Menu
Ingetogen blijdschap bij Blind na bevrijdende zege op FC Twente

Ingetogen blijdschap bij Blind na bevrijdende zege op FC Twente

Ingetogen blij zijn, het is een karaktereigenschap die Danny Blind in sterke mate typeert. Weinig uiterlijke uitbundigheid na de bevrijdende 2-0 zege op FC Twente, maar ongetwijfeld warm van binnen. Na een ellenlange reeks doelpuntloze Eredivisiewedstrijden mag Ajax eindelijk weer eens omhoog kijken. ,,Deze 2-0 is heel erg welkom'', blikte Blind tijdens de persconferentie terug. Ingetogen blij.

De Ajax-trainer toonde zich als vanzelfsprekend content met de zege, maar kwam er niet onderuit vooral de fraaie treffer van Markus Rosenberg extra aan te halen. De Zweed rondde een prachtige dribbel af met een doeltreffend schot, dwars door de benen van de sterk keepende Sander Boschker.

,,Ik had de koppen al gezien als het 1-0 was gebleven en we zelf niet hadden gescoord’', vervolgde Blind met het nodige gevoel voor humor. De trainer doelde met zijn opmerking op de treffer in eigen doel van Daniël Majstorovic, die Ajax na een kleine zeventig minuten aan een voorsprong hielp. Een voorzet van Hatem Trabelsi belandde volkomen verkeerd op de pantoffel van de kale Zweedse verdediger. De toch dapper duikende Boschker kon de bal slechts nakijken: 1-0.

De treffer van Majstorovic maakte een einde aan een wekenlange doelpuntloze Ajax-periode. Echt chique om zo’n periode met een eigen treffer af te sluiten is het natuurlijk niet, besefte ook Blind. De vrees voor krantenkoppen met als terugkerend onderwerp Lucky Ajax, bleek in blessuretijd en door toedoen van Rosenberg ongegrond.

,,Verdedigend stond het allemaal goed'', vervolgde Blind. ,,We hebben niets weggegeven en zelf veel gecreëerd. Wat je wel merkte was dat er na de 1-0 een bepaalde angst in de ploeg kroop. Vooral vanwege het gevoel te moeten winnen. De 1-0 moest hoe dan ook behouden blijven. Door die angst kwamen we toch nog onnodig in de problemen.''

De uiterst behoudend optredende Tukkers legden het initiatief bewust bij Ajax. Blaise N’Kufo figureerde maar al te vaak als eenzame spits voorin. In het elftal van Rini Coolen onderhield Sharbel Touma een pendeldienst tussen aanval en middenveld.
,,De eigen goal viel voor Ajax op een goed moment'', blikte Coolen terug op Ajax - FC Twente. ,,Voor ons was het natuurlijk heel vervelend. We waren in de omschakeling ook onzorgvuldig.''

Het solide blok dat de Twentenaren vormden rond de as van het eigen elftal, stelde de thuisploeg vooral in staat over de flanken aan te vallen. Niet geheel toevallig stond daardoor vooral Trabelsi aan de basis van veel Ajax-aanvallen. De strategie van de Tukkers voorzag erin dat de toch altijd al offensief ingestelde rechtsback meermaals zijn aanvallende impulsen kon tonen.

Een helft lang leek het hetzelfde liedje voor de Amsterdammers te worden. Riante kansen van Wesley Sneijder (fraaie vrije trap, door Boschker weggetikt), Trabelsi (schot over), opnieuw Sneijder (volley in zijnet) en Yannis Anastasiou (bal rolde naast) leverden geen rendement op.

Met Rosenberg in de ploeg won Ajax aan dreiging. Het inbrengen van Edgar Manucharyan zorgde voor extra druk op het doel van Boschker. De ‘lucky’ eigen goal van Majstorovic hielp de Ajacieden uiteindelijk definitief op het juiste spoor.
Guilherme Afonso leek het broodnodige Ajax-feestje, tien minuten voor tijd, te bederven. De invaller dook vervaarlijk dicht op voor het doel van Maarten Stekelenburg. Tot opluchting van (bijna) de hele ArenA verdween de inzet over het Ajax-doel.
,,Dát we nu winnen, is belangrijker dan de manier waarop wordt gewonnen'', aldus Blind. Om met een Cruijffiaanse wijsheid te besluiten: ,,Maar als je niet scoort, kun je ook niet winnen.''

Steven Pienaar is dinsdag voor het Champions Leagueduel met Sparta Praag gewoon weer inzetbaar. Of John Heitinga, Angelos Charisteas, Thomas Vermaelen, Julien Escudé en Ryan Babel komende week ook speelklaar zijn was zaterdagavond nog onduidelijk.

Bekijk ook het fotoverslag van Ajax – FC Twente >>