Menu

Internazionale simpel langs Galatasaray

Voor de ras-Ajacieden was de openingswedstrijd van het Amsterdam Tournament op zich al leuk. Met Andy van der Meyde bij Internazionale en Frank de Boer bij Galatasaray liep er Amsterdamse historie op het veld. Van der Meyde startte sterk, maar werd na de beginfase weinig in het spel betrokken. Na 72 minuten waren beide Ajacieden van het veld. Toen leidden de Italianen al met 0-3 en dat bleef het ook.

In de beginfase golfde het spel op en neer en kreeg Galatasaray via Karan een goede mogelijkheid de score te openen. Maar Inter-doelman Francesco Toldo won het sportieve gevecht met de Turkse aanvaller.

Frank de Boer kreeg achterin bij Galatasaray weinig te doen. De enige keer dat hij had moeten ingrijpen, stond hij machteloos. Zanetti was opgekomen aan de rechterkant, trok de bal terug naar Ventola, waarna Martins de bal achter doelman Aly Faryd Mondragon werkte. Inter leidde na 38 minuten.

Nog voor rust leek het erop dat de Turkse ploeg op gelijke hoogte zou komen. Een vrije trap, waarbij De Boer dreigde de bal op te eisen, werd door Pratas op de lat geschoten. Buiten bereik van Toldo. Maar het was Galatasaray niet gegund.

In de tweede helft waren de krachten bij Galatasaray, winnaar van de UEFA Cup in 2000, weggevloeid. Dat zal trainer Fatih Terim ontstemmen, want de Turkse ploeg speelt net als Ajax voorronde Champions League.

Met een hoofdrol voor de jonge Nigeriaan Obafemi Martins, achttien jaar pas, maakte Inter korte metten met de Istanbulse vereniging. Martins kapte in de 64ste minuut zijn directe tegenstander uit en klopte de keeper met een bekeken balletje, 0-2. Twee minuten later schoot Rebbechi Inter naar 0-3.

Andy van der Meyde maakte beide goals vanaf de bank mee. De oud-Ajacied ging onder sympathiek applaus van het veld en leek ontroerd. Hij werd niet, zoals hij enigszins vreesde, uitgefloten. Van der Meyde wierp kushandjes naar de Ajax-supporters en wees op zijn hart.

Frank de Boer ging een kleine tien minuten later naar de kant. De vocale begeleiding was bij de West-Fries toch iets anders van toon.

Toen beide Nederlanders van het veld waren, gebeurde er opvallend genoeg niet veel meer. Inter bleef sterker en Galatasaray kreeg geen voet aan de grond.