Menu

In Ottenstadion draaide Ajax eens op toeren

De laatste keer dat Ajax tijdens een Europese wedstrijd in het Jules Ottenstadion acteerde, werd AA Gent met 6-0 overlopen. Woensdagavond staan de Ajacieden echter tegenover Zulte Waregem.

Voor het treffen met Zulte Waregem, dat normaliter in het Regenboogstadion in Waregem speelt, keert Ajax terug naar Gent. Dit omdat het eigen stadion van Zulte Waregem niet toereikend is om de vele supporters te herbergen. Het bleek een juiste keuze want ook het Jules Ottenstadion is tot de laatste stoel uitverkocht.

Het is overigens opvallend hoe weinig keer Ajax in een Europees toernooi tegenover een Belgische opponent in België stond. Slechts vier keer eerder gebeurde dat (de finale van de EC II tegen KV Mechelen vond op neutraal terrein plaats) en van die vier werd de hierboven gememoreerde wedstrijd gewonnen, twee keer eindigde een Nederlands-Belgische confrontatie in een Vlaamse zege en een duel kende geen doelpunten. De nederlagen kwamen tot stand tegen Royal Antwerp in 1974 (1-2) en Club Brugge in 2003 (1-2). Tegen AA Gent kwam Ajax in 1992 niet verder dan 0-0, maar in 2000 maakten de Ajacieden dat helemaal goed door los te gaan en met 6-0 deze Belgische formatie weg te spelen.

Of het woensdagavond zover komt, is natuurlijk de grote vraag. Zulte Waregem is een debutant op het Europese podium. De Belgische eersteklasser versloeg Lokomotiv Moskou om zich zodoende te plaatsen voor de groepsfase en verraste daarin vriend en vijand door zeges op Austria Wien (1-4) en Sparta Praag (3-1). In de derde wedstrijd ging de ploeg hard onderuit in Barcelona waar Espanyol met 6-2 te sterk was. Desalniettemin is Zulte Waregem door de twee overwinningen al zeker van plaatsing voor de volgende ronde.

In de competitie draait Zulte Waregem nog niet op volle toeren. Vorige week werd weliswaar de eerste uitzege van het seizoen geboekt, maar de elfde plaats die de club momenteel inneemt in de Jupiler League zal de voetballers en fans niet euforisch stemmen.

Twee voor Nederlanders bekende spelers staan onder contract bij Zulte Waregem. Geert de Vlieger en Chris Janssens speelden in het verleden voor Willem II. Meest ervaren man bij de tegenstander van woensdag is verdediger Tjorven de Brul die reeds in 42 Europese wedstrijden zijn opwachting maakte en daarin vier keer scoorde.