Menu
Internationals en Cruijff openen Cruyff Court Oranje veld in Amsterdam

Internationals en Cruijff openen Cruyff Court Oranje veld in Amsterdam

De aanwezigheid van liefst negen internationals én Johan Cruijff gaf de opening van het Cruyff Court Oranje veld in Bos en Lommer een extra feestelijk tintje. Met Oranje was ook Ajax sterk vertegenwoordigd in de Amsterdamse wijk. Nigel de Jong, Hedwiges Maduro, Ryan Babel en Wesley Sneijder toonden allen hun voetbalkunsten op het groen-gele kunstgrasveldje.

Khalid Boulahrouz, Rafael van der Vaart, Denny Landzaat, Ron Vlaar en Tim de Cler completeerden het kwartet Ajacieden. Eerder werden al Cruyff Court Oranje velden aangelegd in de voetbalsteden Rotterdam en Eindhoven.

Bos en Lommer was uitgelopen voor de internationals en Cruijff en ook het persgilde was op volle sterkte aanwezig in de volksbuurt. Sportjournalist Barbara Barend praatte het programma kundig aan elkaar. Na alle officiële woordjes en plichtplegingen, werd het veld direct benut waarvoor het is bedoeld: om op te voetballen. De internationals speelden samen met scholieren van de Fatimaschool, de Bos en Lommerschool en de Paulusschool een mini-partijtje.

,,Een voetbalveldje in een buurt kan ook de onderlinge saamhorigheid versterken’’, sneed Nigel de Jong een pluspunt aan van het ‘verse’ Cruyff Court. Het kunstgrasveld is mogelijk gemaakt door - onder meer - de voltallige Oranje-selectie, de KNVB, de Cruyff Welfare Foundation en de gemeente Amsterdam. Ook de Europese voetbalbond UEFA is bij de aanleg van de voetbalveldjes betrokken. Alles uiteraard met het doel om de jongeren zoveel mogelijk aan het voetballen te krijgen. Al is de motivatie om de jeugd meer in beweging (lees: aan het sporten) te krijgen, ook van toepassing. Het is in elk geval de bedoeling dat op de Cruyff Courts jaarlijks meerdere evenementen worden georganiseerd. Onder andere ook een G-voetbaltoernooi.

Ook Hedwiges Maduro viel het, kort na de opening, direct op met welke gretigheid gebruik werd gemaakt van het modern uitgevoerde 'trapveldje’. ,,Zie de lol bij voetballende kinderen’’, genoot Maduro hardop van de taferelen op het gloednieuwe Cruyff Court. ,,Geweldig om te zien toch?! Als voetballer weet je weer helemaal waarvoor en voor wie je het allemaal doet. Dit veld versterkt het voetbalplezier.’’ Kan de Ajacied zelf trouwens terug kijken op een roemrucht verleden als pleintjes- of straatvoetbal? Maduro is duidelijk in zijn antwoord: ,,Vroeger deed ik niet anders dan op straat voetballen.’’
Handtekeningenjagers gingen na de opening lustig op jacht naar krabbels van de internationals. Menig voetballertje of toeschouwer liep al snel rond in een geel T-shirt (van de Cruyff Welfare Foundation) boordevol handtekeningen.

,,Wie beweegt, kan zijn verstand beter laten functioneren’’, sprak Cruijff eerder nog tijdens de officiële ingebruikname van het ‘court’. ,,Voordeel is dat voor voetbal ook geen taal nodig is. Voetbal is de eenvoudigste manier van communiceren.’’