Menu
In jaren zestig drie keer tegen Slovan Bratislava

In jaren zestig drie keer tegen Slovan Bratislava

Ajax treft op 20 en 27 augustus Slovan Bratislava in de vierde en laatste voorronde van de Europa League. De Slowaakse opponent is een onbekende van Nederlandse clubs, maar Ajax trof ruim 47 jaar geleden Slovan Bratislava al eens. Het betrof toen de halve finale van de Intertoto Cup.

Co Prins was de held van de avond in het Olympisch stadion, waar iets meer dan tienduizend supporters op 7 maart 1962 Ajax zagen winnen van de - toen nog - Tsjechoslowaken. Toch zag het er lange tijd niet naar uit dat de Amsterdammers de lichtwedstrijd tegen Slovan winnend zouden afsluiten. De gasten kwamen op voorsprong en bij rust stond het pas 1-1. Maar na rust ging het beter. ‘De koele rust van Pronk, het resolute ingrijpen van Ouderland en de stuwende kracht van Muller herstelden geleidelijk aan het zelfvertrouwen van Ajax’, zo stond een dag later in de krant te lezen.

Prins scoorde in totaal twee keer. Dat deed ook Donald Feldmann. Piet Keizer trof een maal doel. Bij Ajax speelden behalve dit scorende trio ook nog doelman Bertus Hoogerman, Bennie Muller, Piet Ouderland, Ton Pronk, Werner Schaaphok, Ger van Mourik, Sjaak Swart en Henk Groot.
Maar ook in 1967 en 1968 was Slovan Bratislava tegenstander van Ajax. In december 1967 won Ajax voor een kleine vijfduizend toeschouwers met 5-1. Johan Cruijff scoorde drie van de vijf doelpunten. Slovan telde liefst vijf internationals in het team onder wie de bekende verdediger Popluhar. Ook in dit duel kwamen de Amsterdammers eerst op achterstand, maar tussen de dertigste en veertigste minuut was het glansrijk spelende Ajax uitgelopen naar een 4-1-tussenstand. Henk Groot was verantwoordelijk voor het eerste en vijfde doelpunt van de avond.

Een jaar later troffen de Amsterdammers Slovan opnieuw, nu tijdens het jubileumtoernooi van Slovan Bratislava. Wederom namen de Tsjechoslowaken de leiding, maar dit keer kon Ajax de stand niet in zijn voordeel ombuigen. Wel maakte Henk Groot - die dus in alledrie de edities tegen Slovan Bratislava doel trof - nog gelijk, maar de thuisploeg walste met 4-1 over Ajax heen. Dat seizoen, 1968-1969, zou de succesvolste jaargang van Slovan Bratislava worden. De club won voor de eerste (en laatste) keer de Europa Cup voor bekerwinnaars door in de finale Barcelona te verslaan.

Dit seizoen is voor Slovan Bratislava al enige tijd bezig. De Slowaakse competitie begon op 10 juli en de club speelde ook vanaf 15 juli op Europees topniveau om een plaatsje in de Champions League te bemachtigen. Tegen NK Zrinjski in de tweede kwalificatieronde leek het voorspoedig te gaan. Met een 4-1-totaaluitslag (1-0-nederlaag in Mostar en een 4-0-overwinning in eigen huis) verliep het goed. Twee goals van Halenár, een van Gaucho en Sylvestr waren ruimschoots voldoende om met zelfvertrouwen de volgende ronde in te stappen. Daarin was Olympiakos Piraeus echter met twee keer 2-0 te sterk. Daarom gaan de Grieken verder in de Champions League, waarin zij een laatste play-off moeten spelen en moet Slovan Bratislava een treetje later, waar ze Ajax treffen.

In de Slowaakse competitie doet SK Slovan Bratislava het prima. De ploeg heeft 13 punten uit vijf wedstrijden, twaalf doelpunten voor en slechts twee tegen. Pavol Masaryk is de belangrijkste doelpuntenmaker van Slovan door al vijf keer te scoren in vijf duels. Het enige puntverlies tot op heden liep Slovan afgelopen weekeinde op. Uitgerekend tegen MFK Petržalka, waarvan het zoveel spelers overnam, werd het 1-1. Halénar zorgde voor de gelijkmakende treffer namens Slovan Bratislava.

De wedstrijd begint donderdag 20 augustus om 20.45 uur.

Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop