide hij vallend om zijn as. Toen Babel zag dat de bal onder hem was blijven liggen haalde hij verwoestend uit en schoot prachtig in de bovenhoek langs de verbaasde doelman Ankergren: 1-2.

Niet veel later moest Boukhari zich laten vervangen. De blessure die hem de afgelopen dagen parten speelde, was verergerd. Dat hij desondanks aan de wedstrijd had mogen beginnen, was voor Blind een logische zet. ,,In de eerste plaats liet ik hem spelen omdat hij de kwaliteiten bezit die ik dacht nodig te hebben. Maar ook omdat je een speler met een blessure niet kan laten invallen. Want als hij dan niet meer verder kan, heb je twee wissels gebruikt." Het spelen van Boukhari ging ten koste van Wesley Sneijder, die daar zeer teleurgesteld over was. ,,Dat kan ik begrijpen", aldus Blind. ,,Kort voor de wedstrijd was er geen ruimte om daar verder iets mee te doen. Morgen ga ik met hem zitten en de situatie bespreken. Wesley is nog steeds een goede en belangrijke speler, daar verandert dit niets aan."

Sneijder loste wel Boukhari af met iets minder dan een kwartier te spelen en uitgerekend hij kreeg de mogelijkheid om de zege voor Ajax veilig te stellen. Na een uitstekend aanval via Rosenberg en Steven Pienaar kwam de Utrechter vrij voor de keeper te staan maar hij vuurde hoog over. ,,Ik ben er wel ontevreden over dat we er niet 1-3 van maakten", sprak Blind. ,,Dan ben je bijna zeker van kwalificatie voor de Champions League." De treffer bleef echter uit en Ajax speelde in de laatste minuten iets teveel paniekvoetbal in plaats van de bal in de ploeg te houden. Skoubo raakte al een keer de lat, maar toch leken de Ajacieden met een comfortabele 2-1 zege zich op te kunnen gaan maken voor de return over twee weken. De ongelukkige tegentreffer in de extra tijd gooide echter roet in het eten.

,,Het is moeilijk om naar Amsterdam te gaan en daar te winnen", zei Brøndby-coach Michael Laudrup. ,,Al is 2-2 beter dan 1-2. Als je vijf goede kansen creëert en je scoort twee keer tegen Ajax, doe je het goed. Niets is onmogelijk, zeker omdat ik weet dat Ajax in de ArenA nooit alleen maar zal verdedigen." Danny Blind was het eens met zijn voormalig teamgenoot. ,,Het is nu weer open. Ik denk dat de 2-2 verdiend was. Brøndby kreeg enkele goede kansen, maar die kans op 1-3 voor ons brengt de zaken wat dat betreft weer in evenwicht. Wat we in ieder geval geleerd hebben, is dat we in Amsterdam verder van onze goal af moeten spelen."