Menu
Interview Rik van den Boog

Interview Rik van den Boog

Rik van den Boog heeft zijn eerste kwartaal als algemeen directeur van Ajax achter de rug. Voor Ajax.nl blikt hij terug op de afgelopen maanden en kijkt hij ook vooruit op de komende periode.

Rik van den Boog. Rik van den Boog.

Uw eerste kwartaal bij Ajax zit er op. Hoe kijkt u daarop terug?
,,We werken inderdaad vanaf 1 januari in de nieuwe ‘opstelling’. Met Henri van der Aat als commercieel directeur, Jeroen Slop als financieel directeur en Danny Blind en Marco van Basten als eindverantwoordelijken voor het voetbalgedeelte. Ik vind het vooral erg leuk. Het kost veel tijd, maar we zijn met boeiende dingen bezig. De periode voor mijn komst is er al veel neergezet, dus dat scheelt.”
Heeft u al veel veranderd?
,,Ik ben niet zozeer aangenomen om de boel helemaal te veranderen. Ik had laatst een interview en toen heb ik bewust over evolutie gesproken in plaats van revolutie. Maar ik heb wel wat dingen ingevoerd die binnen deze organisatie nog niet werden gedaan. Andere overlegstructuren bijvoorbeeld. Om duidelijker te krijgen wie waar verantwoordelijk voor is. En al vrij snel na mijn komst bleek uit gesprekken met Marco dat hij, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, helemaal niet de baas over alle voetbalzaken wil zijn. Dus daar heb ik wat in geschoven. De onderdelen waar hij Danny voor heeft aangenomen zoals scouting en de jeugdopleiding, blijven bij Danny. En Danny voert nog steeds het proces van aan- en verkoopbeleid uit. Die zaken vallen nu direct onder mij en niet meer onder Marco.”
Wat is dan nu exact de rol van Marco van Basten?
,,Marco is primair verantwoordelijk voor het eerste elftal en Jong Ajax. Als hoofdtrainer geeft hij bij mij aan welke speler hij wil aantrekken en welke speler mag vertrekken. Danny zorgt dan voor de uitvoering daarvan. Voordat Marco bij Ajax tekende, heeft hij bepaalde zaken in zijn contract op laten nemen. Om te voorkomen dat hem zou overkomen wat andere trainers bij verschillende clubs wel is overkomen. Dan moet je denken aan zaken die betrekking hebben op de hoogte van investeringen in de selectie en andere punten omtrent het aan- en verkoopbeleid. Maar dat wil niet zeggen dat hij de technisch directeur is. Dat werd na het vertrek van Martin van Geel wel zo geïnterpreteerd. Omdat hij die taken tijdelijk op zijn bord kreeg.”
Wat is u specifiek opgevallen in die eerste maanden?
,,Iedereen heeft een mening over Ajax. Dat wist ik al. Maar ik beleef het nu op een heel andere manier. En omdat ik nu weet wat er daadwerkelijk speelt bij deze club, hoor en lees ik ook ontzettend veel onzin. Men roept vaak maar wat over Ajax. Ik stoor me er aan dat er wel overal geroepen wordt wat er is uitgegeven aan spelers, maar dat niemand kennelijk meer weet dat we ook voor ruim 35 miljoen euro aan spelers zijn kwijtgeraakt. Wat me het meeste is opgevallen is vooral positief, namelijk de potentie die deze club heeft.”
Zei u daarom dat Ajax de Champions League zou kunnen winnen?
,,Er werd tijdens de perspresentatie flink doorgevraagd over dit onderwerp. Ik ben er zelf niet over begonnen. Maar als mij wordt gevraagd of Ajax ooit de Champions League nog een keer wint, ga ik geen ‘nee’ zeggen. Je moet ambitie hebben. Het is niet realistisch om te stellen dat dat binnenkort gebeurt. De verschillen zijn zó groot, niet alleen vanwege de tv-gelden, maar ik snap wel dat bepaalde competities interessanter zijn om in te spelen dan de Nederlandse. Dat heeft Marco in de persconferenties rondom de wedstrijden tegen Fiorentina en Olympique Marseille ook al diverse malen aangegeven. Ajax is op dit moment geen Europese top. Maar als we er voor kunnen zorgen dat onze talentvolle spelers een of twee jaar langer bij Ajax blijven en de spelers die we gekocht hebben ontwikkelen zich ook goed en we vullen die groep aan met een paar ervaren spelers, bij voorkeur ex-Ajacieden, dan zou het op termijn misschien een keer kunnen lukken. We gaan in elk geval de komende jaren een beleid voeren dat gericht is op het langer behouden van spelers uit onze opleiding, en het gevarieerder opleiden van spelers. Maar ook door middel van iets andere spelers te scouten.”
Verandert het bestaande beleidsplan 2006-2011?
,,Ja, dat wordt her en der aangepast. We maken het concreter en herijken de doelstellingen. Daar wil ik nu niet teveel over zeggen.”
Maar een supporter wil wel weten of Ajax nog een keer kampioen gaat worden.
,,We moeten elk jaar meedoen om de landstitel. Dat verandert niet. Dit seizoen is het in januari misgelopen en AZ heeft eigenlijk geen steken laten vallen, waardoor we de druk ook niet meer hebben kunnen opvoeren. Dat is doodzonde. Nu richten we ons op de tweede plek, en dat is ook erg belangrijk voor Ajax. De supporters hebben de afgelopen weken weliswaar genoten van de wedstrijden in de UEFA Cup, maar zij willen net als wij niets liever dan in de Champions League spelen.”