Menu
‘Innemend afscheid Shota’

‘Innemend afscheid Shota’

Vele Ajacieden mochten dinsdagavond in Georgië getuigen zijn van het afscheid van hun voormalige ploeggenoot Shota Arveladze. Als eerbetoon aan hem heeft de nationale bond van Georgië zijn rugnummer 11 voor altijd bevroren.

Shota als Ajacied. Om hem heen staan onder andere Richard Witschge, Danny Blind en Tijjani Babangida. Zij waren allen bij zijn afscheidswedstrijd dinsdagavond in Georgië. Shota als Ajacied. Om hem heen staan onder andere Richard Witschge, Danny Blind en Tijjani Babangida. Zij waren allen bij zijn afscheidswedstrijd dinsdagavond in Georgië.

De vrienden van Shota wonnen de fantastisch georganiseerde ‘uitzwaaiwedstrijd’ met 9-6.
Maar die uitslag was uiteraard het minst belangrijke. Veel belangrijker was dat grote voetballers en trainers Shota de eer wilden bewijzen bij zijn afscheid te zijn. Onder andere Danny Blind, Aron Winter, Richard Witschge, Kenneth Perez - zijn voormalige teamgenoot bij AZ - en de oud-Ajacieden Frank en Ronald de Boer, Michael en Brian Laudrup, Dean Gorré, Giorgi Kinkladze, Fred Grim en Tijjani Babangida gaven acte de presènce in Tbilisi.

De voorkant van het programmaboekje. De voorkant van het programmaboekje.

Ook Ajax' teammanager David Endt mocht met onder andere fysiotherapeut Pim van Dord bij de memorabele gebeurtenis aanwezig zijn. ,,Shota is een van de meest pure en hartelijke mensen die ik in mijn leven heb ontmoet”, vertelt Endt een dag na de ceremonie. ,,Shota is in Georgië een toverwoord. Hij is in zijn land wat Cruijff in Nederland is. Overal in de stad hingen spandoeken met ‘Thank you Shota’. President Saakaashvili was zelfs in het met 35.000 mensen gevulde stadion bij zijn afscheid.”

Dat geeft wel aan hoe groot Arveladze is als voetballer en als mens. De spits kwam in het seizoen 1997-1998 bij Ajax. Hij was direct al goed voor 25 competitietreffers. In de presentatiegids van 2001-2002, zijn laatste periode als Ajacied, kreeg Shota mooie woorden als aankondiging. ‘Shota Arvaladze is een bij het Ajax-publiek zeer gewaarde spits: zeer technisch, eigenwijs, verrassend, slim en vaak en mooi scorend (…). ‘Een kunstenaar van het kaliber Arveladze hoort op het hoofdpodium te staan.’ Toen hij daar niet meer mocht staan door hevige concurrentie, vertrok de sympathieke spits naar Schotland.

Het kaartje voor de afscheidswedstrijd. Het kaartje voor de afscheidswedstrijd.

Vier jaar later keerde hij terug in Nederland. Bij AZ liet hij zijn fans weer genieten. Genieten deed David Endt ook altijd van Shota. ,,Hij was onnavolgbaar, fantasierijk en, dat mogen we zeker niet vergeten, een toonbeeld van sportiviteit. De grootste dichter van Georgië heet Shota Rustaveli. Tijdens een korte speech na de wedstrijd, waarbij ik sprak namens de Ajax-delegatie, heb ik nog gezegd dat het geen wonder is dat een man die Shota heet een dichter op veld is.”

De beoogde opstellingen van beide teams. Sommigen moesten zich helaas afmelden wegens andere verplichtingen. De beoogde opstellingen van beide teams. Sommigen moesten zich helaas afmelden wegens andere verplichtingen.

De dichter op het veld scoorde zelf ook nog tijdens zijn afscheidswedstrijd, zowel voor het nationale elftal als voor ‘vrienden van Shota’. Een minuut voor tijd was het moment daar. Shota werd gewisseld. Zijn tienjarige zoontje Giorgi en diens neefje (de zoon van tweelingbroer Archil) vervingen hem. De kleine Arveladze scoorde zelfs nog. Zijn vader maakte een ereronde, zijn laatste tocht langs het veld. Hoe dichter hij bij de tunnel naar de kleedkamer kwam, hoe langzamer hij ging lopen.

,,Je zag dat Shota eigenlijk helemaal het veld niet af wilde, hij wilde geen afscheid nemen van het voetbalveld”, aldus David Endt die het van nabij meemaakte. Maar het moment was daar. Georgië moet het vanaf dinsdag doen zonder zijn grootste voetballer en dat iedereen dat heel jammer vond, bleek. Familie, vrienden en fans lieten de tranen vrij over de wangen stromen. ‘Shota, bedankt!’