Menu

Indrukwekkend debuut Grygera in teleurstellend gelijkspel

Met de 2-2 uitslag tegen Nottingham Forest was niemand van Ajax tevreden. Met het vertoonde spel tegen de ´first division´ ploeg sommigen. En over het debuut voor Ajax van Zdenek Grygera, die in de tweede helft Hatem Trabelsi verving, was alles wat Ajax was juichend enthousiast.

,,Verdedigend stond het goed bij ons vandaag´´, zei coach Ronald Koeman, die aangaf tevreden te zijn met het spel van zijn ploeg, maar niet met het resultaat. ,,Maxwell was fantastisch, Julien Escudé deed het prima in zijn eerste serieuze wedstrijd voor Ajax en Petri Pasanen en Hatem Trabelsi deden het ook goed. En ja, Zdenek Grygera, die speelde of hij al jaren bij Ajax speelt.´´

Met de remise die beide teams overeen kwamen op City Ground kon Koeman niet gelukkig zijn. Vooral voor rust domineerde Ajax, zonder tot veel uitgespeelde kansen te komen. Al in de vierde minuut namen de Amsterdammers een voorsprong door een prachtige treffer van Rafael van der Vaart. De middenvelder, aanvoerder bij het ontbreken van Jari Litmanen, schoot met zijn ´zwakke´ rechterbeen de bal van twintig meter achter keeper Darren Ward.

Even dreigde een monsterzege, maar snel liet Ajax het initiatief aan de thuisclub. Julien Escudé moest een keer handelend optreden en deed dat bekwaam. De Fransman gebruikt geen brute kracht in de duels, maar met zijn gevoel voor timing en zijn techniek lost hij de meeste problemen makkelijk op. Na een flitsende aanval via Maxwell, linkerspits Nourdin Boukhari, weer Maxwell en Anthony Obodai kwam de bal bij Rafael van der Vaart, die uit de draai schoot. Het was de mooiste combinatie van de avond, maar helaas was de inzet van Van der Vaart te zacht.

Voorin, waar Boukhari, Wesley Sonck en Steven Pienaar geposteerd waren, was Ajax nog zoekende tegen Forest. Sonck werd weinig in de aanval betrokken omdat Boukhari´s passes zuiverheid misten en Pienaar wat teruggetrokken speelde. Alleen Wesley Sneijder schijnt al aan te voelen hoe en waar de Belg aangespeeld wil worden. Sonck werkte hard, maar kreeg geen enkele echte doelkans. Ajax was voor rust wel duidelijk de betere ploeg en Bogdan Lobont reageerde attent als Nottingham Forest er eens uitkwam.

Ajax leek in de tweede helft, met Grygera voor Trabelsi als rechtsachter, de wedstrijd snel op slot te doen. Grygera kende een geweldig debuut. De sterke Tsjech begon met de bal van de voet van Forest-uitblinker Andy Reid te halen en toonde vervolgens een aantal keer een uitstekende voorzet in huis te hebben. Grygera is niet zo snel als Trabelsi, maar heeft een fraaie traptechniek waarmee hij de bal goed voor het doel kan brengen. In de 51ste minuut zag hij Steven Pienaar vrij staan, die met een bekeken schuiver de bal in de verre hoek schoot: 0-2.

De rest van de wedstrijd leek een formaliteit. Koeman bracht Wamberto, Nicolai Mitea en Tomás Galásek in voor Pienaar, Boukhari en Sneijder. Escudé haalde een kwartier voor tijd nog van verre uit en miste het doel maar rakelings. Maar aangemoedigd door het hondstrouwe publiek knokte Forest zich terug. Reid kreeg onbewaakt de bal aangespeeld en haalde van 25 meter maar eens uit. De bal kreeg een gevaarlijke curve mee maar leek houdbaar. Lobont moest echter het antwoord schuldig blijven en het trotse Nottingham Forest, in 1980 nog eens de bedwinger van Ajax in de Europa Cup, groeide in de wedstrijd.

Toch had het er alle schijn van dat Ajax zonder verdere kleerscheuren het einde van het duel zou halen. Een vlammend afstandsschot van Galásek ging maar net naast. Maar Wesley Sonck werd de ongelukkigste man van de avond. De Belg kopte een vrije trap van Forest achter zijn eigen doelman. Ronald Koeman kon er niet wakker van liggen. De trainer constateerde dat de meeste spelers al goed in vorm waren en sommigen nog wat tijd nodig hebben. ,,Die eigen goal van Sonck was gewoon ongelukkig. Ik vond het een leuke wedstrijd. Beide teams hadden een goede ´spirit´. Aan beide kanten speelden jonge, ambitieuze spelers. Gezien het feit dat we in de derde week van de voorbereiding zitten, ben ik tevreden met het spel. Niet met de uitslag natuurlijk, want als je 2-0 voor staat, verwacht je te winnen´´, aldus Koeman.