Menu
Janssen kijkt uit naar 'grote' Klassieker

Janssen kijkt uit naar 'grote' Klassieker

Theo Janssen staat zondag voor het eerst aan de aftrap van de Klassieker. De 30-jarige middenvelder verwacht veel van zijn eerste Ajax - Feyenoord. Bij Vitesse en FC Twente maakte hij in het verleden ook al vele derby’s mee, maar de Klassieker is volgens hem van een andere orde. Janssen is vooral benieuwd naar de sfeer in de Amsterdam ArenA.

Als Theo Janssen aan de Klassieker denkt, schiet hem direct de goal van Rafael van der Vaart te binnen. De wonderschone treffer waarmee Van der Vaart de ArenA op 1 december 2003 in extase bracht, staat nog altijd helder op zijn netvlies. Andere memorabele edities van Ajax - Feyenoord staan niet in zijn geheugen gegrift. Wellicht dat daar na zondag verandering in komt.

Janssen kijkt uit naar zijn eerste Klassieker. ,,Bij Vitesse heb ik natuurlijk al heel wat kleine klassiekers meegemaakt tegen NEC. Ik ben blij dat ik het nu in het groot mag meemaken.” Naast Vitesse - NEC is de middenvelder ook ervaringsdeskundige op het gebied van de Twentse derby. Als speler van FC Twente maakte hij verschillende edities van FC Twente - Heracles Almelo en vice versa mee. ,,Toch vond ik die wedstrijden achteraf heel erg meevallen. Natuurlijk was het voor de supporters een belangrijke wedstrijd, maar ik had niet de indruk dat het de belangrijkste wedstrijd van het jaar was.”

,,Bij Vitesse heb ik al heel wat kleine klassiekers tegen NEC meegemaakt. Nu mag ik het met Ajax in het groot meemaken." ,,Bij Vitesse heb ik al heel wat kleine klassiekers tegen NEC meegemaakt. Nu mag ik het met Ajax in het groot meemaken."

Dat gevoel heeft de 5-voudig international wel over de wedstrijd van zondag. Het wordt zijn tiende competitieduel in het shirt van Ajax. ,,Ik verwacht veel van de sfeer in de ArenA. De supporters zullen tekeer gaan op een manier waaraan je zult proeven dat het de Klassieker is. Mooi om dat zondag voor het eerst mee te maken. Ik houd er sowieso van als de supporters tekeer gaan, zowel voor als tegen me. Zo’n sfeer geeft altijd een bepaalde druk, dat vind ik lekker.”

De Voetballer van het Jaar erkent dat de beleving rondom de Klassieker bij supporters waarschijnlijk wat intenser zal zijn dan bij spelers. ,,Uiteraard leeft Ajax - Feyenoord ook in de spelersgroep, maar de fans zijn het hele jaar met de Klassieker bezig. Als speler leef je toch meer van wedstrijd tot wedstrijd. Vanwege de midweekse wedstrijd tegen Dinamo Zagreb en onze vrije dag zijn we eigenlijk pas vanaf vandaag echt helemaal op de Klassieker gericht. Daarnaast is Ajax - Feyenoord natuurlijk ook Amsterdam tegen Rotterdam. Zeker als je hier in de regio woont kan ik me goed voorstellen dat die wedstrijden dan extra speciaal zijn.”

Met het vertrouwen in de groep zit het volgens Janssen wel goed. Na een reeks tegenvallende resultaten brak Ajax afgelopen dinsdag de ban met een prima uitzege tegen Dinamo Zagreb. ,,We hebben al het hele seizoen een goed gevoel in de groep. Ook tijdens de weken dat we niet wonnen. Maar natuurlijk helpt zo’n wedstrijd tegen Zagreb dan. Het was niet alleen een goed resultaat, maar we hebben ook heel veel kansen gecreëerd. Eigenlijk net zo als in de tweede helft tegen AZ toen we een 0-2 achterstand naar een gelijkspel ombogen. Dat geeft vertrouwen in aanloop naar de wedstrijd tegen Feyenoord.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst