Menu

Italiaanse voetbalheld bij Ajax

Niemand minder dan Roberto Mancini was maandagochtend te gast bij Ajax. De 36-voudig Italiaans international is zich aan het oriënteren in Europa. ,,Ik wil kijken hoe er bij andere clubs wordt gewerkt. En eigenlijk is het hier bij Ajax, hetzelfde als overal."

Mancini, die met Sampdoria in 1992 de Europa Cup voor landskampioen verloor van Barcelona door een doelpunt van Ronald Koeman, keek vanaf de zijlijn toe hoe een training van Ajax eruit ziet. ,,Ik heb Ajax recent niet gevolgd via de televisie, dus het is voor mij na een training te hebben gezien, moeilijk om te zeggen wat opvalt aan dit team. Zo op het oog zijn er niet echt grote verschillen met de andere clubs."

Die andere clubs die de 37-jarige Mancini recent bezocht zijn Watford, Fulham en Chelsea. Hij had daar de tijd voor, omdat hij in januari na een turbulente periode opstapte als hoofdcoach bij Fiorentina. Hij was nog geen jaar in dienst. ,,In de eerste zes maanden ging het goed en wonnen we zelfs de Italiaanse beker. Daarna kwamen er problemen en was er geen rust meer in de vereniging. Dat was moeilijk werken, maar het was wel een belangrijke ervaring voor mij."

Volgende week gaat Mancini naar Manchester United om te zien hoe daar wordt gewerkt. Veel Engelse clubs derhalve. Ligt daar dan ook zijn toekomst? ,,Het is mogelijk dat ik buiten Italië ga werken, maar het gaat mij niet om het land. Als ik goed kan werken bij een club is dat veel belangrijker."

Waarom wilde hij ook Ajax meenemen in zijn Europese rondreis? ,,Ajax is een belangrijke club in de wereld. Als ik aan Ajax denk, dan denk ik vooral aan de periode van Johan Cruijff. Het was een elftal dat speelde om te winnen."

Heeft Mancini, die in zijn carrière twee keer landskampioen werd, zes keer de Coppa Italia won en in 1990 de Europa Cup I won en in 1999 de Europa Cup voor bekerwinnaars pakte, nog een droom als trainer? ,,Ik wil altijd een goed elftal trainen en hen goed laten spelen. Dat is meer een droom, dan dat er een naam van een club of een resultaat genoemd moet worden."