Menu
Janssen kan komende week hart ophalen

Janssen kan komende week hart ophalen

Met een hele serie topduels tot ver in oktober, zijn het voor Ajax drukke en zware tijden. Zondag staat de uitwedstrijd tegen PSV op het programma en volgende week zaterdag wacht het thuisduel met FC Twente. Er breekt, zeker voor middenvelder Theo Janssen, een prachtige week aan. ,,Dit zijn voor mij de wedstrijden die er uit springen”, aldus oud-Twentespeler Janssen vrijdag na afloop van de training.

Janssen is een vechter, wil wedstrijden spelen waar druk op staat en waarbij het resultaat zeer belangrijk is. De Arnhemmer wordt derhalve de komende maand en zeker de komende week op zijn wenken bediend met tegenstanders als PSV, Twente, Real Madrid, Groningen, AZ, Dinamo Zagreb en Feyenoord. ,,De competitie is het belangrijkste. PSV en Twente zijn op dit moment onze concurrenten daarin, dus die duels moeten we winnen. Daar kijk ik naar uit. Natuurlijk is een uitwedstrijd bij Real Madrid ook prachtig om te spelen, maar je gaat er vooraf niet van uit dat je die wint. Al gaan we daar natuurlijk altijd voor.”

Afgelopen woensdag maakte Janssen als Ajacied zijn debuut in de Champions League tegen Lyon. Vorig seizoen speelde hij met Twente op dat hoogste Europese platform. ,,Ik heb niet het idee dat er anders tegen Twente wordt aangekeken dan tegen Ajax. Ajax heeft in het verleden fantastisch gepresteerd en ik hoop dat we er iets moois van gaan maken. Maar wat er ook gebeurt, we zullen hem niet winnen. We zullen natuurlijk wel onze huid zo duur mogelijk verkopen en zo ver mogelijk proberen te komen.”

Theo Janssen: ,,Ik denk dat er zondag twee elftallen tegenover elkaar staan die willen voetballen." Theo Janssen: ,,Ik denk dat er zondag twee elftallen tegenover elkaar staan die willen voetballen."

Daarom was het fijn geweest als woensdag al drie punten bijgeschreven hadden kunnen worden. Nu bleef Ajax steken op 0-0. Janssen: ,, Lyon is een fantastische ploeg, maar wij hebben ambities om tweede te worden en dan hadden we dat thuisduel eigenlijk moet winnen. In dat licht bezien hebben we twee punten verloren. Ik had tijdens de wedstrijd wel het gevoel dat we konden winnen. Wij hadden zestig procent balbezit, speelden ook vaak dominant en kregen kansen die er op dit niveau in moeten. Door slordigheden van ons kregen zij ook grote kansen, maar gelukkig maakten zij ze ook niet af. Achteraf mag je dan nog tevreden zijn als je een punt hebt.”

Tevreden oogde Janssen niet toen De Boer hem in de zeventigste minuut naar de kant haalde. ,,Ik had er wel even de pest in ja”, laat Janssen eerlijk weten. ,,Ik kreeg al een sms van Van der Vaart of ik hetzelfde contract had als hij: dat je maar 70 minuten mag spelen. Dan maak je er een dolletje over, maar ik had liever 90 minuten gespeeld. Ik heb met de trainer gesproken en zijn uitleg begrijp ik. Ik had de dag ervoor en op de dag zelf veel geslapen, was ziek. Bovendien had ik wat hamstringklachten. De trainer vond het daardoor belangrijker dat ik zondag helemaal fit begin tegen PSV.”

Van PSV heeft Janssen donderdagavond niets meegekregen. Dat betekent niet dat hij niet weet wat hem zondag te wachten staat. ,,Ik weet hoe PSV speelt, ze hebben veel beweging op het middenveld en hebben nu betere spelers dan vorig jaar. Ik denk dat er zondag twee elftallen tegenover elkaar staan die willen voetballen. Het zou een open wedstrijd kunnen zijn. Wij moeten dominant spelen, zodat we ze stil kunnen krijgen.”

Janssen krijgt steeds meer het idee dat Ajax gaat draaien zoals iedereen dat voor ogen heeft. ,,Ajax is niet minder dan vorig jaar. Op sommige momenten spelen we heel goed voetbal. Als ik terugkijk op de afgelopen maand dan denk ik dat het altijd beter kan, bij mijzelf ook. Maar we zijn groeiende. Ik kan nu mijn ei meer kwijt dan enkele weken terug. Ik wil aan de bal zijn, sturen, dominant spelen. Dat is heel veel. Het is ook niet zo dat Jan Vertonghen en ik elkaar in de weg lopen. Meestal dekt de tegenstander de middenvelder af en dan kan een centrale verdediger prima door. Liever ben ik degene die opkomt en de pass verstuurt, maar als dat een ander is en hij doet het goed, dan ben ik ook tevreden. Als bij ons de slordigheden uit het spel verdwijnen, dan heb je een aardig Ajax dat altijd wil voetballen.”

Tekst:Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (kopfoto), Louis van de Vuurst (midden)