Menu
'Ineens vonden ze me wat minder aardig'

'Ineens vonden ze me wat minder aardig'

In aanloop naar de kraker PSV - Ajax blikken we op Ajax.nl in een drieluik vooruit op de topper tussen de nummers 1 en 2 van de Eredivisie. Drie spelers met een verleden in Amsterdam en Eindhoven vertellen over hun tijd bij Ajax en PSV. In aflevering 1: Peter Hoekstra.

In een ferme sprint gaat de kersverse Ajacied Peter Hoekstra op 8 april 1996 vlak voor tijd naar de kant. Er klinkt een striemend fluitconcert vanaf de tribunes richting de maker van de 1-1. Totdat Ronald de Boer hem tegenhoudt. De Boer maant Hoekstra om het wat rustiger aan te doen. Vanwaar die haast? Een gelijkspel in Eindhoven is immers een prima uitslag voor Ajax, dat aftelt richting de derde landstitel op rij. In een rustig tempo vervolgt Hoekstra zijn weg naar de zijlijn. Elke seconde is er één richting het eindsignaal. De treffer van Hoekstra tegen zijn oude club blijkt de opmaat naar het kampioenschap.

Binnenkomer
De inmiddels 42-jarige Hoekstra kan zich die middag in Eindhoven nog altijd helder voor de geest halen. ,,Na negen jaar PSV kwam ik voor het eerst als Ajacied in Eindhoven.” En dat maakte het nodige los: ,,Ik merkte dat een aantal mensen me ineens wat minder aardig vond”, zegt hij met een lach. ,,Er werd wat gescholden en gefloten. Riechedly Bazoer heeft dat onlangs ook meegemaakt toen hij voor het eerst tegen zijn oude club speelde. Het geeft aan dat er heel veel mensen vóór Ajax zijn, maar dat de club - juist daarom - ook iets oproept bij fans van de tegenpartij. Als speler van PSV heb ik zelf gemerkt wat Ajax rond de onderlinge wedstrijden allemaal losmaakte binnen de club en bij de fans.” Het verklaart de wederzijdse emoties bij de gelijkmaker van Hoekstra. ,,Maar voor mij persoonlijk was het natuurlijk een geweldige binnenkomer om in zo’n belangrijke wedstrijd voor mijn nieuwe club te scoren.”     

Transfer
Hoekstra maakt begin 1996 de overstap van PSV naar Ajax. De vijfvoudig international heeft de concurrentiestrijd met Boudewijn Zenden verloren, terwijl er bij Ajax juist met smart op een linksbuiten wordt gewacht. Marc Overmars en Martijn Reuser staan lange tijd aan de kant met blessures, waardoor de komst van Hoekstra meer dan gewenst is. ,,Toen ik halverwege het seizoen 1995-1996 bij Ajax kwam, was de club echt wereldtop. Ze waren net wereldkampioen geworden en een half jaar eerder hadden ze de Champions League gewonnen. Beter kon niet. Het was prachtig om onderdeel van zo'n team te zijn."

Hoekstra: ,,Het verschil tussen de ‘Brabantse gemoedelijkheid’ en de sfeer in Amsterdam is kleiner dan de meeste mensen denken. De vooroordelen over Amsterdamse arrogantie kloppen wat mij betreft niet."
Hoekstra: ,,Het verschil tussen de ‘Brabantse gemoedelijkheid’ en de sfeer in Amsterdam is kleiner dan de meeste mensen denken. De vooroordelen over Amsterdamse arrogantie kloppen wat mij betreft niet."

,,De grootste verschillen tussen beide clubs? We hadden bij PSV in die tijd ook heel goede spelers, zoals bijvoorbeeld Luc Nilis en Ronaldo. Dat was dus niet het grootste verschil met Ajax. Het zat hem vooral in de snelheid van het spel tijdens trainingen en wedstrijden. Die snelheid lag bij Ajax aanzienlijk hoger dan bij PSV. We moesten continu drukzetten bij balverlies en het spel razendsnel proberen te houden. In het begin was dat behoorlijk aanpoten, maar na verloop van tijd ging ik er vanzelf in mee. Ik kwam zelf ook op een hoger niveau terecht. Met name in het eerste half jaar ging het geweldig. Daarna heb ik veel last van blessures gehad. Daardoor heb ik helaas nooit het maximale uit mijn loopbaan kunnen halen.”

Afstand
De huidige trainer van FC Groningen A1 volgt zijn beide oud-werkgevers zowel letterlijk als figuurlijk op afstand. ,,Ik ben druk bij FC Groningen, maar ik kijk zondag uiteraard wel naar PSV - Ajax. Gewoon thuis voor de buis.” Hoekstra verwacht dat gastheer PSV de bezoekers uit de hoofdstad het spel zal laten maken: ,,Want dan kunnen ze zelf in de counter toeslaan. Dat wordt denk ik het strijdplan. Of de midweekse wedstrijd tegen Atlético Madrid een voor- of een nadeel is voor PSV kan je natuurlijk op twee manieren uitleggen. Het is in ieder geval wel een feit dat ze binnen enkele dagen twee topduels spelen. Dat lijkt me lastig zat. Ajax kan er de hele week naartoe kan leven.”

Hoekstra heeft geen voorkeur voor een van beide clubs. ,,Zowel in Amsterdam als in Eindhoven wordt ik als oud-speler nog altijd heel leuk ontvangen. De jaarlijkse reünie voor oud-spelers vind ik een prachtig initiatief van Ajax. Het verschil tussen de ‘Brabantse gemoedelijkheid’ en de sfeer in Amsterdam is kleiner dan de meeste mensen denken. De vooroordelen over Amsterdamse arrogantie kloppen wat mij betreft niet. Bij Ajax lopen er - net als bij PSV - heel veel sympathieke mensen rond, die allemaal aardig en betrokken zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax-archief en Pro Shots (boven)