Menu
Janssen overtuigd van goede afloop

Janssen overtuigd van goede afloop

Theo Janssen is een jongen die de gemoederen altijd zal blijven bezighouden. De een waardeert zijn bravoure en eerlijkheid, de ander bekritiseert zijn wispelturigheid. Ook op voetbaltechnisch gebied was er de voorbije maanden geen speler die zo onder het vergrootglas lag als de 30-jarige Ajacied. Feit is echter dat de Arnhemmer ook dit seizoen, met vijf treffers en zes assists, statistisch gezien tot de beste middenvelders behoort in de Eredivisie. En dat terwijl hij geregeld speelde als meest defensieve middenvelder.

,,Blijkbaar heb ik toch iets goed gedaan”, reageert de Voetballer van het Jaar 2010/2011 op de voor hem karakteristieke wijze als hij met de cijfers wordt geconfronteerd. ,,Mensen praten en roepen graag wat, en als er één begint volgt de rest. Zo is het nu ook gegaan. Ik ben sowieso wel een beetje klaar met dat gezeur. Een paar maanden geleden was het nog fijn als ik er niet bij was, maar daarna heb ik volgens de pers een paar keer redelijk gespeeld en ben ik weer belangrijk. Ik kan daar heel weinig mee.”

Zonder Janssen, die ontbrak vanwege een schorsing, pakte Ajax zondag drie heel belangrijke punten tegen naaste concurrent PSV: 2-0. Tot genoegen van de Gelderlander. ,,We hebben zondag een signaal afgegeven aan alle clubs en heel Nederland. Dat is heel belangrijk. Bovendien staat PSV nu op vier punten, dus zij krijgen het nu heel moeilijk. Verder ben ik er ook van overtuigd dat we onze goede serie voortzetten.”

Theo Janssen in duel met Ajax-huurling Rodney Sneijder. Theo Janssen in duel met Ajax-huurling Rodney Sneijder.

Ajax heeft na zeven overwinningen op rij nog altijd een punt achterstand op koploper AZ, maar drie punten meer dan de nummer drie FC Twente. Ondanks dat de regerend landskampioen eerder deze competitie nog een straatlengte achterstond op AZ, PSV en FC Twente doet de club weer volop mee om de titel. ,,En dat is heel fijn”, stelt Janssen. ,,Ik heb het de laatste twee jaar meegemaakt”, doelt hij op zijn periode bij FC Twente, waarmee hij in 2010 de titel greep en een jaar later het kampioenschap op de laatste dag misliep. ,,Mijn oude trainer Steve McClaren zei ook altijd: ‘Het gaat om de laatste maanden. Daarin worden de prijzen verdeeld. De eerste zes, zeven maanden is een kwestie van bijblijven.’ Gelukkig doen we nog steeds mee en laten we hopen dat het net zo gaat als vorig jaar.”

Dat Janssen en de meeste van zijn ploeggenoten weten hoe een landstitel smaakt is volgens hem belangrijk voor de slotfase van deze jaargang. ,,Dat is ervaring. Daarnaast weet je waarom het gaat. Ik kan me voorstellen dat als zoiets nieuw voor je is, het dan wat moeilijker is. Dat je toch die spanning gaat voelen als je dicht bij een prijs bent. Ik denk dat de jongens hier daar geen last van hebben.’

Janssen ziet de komende weken ook een belangrijke rol weggelegd voor de supporters van Ajax. ,,Zij zijn super belangrijk”, beaamt de vijfvoudig international. ,,Als zij de komende weken telkens zo’n sfeer kunnen creëren als tegen PSV en als in de kampioenswedstrijd van vorig seizoen tegen FC Twente, raakt iedere tegenstander daar toch door geïmponeerd. Je komt dan een geweldig stadion binnenlopen met enorm veel sfeer en herrie.”

Heracles, dat zondag op bezoek komt in de ArenA, lijkt dus gewaarschuwd. Dat de bekerfinalist een niet te onderschatten tegenstander is, geeft Janssen volmondig toe. ,,Heracles is een team dat wil en kan voetballen, maar het is ook een team met twee gezichten”, weet hij. ,,Ik heb ze toevallig laatst bij Vitesse gezien en toen was het heel moeizaam en niet best. Aan de andere kant heb ik ze veel thuis in actie gezien en daar spelen ze fantastisch voetbal. Als zij een perfecte grasmat hebben, die in de buurt komt van kunstgras, kunnen ze fantastisch voetballen. Ze spelen altijd combinatievoetbal met weinig lange ballen en veel beweging. Er zit absoluut voetbal in, maar ik denk dat dat ons wel ligt. Trouwens, als wij ons normale niveau halen mag Heracles geen probleem zijn.”

Tot slot legt de Ajacied nog even het verschil uit tussen de status van Ajax en FC Twente. ,,In het jaar dat wij kampioen werden met FC Twente werd een achterstand of nederlaag van Ajax in elk stadion met gejuich ontvangen. Als Twente een wedstrijd verliest wordt dat hier in Amsterdam en bij de andere concurrenten gevierd, maar verder nergens. Dat is het hele grote verschil. Ajax roept een bepaalde weerstand op bij andere clubs, maar dat maakt het ook wel weer mooi moet ik eerlijk zeggen. Dat is het mooiste wat er is.”

Ajax - Heracles begint zondag om 14:30 uur in de Amsterdam ArenA. De wedstrijd is uitverkocht!

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst