Menu
Interview Cock Jol

Interview Cock Jol

Toen Martin Jol in mei met Ajax in gesprek was over een contract, stond één ding vast. Hij zou zijn vier jaar oudere broer Cock meenemen van HSV naar Ajax. Als ‘personal assistant’, persoonlijk assistent dus. Een relatief nieuw begrip in de voetbalwereld. Twee maanden later blijkt die functie veel uitgebreider dan velen vooraf dachten. Kranten meldden al dat hij ‘projectmanager’ is geworden van de vernieuwde samenwerking met Haarlem. Tijd voor een vraaggesprek.

Cock, hoe bevalt het bij Ajax?

,,Heel erg goed. Ik heb nu zelf ondervonden dat Ajax geen kille club is. Oké, het is groot en er lopen veel mensen rond, maar we zijn vanaf de eerste dag ontzettend aardig opgevangen, zowel in de ArenA als op de Toekomst. Daardoor kijken we terug op een mooi begin.”

We?

,,Ja, ik praat in dit geval ook namens Martin. We zijn samen gekomen. En zolang Martin nog niet is verhuisd naar Amsterdam rijden we elke dag samen van Scheveningen naar Amsterdam en weer terug, dus ik kan ook in de ‘wij-vorm’ spreken, want ik weet hoe hij erover denkt.”

Wat is je rol precies?

,,Martin vindt het fijn om iemand om zich heen te hebben die hij blind kan vertrouwen. En die vooraf al ziet wat hij nodig heeft. Dan kan hij zelf het beste presteren. Ik hou hem in veel gevallen uit de wind, het is mijn taak om ervoor te zorgen dat hij zich helemaal kan focussen op het voetballen en zo min mogelijk hoeft na te denken over andere zaken. Er komt ontzettend veel op hem af. Dat was in Hamburg zo en dat is hier in Amsterdam net zo. Hij is aangesteld als Manager van het voetbalgedeelte van Ajax, dat is natuurlijk veel meer dan hoofdtrainer van het eerste elftal.”

In beginsel ben jij zijn persoonlijk assistent, wat houdt dat in?

,,Dat is heel veelzijdig en dat bestaat uit heel veel relatief kleine werkzaamheden, maar bij elkaar opgeteld zijn het er wel veel. Belangrijkste onderdeel is het beheren van zijn agenda. Op het veld heeft hij assistent-trainers en ik ben meer zijn assistent buiten het veld. We hebben de totale staf in kaart gebracht rondom het eerste elftal. Het voor Martin onmogelijk om zich bezig te houden met bijvoorbeeld alle facilitaire zaken, variërend van het spelershome tot de wasserette. Daarom stuur ik de manager van de facilitaire dienst aan, die met zijn team verantwoordelijk is voor de materialen zoals de kleding, de ballen en het krachthonk, maar daar vallen ook alle andere zaken onder die in het kleedkamergebied moeten gebeuren. Daarnaast rapporteert de manager van het spelershome aan mij, zij is er met haar collega’s vooral verantwoordelijk voor dat de spelers en de staf in het spelershome terecht kunnen voor de maaltijden. Ook de teammanager, de spelersbegeleider en de video-analist rapporteren aan mij.”

Daar is Haarlem bijgekomen?

,,Haarlem is een onderdeel. Zoals ik al zei is het onmogelijk dat Martin dit allemaal zelf gaat begeleiden en uitvoeren. Hij is eindverantwoordelijk, dus ik bespreek alle zaken met hem, ik weet hoe hij het wil. In mijn arbeidsovereenkomst staat dat ik Martin dus ook assisteer bij het begeleiden van bepaalde processen. Dan moet je denken aan zaken rondom de jeugdopleiding, het onderwijs en de samenwerking met Haarlem.”

Hoe vind je dat het nu gaat?

,,Het is veel, maar ik vind het hartstikke leuk.”

Je komt uit het onderwijs, klopt dat?

,,Ja, ik was docent Duits in het voortgezet onderwijs. Ik ben daarnaast zestien jaar voetbaltrainer geweest. Bij ADO, Scheveningen, Haaglandia en Rijnsburgse Boys. Ik ben zeven jaar assistent-trainer van Martin geweest. Maar ik was ook vier jaar gemeenteraadslid in Den Haag en ik heb in het verleden ook kledingzaken gehad. Heel gevarieerd dus. De veelzijdigheid die in mijn huidige functie zit, is dus niet nieuw voor me. Het valt me op dat bij Ajax heel veel al erg goed geregeld is, maar dat er aan de andere kant ook nog heel veel moet gebeuren. Ik vind dat we over alles na moeten denken en steeds moeten bekijken of het beter kan. Wat dat betreft heb ik veel gehad aan vorig seizoen, toen we bij HSV zaten. Die club is met Ajax te vergelijken.”

Wat verwacht je van de wedstrijd van morgen?

,,Ik heb er in elk geval zin in. Europees voetbal is speciaal, voor iedereen binnen de club. Ik ga geen voorspelling geven. Laat ik me nou maar niet over dit soort zaken uitlaten. Daar moet je voor bij Martin zijn!”