Menu

Individuele klasse genoeg voor zege

Van een sprankelende wedstrijd was tegen FC Utrecht nauwelijks sprake, maar een moment waarin de individuele kwaliteit van Ajax boven die van Utrecht uitsteeg, bleek beslissend. Rafael van der Vaart scoorde uit een van de schaarse kansen, waar Joost Broerse namens Utrecht de grootste kans van de wedstrijd om zeep hielp. Daardoor won Ajax met 1-0.

Ajax zal het duel tegen FC Utrecht wel zijn ingegaan met het idee het resultaat in Brugge met goed spel weg te spoelen, maar in de eerste helft lukte dat nog niet goed. De Amsterdammers begonnen rustig en probeerden via gecontroleerde combinaties een opening te vinden in de defensie van Utrecht.

Koeman deed het overigens zonder Zlatan Ibrahimovic, die wel op de bank zat en had ter aanvulling op zijn selectie Jason Culina aan de groep toegevoegd. ,,Ibrahimovic kan nog steeds niet zonder verdoving spelen of trainen”, verklaarde Koeman na afloop van het duel. ,,Hij kan niet de hele week op de fiets zitten en dan gaan spelen. Maar er waren meer spelers met fysieke en mentale klachten. Zo is Maxwell nadat hij in Brazilië is geweest met de Olympische selectie ook niet meer de Maxwell die we kennen. Wat dat betreft kijken we uit naar de winterstop."

In de winterstop wil Koeman graag dat als hij op teletekst kijkt, Ajax nog altijd bovenaan prijkt. Voor het duel tegen FC Utrecht had PSV de bovenste plaats echter ingenomen. Ajax moest daarom presteren tegen de Domstedelingen.

,,We probeerden het wel, maar we konden het niet", analyseerde de trainer, die nu Anthony Obodai voor de nog altijd geblesseerde Tomás Galásek opstelde, na afloop. ,,De balcirculatie was te laag, we hadden geen meerderheid op het middenveld en de zijkanten waren ook problematisch. In de winterstop komt er sowieso iemand bij voor de rechterkant. Als het niet lukt versterking te kopen, dan schuift er iemand uit een ander elftal door."

Als 'noodoplossing' stond in deze wedstrijd Wesley Sonck weer aan de rechterkant, maar ook hij kon geen stempel op het duel drukken. Ajax controleerde wel, want Utrecht had geen enkele drang naar voren. De ploeg van Foeke Booy wilde het liefst niet verliezen, want dan zouden zij een opmerkelijke reeks van zes ongeslagen uitduels op rij evenaren, maar gelukkig werd de ploeg niet beloond voor het afwachtende spel.

Drie kwartier zag Koeman zijn team tegen zichzelf vechten. Dat vond hij meer dan genoeg. ,,Na rust heb ik het veranderd en een extra man op het middenveld gezet", aldus Koeman. ,,De Jong schoof terug naar de rechtsback en de goedspelende Grygera verhuisde naar het centrum."

Met de komst van Ibrahimovic voor Mitea bestond de aanval weer uit twee voorwaartsen. De Zweed liet bij vlagen goed voetbal zien, maar al met al was het nog te weinig wat hij bracht. ,,We werden gevaarlijker en er kwam meer druk", had de trainer geconstateerd.

Maar ook nu bleven de mogelijkheden schaars, al had scheidsrechter Jol Sonck wel degelijk een strafschop mogen geven in de tweede helft. Toch werd de wedstrijd een kwartier voor tijd opengebroken.

Een snelle spelhervatting van Maxwell en de goede loopactie van Van der Vaart waren voldoende om de verder goed staande Utrecht-defensie te slechten. ,,Wij hebben genoeg spelers die aan één moment genoeg hebben, zonder dat ze goed spelen. Zoals Van der Vaart vandaag, daar hoop je op. Na de teleurstelling in Brugge wilden we wel winnen vandaag. Maar eigenlijk waren we niet bij machte en had Joost Broerse in de slotfase nog de 1-1 voor het pakken", besloot Koeman.

Maar waar Van der Vaart uit het niets scoorde, daar kon Broerse de opgelegde kans niet achter Lobont werken. En zo moet Ajax volgende week bij FC Twente nog even alles op alles zetten om als herfstkampioen het jaar uit te luiden. Woensdag wacht nog een bekerduel in eigen huis tegen NAC.