Menu

Ivic en kampioen van '77 terug bij Ajax

Zondag in de rust van de wedstrijd tegen FC Den Bosch is er bij Ajax in ieder geval één kampioenshuldiging. De kampioenen van 25 jaar geleden komen dan nog één keer op het veld om uit handen van Ajax-directeur Arie van Eijden een blijvende herinnering in ontvangst te nemen.

Vooral de ?thuiskomst? van grootheid Tomislav Ivic is bijzonder, want bij de omweg die de trainer sinds 1977 afgelegde om weer in Amsterdam terecht te komen, sloeg hij bijna geen club over. Ivic kwam in 1976 uit het Joegoslavische Split, waar hij NK en Hajduk zeven jaar lang onder zijn hoede had. In twee seizoenen Amsterdam boekte hij met Ajax in 84 officiële wedstrijden 51 zeges. Om vervolgens terug te keren naar Hajduk Split. In 1980 verliet Ivic opnieuw zijn vaderland om in dienst te treden bij Anderlecht. Hij deed op zijn rondreis verder Galatasaray, Avellino, Panathinaikos, Dinamo Zagreb, FC Porto, Paris Saint Germain, Atlético Madrid, Olympique Marseille, Benfica, opnieuw FC Porto, Croatia Zagreb, Al Wasl, Pirouzi, Standard Luik en wederom Olympique Marseille.

het kampioensteam uit 1977

(1976/77) Bovenste rij, v.l.n.r. Ruud Krol, Wim Suurbier, John Dusbaba, Ruud Geels, Heinz Stuy, Pim van Dord, Hannie Das, Dick Schoenaker. Middelste rij: Jan van Corp, rene Notten, Ton Wickel, Hans Erkens, Johan Zuidema, Soren Lerby, Frank Arnesen, Bobby Haarms,. Onderste rij: Barry Hulshof, Peter Jager, Geert Meijer, Tomislav Ivic, Piet Schrijvers, Dick Helling, Tjeu La Ling en Bob Kok.

De legendarische Ivic

Ivic is bepaald niet de enige grote naam uit de Ajax-historie die zondag op het veld zal verschijnen. Wat te denken van Heinz Stuy, Sören Lerby, Simon Tahamata, Piet Schrijvers, Dick Schoenaker, Ruud Krol, Barry Hulshoff, Ruud Geels, Hans Erkens, Pim van Dord, Tscheu-la Ling, Johan Zuidema en Dick Helling? Aangevuld uiteraard met assistent trainer Bobby Haarms en met Sjakie Wolfs.

De kampioenen van 1977 worden nog eens in het zonnetje gezet, omdat het daar in 1977 nooit van is gekomen. Aanleiding voor de makers van de website www.degoeieouwetijd.nl Ajax-directeur Arie van Eijden te vragen dat nog eens goed te maken. Van Eijden zegde graag toe de kampioenen te ontvangen.

De huldiging van komende zondag valt bijna exact samen met het moment waarop 25 jaar geleden Ajax opnieuw de titel greep. Op 1 mei 1977 versloeg Ajax met 3-2 FC Amsterdam. Voor het eerst sinds het gloriejaar 1973 (met daarin ook de derde Europa Cup I-zege op rij) werd Ajax weer kampioen.

Het seizoen was niet alleen bijzonder vanwege de landstitel. 1976-1977 markeerde ook de geboorte van het talent Simon Tahamata, tegenwoordig werkzaam bij Ajax? Belgische satelliet GBA. Ruud Geels werd in dat seizoen topscorer van de eredivisie met 34 doelpunten, het hoogste aantal in zijn onafgebroken periode als topscorer van de eredivisie tussen 1975 en 1978.

Wie zondag in ieder geval ontbreekt, is Frank Arnesen. Hij kan echter met zijn huidige club PSV een nog veel belangrijker bijdrage leveren aan de feestvreugde?