Menu
Is de Europa Cup-houder de uitputting nabij?

Is de Europa Cup-houder de uitputting nabij?

Deze week gaan we terug naar 5 april 1972, wanneer Ajax in de halve finale van de Europa Cup I tegen Benfica even uit z’n goeie doen is.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


'Wil Ajax te veel?', zal het weekblad Voetbal International zich bezorgd afvragen. Ook de dagbladen zijn er niet gerust op wanneer de 1e krachtmeting met Benfica slechts een 1-0-voorsprong oplevert. Er wordt een Amsterdamse vormcrisis vermoed, Johan Cruijff zou voetbalmoe zijn, Piet Keizer overbelast en Ajax in zijn geheel misschien wel de uitputting nabij.

Vier dagen voor Benfica-thuis was ook al de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles in Deventer verloren gegaan (3-2), de 1e nederlaag in een tot dusver glanzend seizoen.

Ajax maakt als houder van de Europa Cup een fletse indruk

Inderdaad maakt de houder van de Europa Cup in het volgepakte Olympisch Stadion een fletse indruk. Het loopt niet bij de Amsterdammers, die veel te vaak en te doorzichtig door het midden aanvallen. Het spel gaat nauwelijks over de flanken, waar Sjaak Swart en Piet Keizer wortel schieten. Johan Cruijff heeft bovendien wat last van een enkelblessure.

Jaime Graça (links) en de Georgische scheidsrechter Karlo Kruashvilli wachten op de kledingwissel van Piet Keizer die in zijn slip staat nadat hem in een pittig duel de voetbalbroek van het lijf is gescheurd. Verzorger Salo Muller komt een nieuwe brengen. Bron: Rob Mieremet, Nationaal Archief/Anefo 925-5078
Jaime Graça (links) en de Georgische scheidsrechter Karlo Kruashvilli wachten op de kledingwissel van Piet Keizer die in zijn slip staat nadat hem in een pittig duel de voetbalbroek van het lijf is gescheurd. Verzorger Salo Muller komt een nieuwe brengen. Bron: Rob Mieremet, Nationaal Archief/Anefo 925-5078

Benfica, een goede bekende van Ajax, dat 3 jaar eerder vaderlandse voetbalgeschiedenis schreef door in de Europa Cup van de Portugese grootmacht te winnen, heeft in de kwartfinale Feyenoord van een illusie beroofd.

Rotterdammers van de kook
Na 1-0 in Rotterdam, leek Theo Laseroms in het Estadio da Luz met een rake kopbal de 3-1-achterstand te verkleinen waardoor Feyenoord verder zou bekeren. Maar scheidsrechter Clive Thomas keurde de ogenschijnlijke glaszuivere goal af en dat bracht de Rotterdammers zo van de kook dat de thuisploeg in de slotminuten nog even snel naar 5-1 kon counteren.

De kans op de Hollandse Klassieker als Europese finale in de Kuip, dat door de UEFA is aangewezen als stadion voor de eindstrijd, was daarmee verkeken. Ook Ajax komt tegen Benfica in eigen huis niet verder dan 1-0.

Pietje raakt de bal voor de verandering deze avond voortreffelijk

Het doelpunt valt 20 minuten na rust enigszins uit de lucht, wanneer Keizer na een opzichtige vangbal van rechtsback Artur een vrije trap mag nemen. Pietje raakt de bal voor de verandering deze avond voortreffelijk en de inlopende Swart, die al heeft staan gebaren dat de bal naar hem moet, neemt hem bij de 2e paal keihard op de kop.

Portugezen maken het victorie-gebaar
Of het genoeg is voor een nieuwe finaleplaats wordt in de pers alom betwijfeld en bij Benfica weten ze wel zeker van niet. Wanneer de Portugezen de volgende morgen in het vliegtuig stappen, maken ze met wijs- en middelvinger het victorie-gebaar, of ze willen uitdrukken dat ze in het Estadio da Luz 2 keer gaan scoren.

Maar de vorm die Ajax zou hebben verlaten, keert zomaar ineens weer terug. Vier dagen na deel 1 van het tweeluik met Benfica wordt MVV met 8-0 opgerold. De week daarop overkomt Feyenoord hetzelfde: 1-5 in de Kuip. Hoezo de uitputting nabij?

Bijschrift (boven): Piet Keizer (2e van rechts) ziet dat Sjaak Swart de bal uit zijn vrije trap snoeihard op het doel van Benfica kopt: 1-0. Links Barry Hulshoff, achter Swart Messias Timula en rechts van hem Gerrie Mühren.
Bron: Rob Mieremet, Nationaal Archief/Anefo 925-5080

Lees ook: 'Een sociale, gevoelige jongen en een echte gangmaker'