Menu

Inhaalrace moet zondag beginnen

Ajax moet zondag in de topper tegen PSV laten zien dat het goede spel en de mooie overwinning op Maccabi Tel-Aviv geen incident was. ,,We moeten de inhaalrace in de competitie zondag beginnen", stelde trainer Ronald Koeman onomwonden vast na afloop van het UEFA Champions-Leagueduel.

Het zal niet eenvoudig zijn om een goed resultaat tegen PSV neer te zetten. De Eindhovense ploeg gaat het momenteel voor de wind. In hun poule in de UEFA Champions League hebben de Eindhovenaren woensdagavond de koppositie gepakt door Rosenborg in Trondheim voor het eerst in 15 duels op een nederlaag te trakteren. PSV won in de slotfase met 1-2. Er werd geen 90 minuten oogstrelend voetbal gespeeld, maar de resultaten zijn momenteel prima.

In de competitie gaat het ook voortvarend met de lijstaanvoerder. Alleen in augustus kreeg de Brabantse formatie doelpunten te incasseren. Voor de laatste tegendoelpunten moeten we helemaal terug tot 28 augustus toen NAC tweemaal wist te scoren en met 2-2 gelijkspeelde. Daarna slaagde niemand er meer in de PSV-keepers te kloppen, die dan ook pas vijf tegentreffers hebben en al 23 goals voor. Het saldo van Ajax steekt daar met 20-11 een beetje bleekjes bij af. De positie op de ranglijst overigens ook, want Ajax gaat wel als regerend landskampioen maar als huidige nummer 4 naar het Philips Stadion. De achterstand op de koploper aldaar is zeven verliespunten. Bij de Eindhovenaren is de wedstrijd ADO - PSV nog niet in de stand opgenomen, omdat deze bij een 2-0 voorsprong voor PSV werd gestaakt.

Ajax wil dus de inhaalrace beginnen. Europees werd er gedaan wat moest en nu moeten ook in de competitie resultaten worden geboekt. Waar kan dat beter dan in het hol van de leeuw? Dinsdag klopte het opstelling-technisch gezien. Met Wesley Sonck als rechtsbuiten en Rafael van der Vaart als spits. De trainer liet al doorschemeren dat de kans groot is dat Van der Vaart zondag ook in de spits start. Het liep immers prima tegen de Israëlische ploeg. Zowel Sonck als Van der Vaart scoorde, de meegekomen verdediger Nigel de Jong kopte ook nog raak en als Johnny Heitinga scherper voor de goal was geweest, had ook de interim-aanvoerder treffers achter zijn naam kunnen schrijven.

Maar hoe mooi de zege ook was, Maccabi Tel-Aviv is geen PSV. Zondag moet er gewonnen worden, wil Ajax nationaal aanzien terugverdienen, want na een nederlaag tegen sc Heerenveen en gelijke spelen tegen ADO, AZ en FC Utrecht wachten de Ajacieden met smart op een fraai succesje. De laatste overwinning in Eindhoven boekte Ajax echter exact tien jaar geleden. Onder trainer Louis van Gaal werd het 1-4.