Menu

Invallers beslissen slotduel Beloftencompetitie

In de laatste wedstrijd van het seizoen moesten de jongens van John van 't Schip en Marco van Basten het in Eindhoven opnemen tegen de nummer vier van de ranglijst in de Beloftencompetitie, PSV. Als Jong Ajax zou winnen, zouden de Amsterdammers kampioen zijn, ook als er drie punten aftrek volgen. De tuchtcommissie van de KNVB behandelt de zaak echter pas donderdag. Hoe dan ook, geen schaal in Eindhoven, wat de wedstrijd op voorhand al een beetje een vreemd karakter gaf. Jong Ajax won maandagavond met 2-1 en invallers Urby Emanuelson en Stanley Aboraa schoten hun team naar de winst.

Yakubu, Thomas Vermaelen, Daniël de Ridder en Maarten Stekelenburg hadden het op het kampioensfeestje van Ajax 1, de avond ervoor, rustig aan moeten doen, want maandagavond stonden zij in de basis bij de Beloften. Ryan Babel begon weer vanaf de linkerkant omdat Jason Culina als diepe spits fungeerde. Robin Muller van Moppes was geblesseerd.

Ajax begon wat slordig aan de wedstrijd. Misschien speelden zenuwen de Ajacieden parten. Hoe dan ook, PSV had in de eerste tien minuten een paar corners meegekregen en Ajax kon er slechts een schot van Michael Krohn-Dehli tegenover stellen.

En de corners van PSV bleken gevaarlijk. Maarten Stekelenburg redde een aantal malen op fantastische wijze, zodat Jong Ajax in de wedstrijd bleef. Michael Krohn-Dehli moest de doelman na een kwartier spelen te hulp schieten. Stekelenburg was gepasseerd en de Deen redde op de doellijn.

Voor rust kreeg Ajax nog wel een paar kansjes via Jason Culina en Ryan Babel, maar zo gevaarlijk als PSV werden de Amsterdammers niet. ,,De eerste paar miniuten speelden we goed'', vond Van ´t Schip van de eerste helft. ,,Daarna kwamen zij beter in hun spel. Ze speelden vrijuit, wisselden veel van positie. Wij kwamen iemand tekort op het middenveld. Toen besloten we Jason Culina wat te laten zakken naar het middenveld en toen kregen wij meer grip op de wedstrijd. Zij bleven echter gevaarlijk met hun corners.''

Vijf minuten na rust redde Stekelenburg weer fantastisch. En weer uit een corner van PSV. Ajax werd langzaamaan wel steeds beter. Ook de keeper van PSV deed van zich spreken. Culina speelde diep op Michael Krohn-Dehli, die de bal aannam en van dichtbij op Rob van Dijk schoot, die knap redde.

Meer en meer werd Ajax sterker. Ryan Babel zette twee keer vanaf rechts voor; de eerste was net te hoog voor Krohn-Dehli, de tweede kon door de Eindhovense defensie worden opgeruimd.

Toch was het PSV dat de score opende. Een voorzet van Sepp de Roover van rechts kwam voor de voeten van Otman Bakkal, die in een keer zijn schoen tegen de bal zette en Stekelenburg passeerde. Ajax moest wat terug doen.

Er ontspon zich een boeiende strijd in het Philips Stadion. Krohn-Dehli zag een schot geblokt wat anders gevaarlijk had kunnen zijn, en een pass van Rasmus Lindgren op de Deen kwam net niet aan. Een onterechte beslissing van scheidsrechter Smit werd door een furieuze Stekelenburg en Yakubu bekritiseerd, waardoor de keeper van Ajax een gele kaart voorgehouden kreeg. Leandro produceerde een subtiel boogballetje dat net over ging en Bakkal scoorde uit buitenspelpositie, een doelpunt dat terecht werd afgekeurd.

Urby Emanuelson, die vorige week tegen Heerenveen het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, scoorde ook nu. Culina passte diep op de invaller, die de bal op het hoofd kreeg en plots Van Dijk passeerde. Een vreugde-uitbarsting volgde bij de Ajacieden in het veld en op de bank.

Een andere invaller, Stanley Aboraa, besliste het duel in Ajax' voordeel. De A-junior had even daarvoor Ryan Babel afgelost. Rasmus Lindgren zag de aanvaller diep gaan en gaf een pass over een meter of dertig. Aboraa nam aan, won het duel met zijn directe tegenstander en had een zee van ruimte voor zich met slechts de keeper nog als te nemen hindernis. Hij ging richting doel en passeerde Van Dijk aan de rechterkant: 2-1.

Na het laatste fluitsignaal gingen de armen van de Ajacieden de lucht in. Hoewel het kampioenschap nog niet officieel is, er was ook geen kampioensschaal, werd het wel zo gevierd. Bloemen werden uitgedeeld en de emmers waar de bossen in zaten leegden de spelers op elkaar. Het feestje werd daarna in de kleedkamers nog even voortgezet.

,,Het is nu niet belangrijk wanneer we de schaal krijgen'', aldus een blije Van 't Schip na afloop. ,,Het was geen gemakkelijke wedstrijd, want PSV had veel voetballend vermogen voorin. Thomas Vermaelen speelde voor het eerst sinds zijn blessure weer een wedstrijd en hij zat er tegen het einde van de wedstrijd doorheen. Hedwiges Maduro moest in de eerste helft zijn draai vinden, maar was in de tweede helft een rustpunt op het middenveld. En Stekelenburg heeft ons in een paar momenten gered, hoewel de keeper van PSV het ook goed heeft gedaan. Al met al vond ik het een kampioenswedstrijd waardig en deze overwinning is een extra bekroning op het seizoen.''