Menu
'Ineens kan je in het eerste staan'

'Ineens kan je in het eerste staan'

Hoe bereik je Ajax 1 en wat is het geheim van een goede nummer 10? De ervaren Siem de Jong in gesprek met ABN AMRO Future Cup-topscorer Naci Ünüvar (14). ,,Blijf altijd werken aan je zwakke punten.”


In de 11-delige serie Team van de Toekomst gaan Ajax-jeugdspelers in gesprek met Ajacieden die furore maakten tussen 1991 en 2008: de jaren waarin ABN AMRO als hoofdsponsor prijkte op de tenues van Ajax 1. Een talent van nu kan namelijk veel leren van de Ajacieden van toen. Daarom zorgen wij samen met ABN AMRO voor mooie, leerzame en onvergetelijke ontmoetingen.


'Ik heb jou voor het eerst in het echt gezien op 15 mei 2011: de dag van de 3e ster'

Siem: ,,Ik ken je nog niet heel goed als voetballer, moet ik eerlijk zeggen. Ik heb je nooit in het echt zien spelen. Maar als je hier rondloopt op de club, hoor je wel vaak namen van jeugdspelers voorbijkomen, en daar hoort jouw naam ook zeker bij. Via social media vallen jeugdtalenten ook steeds meer op. Ik heb een paar mooie goals van je gezien.”

Naci: ,,Ik heb jou voor het eerst in het echt gezien op 15 mei 2011: Ajax – FC Twente. De dag van de 3e ster. Het was mijn allereerste keer in de ArenA, we hadden kaartjes gekregen. Ik was 7 en wist dat ik die zomer bij Ajax zou gaan beginnen. Jij scoorde 2 keer, maakte Ajax kampioen. Dat was niet normaal eigenlijk, het voelde als een droom.”

Siem: ,,Echt? Dat is geen verkeerde wedstrijd om voor het eerst in het stadion te zien. Voor mij is dat nog altijd het absolute hoogtepunt uit mijn carrière. Ik heb nooit meer zo’n wedstrijd meegemaakt, alles kwam samen. Twente stond bovenaan, wij moesten winnen. Ajax was 7 jaar geen kampioen geweest. En dan zelf 2 keer scoren. Je voelde de ontlading in het stadion, het was echt een dag om nooit te vergeten.”

'Een nummer 10 moet altijd schakelen met zijn spits.'
'Een nummer 10 moet altijd schakelen met zijn spits.'
Nummers 10 onder elkaar.
Nummers 10 onder elkaar.
Siem: 'Jouw naam komt vaak voorbij.'
Siem: 'Jouw naam komt vaak voorbij.'

Naci: ,,Ik weet dat je in 2007 je debuut maakte tegen Sparta. En je scoorde ook nog! Hoe was dat?”
Siem:
,,Dat was ook een speciaal moment. Ik viel in en maakte de 2-2. Henk ten Cate was trainer. Ik was enorm blij met mijn doelpunt. Maar omdat we gelijkspeelden, was er verder niet echt een heel vrolijke stemming in het team. Persoonlijk kreeg ik natuurlijk heel veel reacties, er kwam best veel op me af. Hoe was dat voor jou na de Future Cup?
Naci:
,,De Future Cup was bizar. Ik was eerst al heel blij dat ik bij de selectie zat, en toen werd ik ook nog topscorer van het toernooi. Dan staat je wereld echt even op z'n kop. Dan is er ineens zoveel aandacht. Ook op social media ontplofte het.”

'Ik hoop op mijn 17e te debuteren in Ajax 1'

Siem: ,,Dat is echt een verschil met vroeger. Sommige spelers van Jong Ajax of Ajax O19 hebben duizenden volgers. Een jaar of tien geleden was er veel minder aandacht voor jeugdvoetbal. Hoeveel volgers heb jij op Instagram, Naci?”
Naci:
,,Volgens mij heb ik nu meer dan 27 duizend volgers.”
Siem: ,,Dat bedoel ik. Dat is toch ongelofelijk? Het lijkt me best moeilijk daarmee om te gaan, vooral als je zo jong bent. Ik denk dat het goed is dat jullie daarin nog meer worden begeleid. Toen ik in de Premier League speelde bij Newcastle, kregen we ook voorlichting over social media. Als iemand bijvoorbeeld online tegen je scheldt, moet je nooit terugschelden. Jij als voetballer wordt dan altijd gezien als fout.”

