Menu
Interlands: wie, wat, waar?

Interlands: wie, wat, waar?

Ajax-trainer Frank de Boer mist deze weken ongeveer de helft van zijn selectie vanwege interlandverplichtingen. Hierdoor kan de Noord-Hollander, die zondag na de met 1-2 verloren wedstrijd tegen PSV repte over een collectieve offday van zijn ploeg, niet meteen iets rechtzetten. Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer werden voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal, dat de degens kruist met Kazachstan en Tsjechië.

Oranje & Jong Oranje
Met name voor El Ghazi hing een uitnodiging al langer in de lucht, aangezien hij zich vorig seizoen al nadrukkelijk manifesteerde bij Ajax met negen treffers in 31 competitiewedstrijden. Die lijn heeft de 20-jarige Nederlandse Marokkaan deze jaargang voortgezet met zeven doelpunten na acht duels. Bovendien maakte de rechtsbuiten meteen aan alle onzekerheid een einde door Oranje definitief te verkiezen boven het Marokkaanse elftal.

Ook Bazoer mocht zich eerder deze week voor het eerst melden bij de selectie van bondscoach Danny Blind. De middenvelder, die maandag pas zijn negentiende verjaardag viert, werd als vervanger opgeroepen van clubgenoot Davy Klaassen, die in de topper tegen PSV een lichte hersenschudding opliep. Mogelijk dat de aanvoerder van Ajax nog wel aanschuift voor de thuiswedstrijd tegen Tsjechië.

El Ghazi en Bazoer worden bij Oranje vergezeld door hun ploeggenoten Kenny Tete, Jairo Riedewald en Jasper Cillessen. Het vijftal gaat zaterdag in en tegen Kazachstan op zoek naar een van de allerlaatste strohalmen voor kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk. Drie dagen na het duel in Astana neemt het Nederlands elftal het in de ArenA op tegen Tsjechië, dat zich al heeft geplaatst voor het EK. Ook IJsland is al verzekerd van een plaats op de eindronde in Frankrijk.

Jong Oranje
Achter deze twee landen knokken Turkije en Nederland om de derde plaats in groep A, die recht geeft op een ticket voor de play-offs later dit jaar. Oranje heeft echter twee punten minder en moet dus sowieso hopen op een of meerdere misstappen van de Turken tegen Tsjechië of IJsland.
Nu Bazoer is doorgeschoven naar het 'grote' Oranje neemt Daley Sinkgraven als enige Ajacied de honneurs waar bij Jong Oranje, dat zondag om 14:30 uur in het Goffertstadion in Nijmegen aftrapt tegen Jong Slowakije. Na twee eerdere zeges in de groep kan de ploeg van trainer Fred Grim opnieuw een goede stap zetten richting het EK van 2017 in Polen.

Jairo Riedewald (links) en Kenny Tete waren in de interland tegen IJsland nog bankzitters bij Oranje. Riedewald debuteerde inmiddels (tegen Turkije). Tete mag ook de komende twee EK-kwalificatieduels hopen op een debuut.
Jairo Riedewald (links) en Kenny Tete waren in de interland tegen IJsland nog bankzitters bij Oranje. Riedewald debuteerde inmiddels (tegen Turkije). Tete mag ook de komende twee EK-kwalificatieduels hopen op een debuut.

Gudelj & Milik
Nemanja Gudelj staat met Servië op een troosteloze laatste plaats in groep I. Dat is mede het gevolg van de straf (drie punten in mindering) die het land kreeg opgelegd vanwege ongeregeldheden bij het thuisduel met Albanië. Saillant genoeg staat donderdag de return van deze beladen wedstrijd op het programma. Op zondag moeten Gudelj en zijn teamgenoten in eigen huis de eer zien te redden tegen lijstaanvoerder Portugal.

In tegenstelling tot Gudelj hebben Arek Milik en het Poolse elftal nog alle kans zich te plaatsen voor het EK. Achter koploper Duitsland bezetten de Polen de tweede plaats met zeventien punten uit acht wedstrijden. Ierland staat met twee punten minder op de derde plaats. Milik, die bij Polen vaak de aanvalspartner is van de in bloedvorm verkerende Robert Lewandowski (Bayern München), treft donderdag op Hampden Park Schotland. Drie dagen later volgt in Warschau de kraker tegen de Ieren.

Onana & Serero
Ook Andre Onana is tijdelijk afgereisd naar zijn vaderland. De Kameroense doelman is opgeroepen voor de vriendschappelijke interland van zijn land tegen Nigeria. Thulani Serero heeft deze week eveneens interlandverplichtingen. De 25-jarige middenvelder neemt het met Zuid-Afrika op tegen Costa Rica. De vriendschappelijke ontmoeting wordt gespeeld in Estadio Edgardo Baltodano Briceño in Liberia.

Heracles Almelo – Ajax
De Boer kan dus in aanloop naar de volgende Eredivisie-topper tegen Heracles Almelo, die zaterdag 17 oktober plaatsheeft in het verbouwde Polman Stadion, niet spreken van een ideale voorbereiding. De hoop is dan ook gevestigd op het succes van de internationals.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst