Menu
'Jaarcijfers om trots op te zijn'

'Jaarcijfers om trots op te zijn'

Ajax maakte donderdag bekend over het boekjaar 2012-2013 een nettowinst van € 18,2 miljoen te hebben gemaakt. ,,Cijfers om trots op te zijn”, aldus financieel directeur Jeroen Slop.

,,De cijfers maken duidelijk dat Ajax een financieel gezonde club is”, lichtte Jeroen Slop toe. ,,Dat is een goed teken, vooral als je beseft dat Nederland momenteel in een financiële crisis zit.” De mooie cijfers zijn onder andere te danken aan de inkomsten uit de UEFA Champions League en de opbrengsten van transfers. ,,We hebben mooie bedragen ontvangen voor Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel. De transfers van bijvoorbeeld Christian Eriksen en Toby Alderweireld zijn niet in deze cijfers meegerekend, die zitten in het volgende boekjaar.”

De winst wordt bijgeschreven bij de reserves van de club. Het eigen vermogen bedraagt nu € 71,8 miljoen, 60,8 procent van het balanstotaal. ,,Dat is een heel belangrijke buffer, en die heb je nodig. Ook in slechte tijden wil je de club gezond kunnen houden.” Ajax moet ook rekening houden met de mogelijkheid geen UEFA Champions League te spelen. ,,We zijn hard op weg om onze kostenstructuur zo te krijgen dat we ook bij een jaar in de UEFA Europa League een gezond resultaat kunnen neerzetten. Als er een jaar geen slagroom op de koffie zit, moet je wel zorgen dat er in ieder geval voldoende koffie is.”

Drie leden van de Ajax-directie - vlnr Jeroen Slop, Michael Kinsbergen, Edwin van der Sar - lichten de cijfers toe aan de Nederlandse pers. Drie leden van de Ajax-directie - vlnr Jeroen Slop, Michael Kinsbergen, Edwin van der Sar - lichten de cijfers toe aan de Nederlandse pers.

Crisistaks
In de cijfers over 2012-2013 zit ook een half jaar crisistaks. Die maatregel houdt in dat bedrijven 16 procent extra belasting moeten betalen over inkomens boven de € 150.000. De crisistaks kostte Ajax over 2012 ongeveer € 3 miljoen euro. De helft hiervan is in de actuele jaarcijfers opgenomen. De maatregel, die eenmalig zou zijn, wordt nu ook weer doorgevoerd over het jaar 2013. Slop: ,,Daar zijn wij het absoluut niet mee eens. Als je geen Champions League speelt is dat een bedrag waardoor je als club in de min kunt komen. Voetbalclubs worden onevenredig hard getroffen omdat ons kapitaal op het veld staat. We gaan het besluit van de nieuwe crisistaks aanvechten bij de rechter.”

Toekomst
Algemeen directeur Michael Kinsbergen lichtte toe waar Ajax in de toekomst zijn geld aan wil uitgeven. ,,We blijven investeren in de jeugdopleiding. Onze talentenpoule moet nog groter worden. Daar blijven we hard aan werken.” Wat betreft het aantrekken van spelers is hij duidelijk. ,,We hebben geld om een groot talent te kopen. En als we die kans krijgen, zullen we dat ook doen. Maar we gaan geen spelers kopen die onze eigen talenten in de weg zitten. Die tijd is voorbij.”

Jeroen Slop verwacht ook voor het komende boekjaar goede resultaten. ,,We spelen opnieuw in de Champions League en de transfers van afgelopen zomer zitten in dat boekjaar. Ik denk dat we ook volgend jaar weer een keurig netto resultaat kunnen presenteren.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst