Menu
'Jan hoort bij het meubilair'

'Jan hoort bij het meubilair'

Supporters van Ajax zijn er in alle soorten en maten. Elke maand lichten we één van de fans uit in de rubriek 'Mijn Club'. In deze eerste aflevering Jan Scholte, die ooit de auto van Johan Cruijff mocht wassen en die momenteel leiding geeft aan het team vrijwilligers dat de Kick Off verspreidt.

Supporter: Jan Scholte
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats: Geboren en getogen in Amsterdam
Beroep: Ik was stratenmaker
Seizoenkaarthouder: Ja, we zitten met een groep op 018.

Fan van Ajax sinds: Ajax is mij met de paplepel ingegoten. Vroeger in De Meer kwamen we met velen op één seizoenkaart binnen. Dan ging de eerste met de kaart naar binnen, bond die kaart vervolgens aan een steen en gooide die terug. Zo kwamen de anderen allemaal het stadion in. Ik kan me nog een beeld herinneren dat ik eind jaren zestig als kleine jongen na een groot Europees succes in de laadbak van een pick-up zat. Zwaaiend met mijn zelf geverfde Ajax-vlag. Het zat er dus al op jonge leeftijd in.

Hoe is jouw band met Ajax? Die band is heel hecht. Vroeger mocht ik auto’s poetsen bij garage Bronkhorst. Op een dag kwamen Johan en zijn vrouw Danny Cruijff daar met hun Citroën binnen. Mocht ik toch gewoon hun auto poetsen! En als we vroeger gingen schaatsen op de Jaap Eden-baan pakten we altijd eerst tram 9 naar De Meer om een training van Ajax te kijken. Pas daarna liepen we terug naar de schaatsbaan.

Jan Scholte krijgt letterlijk kippenvel als hij aan sommige Ajax-momenten terugdenkt. Jan Scholte krijgt letterlijk kippenvel als hij aan sommige Ajax-momenten terugdenkt.

Hoe vaak ben je op de Toekomst of de ArenA te vinden?Heel erg vaak. Ik moest eerst erg wennen aan de overgang van De Meer naar de ArenA. Het gevoel moest echt terugkomen, maar toen ik dertien jaar geleden weer veel ging helpen bij de Supportersvereniging Ajax (SVA) was ik er weer heel erg vaak. Ik help ook bij de Ajax Kidsclub en sinds zo’n vijf jaar coördineer ik het Kick Off-team dat zorgt voor de verspreiding van het programmablad op wedstrijddagen. Daarnaast doe ik nog veel meer voor de club. Als ik tijdens het paasweekend naar de AEGON Future Cup kom kijken, word ik al snel voor een klusje gevraagd: ‘Jan, ben je in functie? Niet? Dan nu wel’. Tsja, dan trek ik wel weer een Ajax-jas aan.

Hoe is jouw wedstrijdbeleving?We zitten met mijn vrouw, twee kinderen en nog twee anderen uit het Kick Off-team in vak 018. Ik roep wel eens wat, maar niet te hard.

Ik zou wel eens willen zitten naast: Ome Sjakie. Wij uit de Jordaan noemen iedereen 'ome'. Dus Sjaak Swart is voor mij Ome Sjaak. Daarnaast is Johan Cruijff natuurlijk een boegbeeld, dus het zou heerlijk zijn om eens tussen hen in een wedstrijd te bekijken en daar lekker over te praten.

Mooiste Ajax-moment: Dat zijn er zoveel! Ik herinner me nog dat we in mei 1995 op het Museumplein stonden na het winnen van de Europa Cup I en dat het vliegtuig met de Ajacieden aan boord boven ons cirkelde. Maar ook dat we voor de bus uitliepen in de jaren zeventig. Daarnaast was ook de kampioenswedstrijd tegen VVV (2012) een prachtig moment. De keuze om na afloop de lichten in de ArenA uit te doen, pakte fantastisch uit. Dat was toen zó mooi. Ik krijg weer kippenvel als ik eraan terugdenk.

Mooiste Ajax-doelpunt:De goal van Johan Cruijff tegen ADO in 1972. Dat was het doelpunt waarbij hij tijdens het juichen een stuk verband in zijn hand had. Ook de omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch was prachtig.

Favoriete Ajax-speler op dit moment: Daley Blind doet erg goed zijn best, Siem de Jong kan aardig voetballen en ook Christian Eriksen komt lekker op gang.

Favoriete Ajax-speler uit de historie: Barry Hulshoff, Piet Keizer, Ome Sjaak natuurlijk en Johan Cruijff.

Wat kan er bij Ajax anders volgens jou? Ik vind dat ze al goed bezig zijn met bijvoorbeeld die stoeltjes tot aan de rand veld. Het dichtmaken van de gracht rond het veld draagt bij aan een 'Engelse' voetbalsfeer. Daarnaast zou het mooi zijn als de staanplaatsen terugkomen op de F-side en VAK410. En dat de stoeltjes in het stadion rood-wit worden...

Ajax is voor mij… de beste club die er bestaat! Ik heb rood-wit bloed. Soms zeggen ze hier: ‘Jan, je hoort bij het meubilair’. Dat is het mooiste compliment dat je me kan geven.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl (boven) en Louis van de Vuurst