Menu

Informatie play-offs seizoen 2005-2006

Voor het eerst worden er dit jaar na de reguliere Eredivisiecompetitie door een aantal clubs nog play-offwedstrijden gespeeld. Pas op de slotdag van de competitie is bekend welke clubs daaraan zullen deelnemen.

Vanwege deze onzekerheid heeft Ajax vorig jaar reeds besloten om deze extra wedstrijden en de extra wedstrijdkosten niet middels een opslag in de seizoenkaartprijs op te nemen. Dit zou immers bij het niet spelen van de play-offs hebben geleid tot een extra belasting van onze seizoenkaarthouders en/of een aanzienlijke administratieve beslommeringen bij eventuele restitutie achteraf.

Ajax heeft dit vorig jaar in april aan al zijn seizoenkaarthouders, middels een persoonlijke brief bekendgemaakt. De mededeling luidde dat, indien Ajax zou deelnemen aan de play-offs, de seizoenkaarthouder voorrang zou hebben bij het kopen van kaarten én een korting op de prijs zou krijgen. Met de aangekondigde kaartverkoop doet Ajax gestand aan deze belofte, nu deelname aan de play-offs nadert.

Rekening houdend met de huidige (d.d. 24 maart 2006) situatie rondom de Gatorade Cup en de stand in de competitie betekent dit vooralsnog:
• Bij een landskampioenschap van PSV zal Ajax bij het eindigen op een 2e t/m 5e plaats in ieder geval één play-offronde spelen. Wordt deze gewonnen dan volgt nog een tweede play-offronde om de kwalificatieplek voor de Champions League van volgend seizoen. Bij verlies speelt Ajax géén tweede play-offronde meer (het dan hoogst haalbare, een UEFA Cupticket, is immers al binnen door een finaleplaats tegen de landskampioen in de Gatorade Cupfinale). Ajax zal in ieder geval géén derde play-offronde spelen.
• Bij een landskampioenschap van PSV zal Ajax bij het eindigen op een 6e t/m 9e plaats helemaal geen play-offs spelen.

Dit zijn de twee meest waarschijnlijke opties. Er zijn nog andere scenario’s mogelijk. Mochten die aan de orde komen, zullen we berichten over de consequenties daarvan.

Over de start van de mogelijke kaartverkoop en de speeldata, zal binnenkort nader worden bericht. Ajax heeft de toegangsprijzen dusdanig bepaald, dat de supporters voor het lagere prijsniveau de te verwachten topwedstrijd(en) kunnen bijwonen. Seizoenkaarthouders hebben hierbij al vanaf €9,20 toegang tot een maximum van €30,- voor de allerbeste plaatsen. Tevens zal het entreebewijs als kortingscoupon dienen voor een nader bekend te maken verrassing!

Ook volgend seizoen zal Ajax de eventuele extra wedstrijden in play-offverband, bovenop de 17 competitiewedstrijden in de Eredivisie, niet in de seizoenkaartprijs verwerken. We gaan immers met nieuw elan voor het kampioenschap!

Het is overigens naar voorbeeld van de Nacompetitie in de Gouden Gids Divisie, volstrekt gebruikelijk om de (mogelijke) extra wedstrijden bovenop de reguliere competitiewedstrijden, additioneel aan de fans te verkopen. Vrijwel alle clubs hebben dan ook voor deze weg gekozen en iedere club kan vervolgens zijn eigen acties of kortingen daaraan verbinden. De hoge extra wedstrijdkosten zullen bij de meeste clubs wellicht niet eens gedekt worden. De play-offs zijn er vóór supporters, maar zullen ook samen mét de supporters en alle overige betrokkenen georganiseerd moeten worden.

Ajax is klaar voor de eindsprint. Samen met de supporters gaan wij er tegenaan!

De KNVB heeft een virtueel schema op de site, waarin wekelijks de stand van zaken wordt aangepast.