Menu

Inzet beloond met doelpunten

In de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding werd de grote inzet van alle Ajacieden beloond met veel doelpunten. Op een zwoele zomeravond in Zutphen probeerden deden de Amsterdammers er alles aan de score zo hoog mogelijk op te voeren. Tegen tweede klasser Be Quick, dat een eeuw bestaat, werd het 0-14.

Het vertrek van de Ajacieden naar Zutphen voor de tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding verliep niet echt gladjes. De bus had al een aanrijding te pakken nog voor het terrein van het hotel was verlaten. Terwijl de bus achteruit draaide om vervolgens het pad af te rijden, stootte het voertuig met de achterkant tegen een punt van het dak, waardoor de achteruit van de bus uit de sponning barstte. Gelukkig was er tijd genoeg om voor een vervangende bus te zorgen, zodat er geen tijd verloren ging. Ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd was iedereen op plaats van bestemming.

De ´minder-getrainden´ mochten ook deze wedstrijd rusten. Dat wil zeggen dat Trabelsi, Zlatan, De Jong en Seedorf op de tribune plaats namen. Bergdølmo is nog geblesseerd en vergezelde de vorig genoemde groep.
Net zoals tegen Zeeburgia afgelopen zaterdag, had Koeman een opstelling gemaakt voor beide helften. Koeman liet Ajax weer spelen in het 4-3-3 systeem.

Ajax begon fel aan de wedstrijd. Al na enkele seconden had Ikedia als rechtsbuiten de eerste kans, maar zijn lobje ging net over. Er volgden veel kansen, Pasanen kopte op de lat vanuit een corner, maar de tweede klasser bood goed tegenstand. Na vijf minuten kregen zij een eerste kansje. Didulica kwam te ver uit zijn doel en bezorgde de bal bij de vijandelijke aanval. De rechtermiddenvelder zag een leeg doel voor zich en waagde een schot van afstand. Het miste echter de juiste richting waardoor Ajax weer kon opbouwen.

Ikedia was op dreef aan de rechterkant, maar zijn acties hadden nog geen effect. Hetzelfde gold voor Machlas en Van der Vaart, die beiden nog wat scherpte misten. Doelman Reyerink wist het eerste kwartier stand te houden. Veel langer duurde het niet, want Feukink van Be Quick besloot de gasten een handje te helpen. Wamberto zette van links voor, maar de aanvoerder blokkeerde het schot dat zo van richting en in zijn eigen doel belandde.

De diesel van Ajax kwam op gang. Twee minuten later liet Machlas een glimp van zijn kunnen zien. Een voorzet van Wamberto, die geen kind had aan zijn directe tegenstander, schatte hij perfect in en kopte in de uiterste hoek raak. Voor meer gevaar kon de Griek niet zorgen in de voorhoede. Ajax bleef continue aanvallen en verslapte niet. Toch duurde het een kwartier tot de volgende treffer. Van der Vaart werd beter, vond zijn draai en verdubbelde in drie minuten de voorsprong. In de laatste minuut van de eerste helft deed Ikedia wat hij verdiende en meerdere malen daarvoor verzuimde, namelijk scoren. Via een prachtige pass van Chivu, maakte de kleine Nigeriaan een lange rush naar voren, omspeelde de keeper en scoorde het vijfde doelpunt voor de Amsterdammers, dezelfde ruststand als in de eerste oefenwedstrijd tegen Zeeburgia.

Na rust bleven alleen De Cler, Pasanen en Winter staan. Van der Gun begon als linksbuiten, hoewel hij geen echte vleugelspeler is. Koeman heeft nog steeds de ijdele hoop dat Ajax Sikora contracteert. ,,Maar die hoop wordt steeds ijdeler”, aldus Koeman. Ondanks het tekort aan echte buitenspelers koos de trainer ook nu weer voor een 4-3-3 systeem. ,,In de voorbereiding zullen we ook wel eens 4-4-2 spelen, niet alleen in het geval dat we geen buitenspelers meer contracteren, maar ook omdat ik vind dat een team in meerdere systemen moet kunnen functioneren.”

Ook Be Quick maakte van de mogelijkheid gebruik om zoveel mogelijk spelers in te zetten, de Zutphenaren wisselden tien man na rust. Of het nou kwam door de wissels van Ajax of van Be Quick, maar de tegenstander kwam er niet meer aan te pas.

Zes minuten na de pauze was het Pienaar die de draad van het scoren weer oppakte, gevolgd door Witschge.
Om de paar minuten kon de keeper de bal weer uit het net vissen. Wat opviel in de tweede helft waren de lobjes van Witschge, die zo voor wat afwisseling zorgde in de doelpogingen van Ajax en de inzet van Van der Gun, die gretig en snel was. Aan inzet ontbrak het trouwens niemand in de tweede helft. Voor Mido geldt hetzelfde als voor de meeste Ajacieden, de scherpte mist nog een beetje, maar de betrokkenheid is groot.

Trainer Koeman was tevreden over de inzet van zijn spelers: ,,Ik vind de score op zich niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijk dat iedereen van de eerste tot de laatste minuut alles geeft. En dat hebben ze gedaan.” De trainer genoot overigens wel van de doelpunten, het dertiende Ajax-doelpunt bijvoorbeeld, was een prachtige vrije trap van Witschge die subtiel in de rechterkruising belandde. Of het doelpunt daarna, waarmee Van der Gun zijn inzet beloond zag nadat hij Galásek na een snelle rush op maat bediende. De Tsjech bracht de eindstand op 14-0.