Menu
Jaar vol jubilea voor Sjaak Swart

Jaar vol jubilea voor Sjaak Swart

Sjaak Swart wordt op 3 juli 75 jaar oud, hetgeen de komende periode niet onopgemerkt voorbij zal gaan. Daarnaast is het volgende maand veertig jaar geleden dat Mister Ajax zijn schoenen aan de wilgen hing. Dat had plaats nadat hij met Ajax zijn achtste landstitel en derde Europa Cup 1 in de wacht had gesleept.

Uiteindelijk speelt Swart op 19 mei 1973 zijn laatste officiële wedstrijd als profvoetballer. Ook dat doet de rechtsbuiten op gepaste wijze, want in het thuisduel met AZ neemt hij de tweede treffer voor zijn rekening. Ajax wint met 3-0 en voor Swart blijft de teller voor eeuwig staan op liefst 175 doelpunten in 463 competitiedoelpunten.

Kortom, indrukwekkende cijfers, hetgeen Swart veertig jaar na dato maar al te goed beseft. ,,Tegenwoordig vind je geen buitenspelers meer die gemiddeld vijftien keer scoren in een seizoen. Ik kon een man uitspelen, was met het hoofd sterk bij de tweede paal en had natuurlijk een kegel.”

Dat de legendarische Ajacied ruim een week na de laatste competitiewedstrijd tegen AZ negentig minuten vanaf de zijlijn moet toekijken hoe zijn ploeg de Europa Cup-finale wint ten faveure van Juventus - door een treffer van zijn beoogde opvolger Johnny Rep - doet hem pijn. ,,Juist omdat ik in dat seizoen vaak beslissend was, maar goed het heeft geen zin meer om me daar achteraf nog druk om te maken. Daarvoor heb ik ook een veel te mooie carrière gehad.”


Sjaak Swart was eerder deze maand uiteraard van de partij bij de jaarlijkse reünie voor oud-spelers. Sjaak Swart was eerder deze maand uiteraard van de partij bij de jaarlijkse reünie voor oud-spelers.

Bovendien vindt Swart het op zijn 35ste een mooi moment om te stoppen. ,,Zeker voor een voorhoedespeler was ik toen oud. Je werd destijds op je dertigste al beschouwd als een oude man. In de huidige tijd kun je gerust doorvoetballen tot je 36ste. Maar al met al heb ik het lang volgehouden. Hoewel ik nog wel twee, drie jaar had kunnen voetballen.” Iets dat hij ook heel even overweegt. ,,Ik kreeg namelijk een aanbod van de gebroeders Klaas en Cees Molenaar om bij AZ te komen spelen. Verder ontving ik een financieel lucratieve aanbieding uit Amerika, maar ik hield niet zo van vliegen. Daarbij had ik al zo’n mooi afscheid gehad en is Ajax gewoon mijn club.”

Het adieu van Swart is inderdaad een grote happening. In een stijf uitverkocht Olympisch Stadion trekt ‘Sjakie’ aan het begin van het seizoen 1973-1974 nog eenmaal de schoenen aan voor zijn erewedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Al gaat hieraan een kleine ramp vooraf. ,,Ik had namelijk een maand voor mezelf getraind en een spierverrekking opgelopen, terwijl ik in mijn loopbaan nooit geblesseerd was. Ik kreeg nog wel een injectie van dokter Rolink, maar kon niet meer voetballen zoals ik wilde. Toen was het mooi geweest.”

Binnenkort meer over de 75ste verjaardag van Sjaak Swart in een speciale uitgave van Ajax iMagazine

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Pro Shots (boven) en Ajax.nl/Gerard van Hees