Menu
Ingetogen feest na zege op PSV

Ingetogen feest na zege op PSV

Direct na de laatste ontmoeting met PSV vierden de Ajacieden een klein feestje in de Amsterdam ArenA. Een treffer van Gabri had de Amsterdamse club de zevende Johan Cruijff Schaal opgeleverd.

Gabri heeft toegeslagen tegen PSV. De treffer van de Spanjaard bleek genoeg voor de zevende Johan Cruijff Schaal. Gabri heeft toegeslagen tegen PSV. De treffer van de Spanjaard bleek genoeg voor de zevende Johan Cruijff Schaal.

Aanvoerder Klaas Jan Huntelaar nam kort na de wedstrijd de ‘Supercup’ in ontvangst, de zevende in de historie van de Amsterdamse club. De spits nam tijdens het duel de aanvoerdersband over van Jaap Stam. De routinier was uit voorzorg naar de kant gehaald door Ajax-coach Henk ten Cate. Een handvol dagen na de prestigestrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar stond voor de Amsterdammers immers de belangrijke strijd tegen Slavia Praag op het menu. De inzet van de dubbele ontmoeting met de Tsjechen was een felbegeerd ticket voor de Champions League.

Sinds de laatste ontmoeting met de Eindhovenaren is er intern bij beide clubs veel gebeurd. De trainers die hun ploegen bijvoorbeeld de laatste Ajax - PSV stuurden vanaf de bank zijn inmiddels vertrokken. Henk ten Cate nam de wijk naar Chelsea en is vervangen door interim-trainer Adrie Koster. PSV’er Ronald Koeman zag een oude wens in vervulling gaan en keerde terug naar zijn geliefde Spanje. De oud-Ajacied moet Valencia weer aan het voetballen krijgen. Jan Wouters fungeert in Eindhoven als interim-hoofdcoach.
Tegen de Eindhovenaren bewees Stam een helft zijn waarde. Mitchell Donald was na rust zijn vervanger. Inmiddels heeft ook Stam Ajax vaarwel gezegd. De ervaren routinier heeft een punt gezet achter zijn imposante carrière.

Jesper Olsen laat op 6 maart 1983 PSV'er Berry van Aerle achter zich. Deze editie van Ajax - PSV leverde geen winnaar op: 3-3. Jesper Olsen laat op 6 maart 1983 PSV'er Berry van Aerle achter zich. Deze editie van Ajax - PSV leverde geen winnaar op: 3-3.

De laatste ontmoeting met PSV in competitieverband, bracht slechts treurnis onder de Amsterdammers. Ajax verloor de thuiswedstrijd op 12 november 2006 met 0-1. Timmy Simons tekende na een uur spelen voor de enige treffer. De honderdste officiële wedstrijd van Maarten Stekelenburg in Ajax 1 kreeg daarmee niet het gewenste resultaat. Afgelopen weekeinde keepte de betrouwbare doelman overigens tegen Willem II (2-3) alweer zijn honderdvijftigste officiële wedstrijd. Stekelenburg zal voorafgaand aan de komende ontmoeting met PSV daarvoor worden gehuldigd.

Stam was afgelopen seizoen tegen PSV vanzelfsprekend nog van de partij in Ajax-thuistenue. Vergeleken met de laatste competitieversie van Ajax - PSV zijn buiten Stam ook de toenmalige basiskrachten Zdenek Grygera, Wesley Sneijder, Tom de Mul en Kenneth Perez uit Amsterdam verdwenen. Laatstgenoemde verruilde Ajax voor PSV. Zondag keert de Deense aanvaller dus weer terug op Amsterdamse bodem. Ook Jan Wouters wacht een hernieuwd weerzien met tal van oude bekenden.

De statistieken:

Ajax - PSV werd 52 keer eerder gespeeld in de eredivisie. De eerste editie werd afgewerkt op 14 april 1957. Ajax won de wedstrijd met 1-0. De Amsterdammers wonnen tot nu toe 26 thuiswedstrijden tegen PSV in de eredivisie. De grootste overwinningen werden gerealiseerd op 3 januari 1960 (6-2) en op 22 november 1964 (5-0). Acht keerde eindigde Ajax - PSV in een gelijkspel en achttien keer verlieten de gasten Amsterdam met een overwinning. Als Ajax opnieuw wint van PSV kan een nieuw feestje worden gevierd. Ajax doet met een overwinning prima zaken in de strijd om de titel en blijft dan koploper in de Eredivisie.


Ajax - PSV, de laatste vijf keer (in de Eredivisie):

2006-2007: 0-1
2005-2006: 0-0
2004-2005: 0-4
2003-2004: 2-1
2002-2003: 2-4

Bekijk ook de voorbeschouwing op Ajax - PSV op Ajax TV. Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan. >>
Ajax - PSV op je pc kijken? Klik hier >>