Menu

Invaller Cameron schiet Jong Ajax naar finale

Trainer John van 't Schip was kort in zijn karakterisering van de wedstrijd: 'erbarmelijk slecht', vond de coach. Daarmee zei hij niets te weinig. Jong Ajax plaatste zich voor de finale dankzij een Golden Goal van Sergio Cameron en mag het op 26 mei naar Roosendaal om daar met PSV uit te vechten wie de Amstel Malt Cup in de prijzenkast mag bijzetten.

Cameron, in het veld gekomen voor Sikora, vertelde na afloop dat hij de hele wedstrijd in een overwinning geloofde. Ook de trainer koesterde die gedachte. Maar veel meer zullen er donderdagavond op De Toekomst niet te vinden zijn geweest die het gevoel hadden dat Jong Ajax naar de finale zou gaan. Want de spelers hadden een collectieve faaldag uitgekozen voor dit duel.

Terwijl er zo op dit duel gehamerd was. Winst van de Amstel Cup voor Beloften was hét doel dit seizoen. Want op een kampioenschap hoefde Jong Ajax niet te rekenen. Daarvoor verschilde het team te vaak van samenstelling en moest te zwaar worden gesteund op de inbreng van de A-junioren. Maar achteraf gezien, deed de piepjonge ploeg het helemaal niet slecht.

Het bereiken van de achtste finale in de Amstel Cup was al een prestatie op zich en de derde plaats in de competitie mag ook gekoesterd worden. Maar om die resultaten ging het eigenlijk helemaal niet. Jong Ajax wil zich weer plaatsen voor het grote Amstel-Cuptoernooi, dus moest deze halve finale in elk geval worden gewonnen.

Aan de beleving van de spelers was echter niet af te lezen dat ze ervoor wilden vechten. Op de beginfase na, waarin Michael Krohn-Dehli nog de lijnen uitzette, speelde Jong Ajax ver onder eigen kunnen. Terwijl Van 't Schip toch beschikte over Sikora, Boukhari, Akachar, Mendes, De Jong en Stekelenburg. Alleen de laatste twee kregen een voldoende op het eindrapport van dit duel.

Want Stekelenburg verloor, bijna als enige van het matte Jong Ajax, geen enkele maal een duel. Dat was maar goed ook, anders had Jong Ajax bij rust zeker op achterstand gestaan. Het was namelijk Utrecht dat de beste kansen kreeg. De bezoekers die zeer afwachtend begonnen, legden de druk en het initiatief bij Ajax.

Vooral oud-Ajacied Max Lohy dook regelmatig op voor het doel van Stekelenburg. Hij kreeg de bal er echter niet in.

Die kansen onstonden door het simpele feit dat Utrecht veel feller was dan de gastheren. Dat resulteerde weer in een snelle gele kaart - al na vijf minuten spelen - voor Ricky Kruys en een blessure voor Rasmus Lindgren, die al na elf minuten het veld moest verlaten.

Pas een kwartier voor tijd ontbrandde de strijd en bleef Van 't Schip ook staan in zijn dug-out. ,,Ik ben in de rust wel kwaad geworden. Ik heb gezegd dat als ze zouden blijven spelen zoals in de eerste helft, dat ze zouden verliezen. En in de tweede helft ging het inderdaad wat feller."

Dat kwam ook omdat Utrecht vermoeid raakte en toen er na negentig minuten nog niet was gescoord, werden de kansen op een finaleplaats voor Ajax groter. Hoewel sommigen op De Toekomst het idee hadden dat er tot morgenochtend gevoetbald zou kunnen worden zonder dat er doelpunten vielen, bleek die gedachte ongegrond.

Na twaalf minuten in de eerste verlenging leverde Michael Krohn-Dehli wél een goede voorzet af en gleed invaller Sergio Cameron de bal binnen. ,,Ik dacht eerst nog even dat ik buitenspel stond", aldus de matchwinnaar. ,,Maar ik kreeg de voorzet van Michael en schoot binnen. Ik vond het een moeilijke, zware wedstrijd. Zo zag het er vanaf de bank al uit en zo bleek het ook in het veld. Toch bleven we in de winst geloven."

Dat geloof deelde Cameron dus onder andere met de trainer. ,,Maar we kunnen er kort over zijn", deelde Van 't Schip mee. ,,Het was erbarmelijk slecht. We verloren de duels en gingen steeds meer achteruit voetballen. Nee, deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten. Toch vind ik wel dat we iets in de finale te zoeken hebben, want er is een serie wedstrijden aan vooraf gegaan."

Jong PSV is de tegenstander in Roosendaal. De Eindhovenaren bereikten de finale na een 2-1 overwinning op Feyenoord.