Naci: ,,Ik hoop op mijn 17e in Ajax 1 te debuteren. Wat voor advies zou je me geven om dat doel te bereiken?
Siem:
,,Vooral je hoofd koel houden, je niet te veel af laten leiden door randzaken. Je focus moet op het voetbal liggen. En je moet niet vergeten dat Ajax écht een club is waar de jeugd de kans krijgt. Het eerste halen is hier een realistisch doel. Je kan er ineens staan. Kijk naar Matthijs, kijk naar Justin. In het buitenland is dat heel anders. Daar krijgt de jeugd veel minder kansen. Bij Newcastle was dat ook het geval. Jonge spelers vroegen mij vaak naar Ajax. Ze verbaasden zich erover hoeveel jong talent er hier altijd doorbreekt.”

Naci: ,,Wij zijn nummers 10. Wat is het geheim van die positie?”
Siem:
,,Je moet goed schakelen met je spits. Afspraken maken, op elkaar ingespeeld raken. Ik overleg altijd met degene die voor me staat. Hoe wil je de bal? Wanneer gaan we de een-twee aan? Als ik dit doe, doe jij dat. Dat is heel belangrijk. Daarnaast moet je ook oog hebben voor de goal. Je moet heel goed positie kunnen kiezen. Maar volgens mij zit dat bij jou wel goed, als ik die goals van je bekijk.”

Naci: ,,Ik moet fysiek nog wel stappen maken. Daar werk ik aan. Ik ben 14, speel veel tegen oudere jongens, dan kom je op dat gebied soms tekort.”
Siem: ,,Tegen oudere jongens spelen, maakt je sterker. Bij De Graafschap deed ik ook al vaak mee met Onder 19 terwijl ik daar nog lang niet hoorde te spelen. Het maakt je weerbaar.”

'Blijf werken aan je zwakke punten'

Naci: ,,Je bent een ervaren speler. Wat zou je anders aanpakken als je je carrière nog een keer over zou kunnen doen?”
Siem:
,,Het is heel belangrijk dat je blijft werken aan je zwakke punten. Lekker afmaken op de goal: heerlijk. Dat kan ik blijven doen, want dat gedeelte beheers ik. Maar de dingetjes waar je niet goed in bent, daar moet je juist ook aandacht voor hebben. Het korte draaiwerk is bij mij minder, dat blijft voor mij werken.”
Naci:
,,En dat heb je te weinig gedaan?”
Siem: ,,Ja, sommige periodes wel. Bepaalde trainers waren heel erg gericht op individuele verbetering, dan ging je er echt mee aan de slag. Maar onder andere trainers verslofte het weer. Dus achteraf had ik daar zelf nog meer energie in moeten steken.”

Naci Ünüvar: topscorer ABN AMRO Future Cup.
Naci Ünüvar: topscorer ABN AMRO Future Cup.
Siem de Jong: 'Soms moet je kiezen voor je carrière.'
Siem de Jong: 'Soms moet je kiezen voor je carrière.'

Naci: ,,Je bent van Newcastle naar PSV gegaan. Hoe kijk je terug op die stap? Was dat niet moeilijk?”
Siem: ,,Voor mij was het op dat moment belangrijk dat ik weer veel wedstrijden ging spelen. Ik wilde heel graag terug naar Ajax, heb toen ook gesproken met de club. Maar op dat moment waren er genoeg middenvelders en was ik niet nodig. Bij PSV kon ik wel aan de slag. Soms moet je aan je carrière denken. Ik ben ook dankbaar dat PSV me die kans heeft geboden. Maar Ajax is mijn club, altijd geweest, en ik ben heel gelukkig dat ik nu weer terug ben.”

Bekijk ook: TEAM VAN DE TOEKOMST #7 - Naci Ünüvar | Ajax O16
Lees ook:
Danny Blind & Precious Ugwu

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé