Menu
'Interlandperiode voor een trainer nooit prettig'

'Interlandperiode voor een trainer nooit prettig'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl.

Het is momenteel een interlandperiode en als trainer vind ik dat geen prettige weken. Er zijn altijd heel veel spelers weg, nu meer dan de helft. Een keer een weekje geen wedstrijd is niet zo erg, maar dan ga je wel het liefst met de spelers aan de slag om te blijven trainen en accenten te leggen. Dat kan nu niet.

'We hebben al een periodetitel op zak, een mooi succes, maar het maakt ons seizoen niet meteen geslaagd. Ik vind het te vroeg om dat soort kreten in de mond te nemen.'

We trainen deze week een aantal keer samen met het eerste en dat ging tot op heden vrij aardig. Natuurlijk is het voor mijn spelers even aanpoten, maar aan de andere kant is het ook wel weer leuk voor ze. Een mooie uitdaging om mee te gaan in het hogere niveau. Ze hebben prima mee kunnen draaien. Een aantal spelers heeft ook meegedaan in de besloten oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Groot spelaandeel, weinig punten
Op de voorbije weken kijk ik met gemengde gevoelens terug. We hebben resultaat-technisch misschien wel onze minste weken achter de rug, al vind ik dat wel iets vertekend. We hebben namelijk in fases best aardig gespeeld. Thuis tegen FC Volendam hadden we het gewoon eerder af moeten maken. Hetzelfde geldt voor De Graafschap-uit voor de rust. Tegen NAC waren we qua veldspel vrij aardig en maakten we mooie goals, maar waren we verdedigend en bij het winnen van de tweede bal wat minder. Zo haalden we uit de laatste drie wedstrijden maar één punt, terwijl we qua spelaandeel de overhand hadden. Daar moeten we dan meer uithalen.

📢 | David Neres met zijn eerste goal voor Jong Ajax! ⚪️🔴⚪️

Check hier de samenvatting van #nacjajhttps://t.co/MXeCIMT5ri pic.twitter.com/sppmemXokp

— AFC Ajax (@AFCAjax) 20 maart 2017

We hebben dit seizoen nog zeven duels te gaan en het doel is natuurlijk om goed af te sluiten. Het is zaak om in elke wedstrijd een uitdaging te vinden. We hebben een tijdje meegedaan om de titel, al denk ik dat we daarvoor niet meer in de race zijn. Dat neemt niet weg dat we Ajax zijn en elke wedstrijd met goed spel moeten winnen.

Geen tijd te verliezen
Voorop staat natuurlijk de individuele ontwikkeling. We moeten bij Jong Ajax de spelers richting het eerste elftal blijven duwen, zorgen dat ze op zo'n goed mogelijk niveau kunnen gaan aansluiten bij het eerste. We kunnen het ons niet veroorloven om een week of een maand weg te gooien in de ontwikkeling van spelers. Daarom hecht ik er zoveel waarde aan om het slot van de competitie zo goed mogelijk af te sluiten. Er is misschien net wat minder uitdaging omdat we ver achterstaan op de koppositie, maar we moeten voor het hoogst haalbare blijven gaan.

📝📸 | Ajacieden trainen zonder internationals 👉 https://t.co/GQVN5mD58S pic.twitter.com/YI5FPGiBCj

— AFC Ajax (@AFCAjax) 22 maart 2017

We hebben al een periodetitel op zak, een mooi succes, maar het maakt ons seizoen niet meteen geslaagd. Ik vind het te vroeg om dat soort kreten in de mond te nemen. Zoiets kun je eigenlijk pas na het seizoen zeggen. Het hangt ook af van het aantal jongens dat doorstroomt naar Ajax 1 als de nieuwe A-selectie wordt geformeerd. Dat is altijd de doelstelling geweest.

We moeten onszelf straks de vraag stellen of we het maximale uit het seizoen hebben gehaald. Fysiek, mentaal, maar ook tactisch en technisch. Als we daarbij ook nog hoog op de ranglijst staan, dan komen we in de buurt van een goed seizoen. Maar, nogmaals, laten we niet te vroeg juichen. We moeten echt nog wel wat doen.