Menu

Invaller Berkamp kan Arsenal niet redden

LONDEN (ANP/RTR) - Achttien minuten kreeg Dennis Bergkamp van zijn trainer Arsene Wenger om een dramatische seizoensstart van Arsenal te voorkomen. Net als zijn schutterende teamgenoten slaagde ook de Nederlander er zaterdag niet in het doel van Sunderland te vinden. Ondanks de handenvol goede kansen, startte Arsenal het nieuwe seizoen met een nederlaag: 0-1.

Het verlies van Arsenal was de grootste verrassing op de eerste speeldag van de Premier League. Jerrel Haisselbank scoorde voor Chelsea, dat met 4-2 won van West Ham United. Sander Westerveld hield zijn doel schoon bij Liverpool, dat moeizaam (1-0) afrekende met Bradford City. Gerard Wiekens beleefde weinig plezier aan zijn debuut in de Premier League. De verdediger was basisspeler bij Manchester City, dat bij de rentree in de hoogste divisie door Charlton met 4-0 werd afgedroogd. Martijn Reuser verloor als invaller met Ipswich met 3-1 bij Tottenham Hotspur.

Arsenal had een groot overwicht op het veld van Sunderland. Parlour, Henry en Kanu stonden vaak oog in oog met doelman Sorensen, maar faalden hopeloos in de afwerking. In de tweede helft kreeg Sunderland zelfs een voorsprong, toen doelman Seaman een voorzet volkomen verkeerd inschatte en Quinn raak kopte. Wenger zag het gestuntel van zijn aanvallers lang aan, maar bracht uiteindelijk Bergkamp en de aankopen Lauren en Pires. De irritatie bij Arsenal liep op bij het missen van alle kansen. De Fransman Vieira kreeg in de 90e minuut rood wegens slaan.

Chelsea kocht Jerrel Haisselbank en profiteerde direct van de Nederlandse spits. Bij zijn rentree in de Premier League tegen West Ham lokte de spits in de 31e minuut een strafschop uit. Doelman Hislop bracht hem ten val. Hasselbaink benutte de penalty zelf. Na de rust tekende Di Canio voor de gelijkmaker door De Goey te passeren. Een fraaie vrije trap van Zola en de eerste treffer van Stanic brachten Chelsea in veiligheid: 3-1. In de slotfase scoorden nog Kanoute (3-2) en Stanic voor de tweede keer (4-2).

Oud-Ajacied Martijn Reuser mocht bij Ipswich invallen. Hij kon niet voorkomen dat de gepromoveerde ploeg verloor van Tottenham. Ipswich nam na negen minuten wel een voorsprong via Venus. Anderton en Carr bogen de achterstand nog in de eerste helft om. Ferdinand tekende kort voor tijd voor 3-1.

Heskey bezorgde Liverpool een benauwde zege tegen Bradford. Hij scoorde in de 67e minuut. In de verdediging van Liverpool speelde de Fin Hyypia, ex-Willem II. Westerveld verrichtte in de eerste helft twee mooie reddingen. Gerard Wiekens begon desastreus aan zijn vierde seizoen bij het gepromoveerde Manchester City. De verdediger moest met zijn ploeggenoten vier treffers incasseren van Charlton Athletic.