Menu
Is Ajax-coach Trustfull Braziliaan?

Is Ajax-coach Trustfull Braziliaan?

Het deelnemersveld van de AEGON Future Cup bestaat naast topteams uit Europa en Ajax Cape Town ook uit een Braziliaanse deelnemer. Desportivo Brasil plaatste zich vorige maand via een speciaal kwalificatietoernooi in Brazilië voor het jeugdtoernooi bij Ajax. Op uitnodiging van AEGON Mongeral zijn ook een aantal Braziliaanse journalisten met het team meegereisd.

De kennismaking levert direct een mooie verwarring op. Hoe goed de Braziliaanse journalisten zich ook hebben voorbereid, ze slaan toch even aan het twijfelen. En eerlijk is eerlijk: wie het niet zou weten, zou Orlando Trustfull ook voor een Braziliaan kunnen aanzien. ,,Hebben jullie me vroeger zien voetballen? In dat geval vat ik het maar als een compliment op dat ik voor een Braziliaan wordt aangezien.”

In een klein half uur praat Trustfull de Braziliaanse pers op de Toekomst bij over de jeugdopleiding van Ajax. De Zuid-Amerikaanse afvaardiging is vooral benieuwd naar de manier waarop getraind wordt. Ook de meevoetballende keeper en rijke historie van Ajax hebben hun bijzondere belangstelling. Via een paar omwegen proberen de journalisten het ‘geheim’ van de Ajax-opleiding te ontrafelen. Trustfull: ,,Ik weet niet of er een ‘geheim’ is, want dan zou ik alle opleidingen ter wereld moeten zien. Pas dan kan ik zien of we hier iets doen wat nergens anders ter wereld wordt gedaan. Wat wel duidelijk is, is dat we hier volgens een bepaalde filosofie opleiden. En daar is Ajax wereldberoemd mee geworden. Het gaat om de mindset en het teambelang. Daarbinnen hebben de spelers hun vrijheid. We leiden immers geen robots op”, weet Trustfull.

Orlando Trustfull in gesprek met de Braziliaanse verslaggevers. Orlando Trustfull in gesprek met de Braziliaanse verslaggevers.

Op hun beurt praten de journalisten van Olheiros (grote Braziliaanse website over jeugdvoetbal), Terra, SporTV en O Globo de Nederlandse geïnteresseerden bij over de deelnemer uit Brazilië. ,,Desportivo Brasil is een club zonder fans”, zo klinkt het aanvankelijk een beetje cryptisch. ,,Ze hebben geen eerste elftal en leiden puur op voor het betaald voetbal. De opleidingsclub heeft een grote naam in Brazilië en de rest van de wereld. Het is dan ook geen verrassing dat juist zij het kwalificatietoernooi vorige maand wonnen”, zegt Eduardo Zobaran van O Globo. De dagbladjournalist geeft aan dat verschillende clubs uit Europa, waaronder Manchester United en FC Twente, inmiddels spelers van Desportivo Brasil hebben overgenomen.

Naast de eigen club net buiten São Paulo heeft Desportivo Brasil ook twee satellietclubs in de Verenigde Staten en Portugal (Estoril) zo legt Zobaran uit. Op zijn beurt verdiept hij zich dit weekend in de Nederlandse opleidingsstructuur. Naast zijn indrukken van het toernooi bieden de interviews met Trustfull en technisch manager bovenbouw Wim Jonk hem waardevolle informatie om een aantal artikelen voor O Globo te schrijven. Zo vind de opmerking van Trustfull over het vleugje Brazilië in de Ajax-opleiding (spelen met het hart) gehoor bij de Brazilianen.

De Brazilianen hebben tot slot nog een mooie uitsmijter voor de B1-coach in petto. Op de vraag hoe het is om als oud-Feyenoorder bij Ajax te werken, heeft Trustfull een passend antwoord. ,,Ik heb vroeger vijf jaar in de opleiding van Ajax gespeeld. En inmiddels ben ik al aan mijn tweede seizoen in Amsterdam bezig. Natuurlijk is er rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord, maar dat is juist mooi. Dat hoort bij het voetbal. In Brazilië is dat niet anders.”

Maandag speelt Desportivo Brasil de laatste wedstrijd van de AEGON Future Cup. De nummer 3 van poule A speelt tegen de nummer 3 van poule B (Ajax Cape Town).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Verslaggever Eduardo Zobaran (links) van O Globo schrijft mee met de woorden van Trustfull. Verslaggever Eduardo Zobaran (links) van O Globo schrijft mee met de woorden van Trustfull.
Ajax - Desportivo Brasil eindigde zondag in 0-0. Ajax - Desportivo Brasil eindigde zondag in 0-0.