Menu
Invallers helpen Ajax Zaterdag 1 aan zege

Invallers helpen Ajax Zaterdag 1 aan zege

Door doelpunten van twee invallers heeft Ajax vanmiddag gewonnen in Ede bij DTS. Het werd 0-2 door routinier Laurens ten Heuvel en Kenneth Misa Danso.

Al heel snel werden de rollen verdeeld op het veld, Ajax nam het initiatief, had de bal en DTS liep continu achter de feiten en dus de tegenstander aan. Al na 8 minuten hadden de Amsterdammers op voorsprong moeten komen. De vrije trap van Sergio Cameron werd maar ternauwernood door doelman Yilmaz uit de bovenhoek getikt en bijna was Siver Abdulrahman succesvol in de rebound, maar al vallend kopte hij de bal in de handen van de doelman. Het spelbeeld veranderde niet: DTS dat sporadisch over de middenlijn kwam en Ajax dat driftig op zoek was naar de juiste combinaties om zo een opening te forceren en daaruit gevaarlijk te worden. Maar wie vanmiddag aanwezig was kwam al snel tot de conclusie dat het niet alleen eenrichtingsverkeer was, maar dat het ook niet echt leuk was om naar te kijken. Er ging vaak meer mis dan dat er genoten kon worden van leuk voetbal.

Ajax onderscheidde zich ook niet: daarvoor kwamen teveel ballen niet aan, was het tempo te laag en er werden teveel verkeerde keuzes gemaakt. Voeg daarbij aan toe dat er nauwelijks dreiging was over de vleugels, waardoor Dennis Kaars weinig bruikbare ballen kreeg en veel te vaak moest de centrumspits dus terugzakken om zo zijn eigen kansen daarna te creëren. Toch was het Dennis Kaars die in de 23e minuut dichtbij de 0-1 was maar zijn schot verdween centimeters naast de goal na een goede interceptie van Patrick van Dijk voorafgaand. En ook al waren we inmiddels ruim een half uur aan de gang, er viel nog steeds niet veel lijn te ontdekken in het spel van Ajax. Ook al was het balbezit percentage extreem hoog: uitgespeelde kansen waren er nauwelijks!

Typerend voor het wedstrijdbeeld was dat Ajax opnieuw pas weer dreigend werd via een vrije trap van Sergio Cameron in de 34e minuut, maar net zoals bij zijn eerste vrije trap redde doelman Yilmaz opnieuw knap. Maar was Ajax andermaal dichtbij de 0-1 via de rebound waar Dennis Kaars een teenlengte tekort kwam om de bal binnen te schieten. En zo werden de eerste 45 minuten afgesloten met een teleurstellende 0-0 en dat mocht zich maar een ploeg zich aanrekenen, namelijk Ajax dat met weinig beleving en passie op het veld stond.

Na rust kwam Laurens ten Heuvel in de spits en zo werd het gouden duo Kaars-ten Heuvel met elkaar herenigd. Maar al na vier minuten moest Ajax eerst weer een tegenslag incasseren: Rience Schurman maakte de waslijst aan geblesseerde spelers weer wat groter en ook deze blessure zag er niet goed uit. De Amsterdammers pakten de draad weer op van voor de rust en het leek erop dat er wat meer voetbal in het team te ontdekken viel. In ieder geval zat er weer wat meer lijn in het spel en dat werd in de 53e minuut bewezen door Laurens ten Heuvel. De prima mee opgekomen Siver Abdulrahman stoomde vanaf eigen helft op over het middenveld richting strafschopgebied waarna hij de bal keurig op Dennis Kaars breed legde, zijn voorzet werd bij de tweede paal keurig binnen gelopen door Laurens ten Heuvel en zo stond Ajax op een 0-1 voorsprong.

Ajax bleef het spel dicteren en zo leek de ploeg van trainer Bart Logchies in het restant van de wedstrijd een gemakkelijke middag te beleven, maar de marge was nog wel steeds een goal. Daar bracht opnieuw Sergio Cameron bijna verandering in, maar ook ditmaal zag de rechtsbuiten zijn befaamde vrije trap geen doel treffen. Nu stond de lat in de weg voor een ruimere voorsprong. In de laatste fase van de wedstrijd mocht Kenneth Misa-Danso zijn opwachting maken, nadat opnieuw een blessure aan de enorme waslijst kon worden toegevoegd. Ditmaal was het Mitchell van den Beld die het veld moest verlaten.

Ajax gooide de deur definitief in het slot in de 94e minuut toen Kenneth Misa–Danso beheerst de 0-2 scoorde. Overigens na uitstekend voorbereidend werk van Laurens ten Heuvel die de bal met de borst aannam wachtte op aansluiting en zo dus de invaller in staat stelde om te scoren.

Fotografie: Rob van Vliet Fotografie: Rob van Vliet