Menu

Jari Litmanen inspireert Jong Ajax

Jari Litmanen wilde wel weer eens negentig minuten voetballen. Dus gaf de Finse middenvelder aan dat hij graag zou meedoen met Jong Ajax in de thuiswedstrijd tegen de Beloften van PSV. De aanwezigheid van de aanvoerder van Ajax 1 inspireerde het Beloftenelftal zodanig, dat iedereen zijn beste beentje voor zette en Jong PSV met 4-0 het slachtoffer werd van de dadendrang van de ploeg van trainers John van 't Schip en Marco van Basten.

Het was geen solo-zege van Litmanen, de 4-0 tegen Jong PSV. Daarmee zou de rest van Jong Ajax veel te weinig krediet krijgen voor het uitstekende spel dat de ploeg gedurende vijf kwartier op de mat van De Toekomst legde. Het was meer dat het op balbezit gebaseerde spelsysteem dat het trainersduo Van 't Schip en Van Basten voor ogen heeft - een keer raken, mooie driehoekjes, loepzuivere passing - de Fin op het lijf geschreven is. En van een Litmanen in zijn element profiteren zijn medespelers, die dan zelf ook tot grote hoogte uitstijgen.

Zo was er bijvoorbeeld spits Jason Culina, die drie van de vier treffers voor zijn rekening nam. Al na drie minuten werd de Australische spits door Litmanen vrij voor doelman Rob van Dijk gezet. De aanvoerder van Jong Ajax schoot met een harde knal de 1-0 binnen.

En net als het eerste elftal van Ajax een dag eerder Feyenoord al in de openingsfase overrompelde, zo namen de reserves maandagavond tegen PSV al vroeg een voorschot op de uiteindelijke zege. Met een uitmuntende lange uittrap in de dertiende minuut bereikte doelman Maarten Stekelenburg de in volle sprint zijnde Culina. De spits kwam weer oog in oog met Van Dijk en weer was het raak: 2-0.

Waar Ajax 1 zich zondag na de vroege 2-0 voorsprong liet terugzakken, ging Jong Ajax nog even door. In de zeventiende minuut etaleerde de thuisploeg weer een vloeiende combinatie, nu eens zonder Litmanen of Culina in de hoofdrol. José Valencia, die het ook volgens zijn coach John van 't Schip goed deed als centrale verdediger, ging een een-twee aan met linksbuiten Etienne Esajas. Precies op tijd kreeg de Ecuadoriaan de bal terug en met een gevoelvolle uithaal passeerde hij Rob van Dijk voor de 3-0.

Nog was de honger van het op volle toeren draaiende Jong Ajax niet gestild. Als de ploeg het vizier iets beter had afgesteld, was PSV al voor rust op zeker vijf doelpunten achterstand gezet. De Eindhovenaren kregen in de eerste helft slechts één kans, en die werd door Stekelenburg knap onschadelijk gemaakt.

Hoewel Jong Ajax in het verloop van de eerste helft niet meer tot scoren kwam, viel er voor de liefhebbers van het typische Ajax-voetbal veel te genieten. Daniël de Ridder, Etienne Esajas, Walker, Rasmus Lindgren, Culina en Litmanen lieten de bal in een moordend tempo rondgaan, daarbij goed gesteund door de verdedigers Jerold Promes, Petri Pasanen, José Valencia en Thomas Vermaelen, die vrijwel geen kans weggaven. Litmanen liet enkele zeer fraaie staaltjes zien. De nummer 10, die een paar geniale passes verzond, zette bijvoorbeeld met een schijnbeweging vier Eindhovenaren op het verkeerde been.

Ook na rust was Ajax heer en meester. Nadat de ploeg al in de eerste minuten van de tweede helft liet zien nog steeds zo scherp en gretig te zijn als in het eerste bedrijf, tekende Jason Culina zijn derde, en Ajax' vierde treffer aan in de 54ste minuut. Rasmus Lindgren onderschepte de bal en vond met een bekeken pass zijn spits die Van Dijk voor de vierde maal kansloos liet.

Jong Ajax kwam niet meer tot scoren daarna, hoewel vooral Litmanen nadrukkelijk op jacht ging naar een treffer. De middenvelder had echter geen doelpunt nodig om zijn uitstekende optreden kracht bij te zetten. De vele open doekjes die het talrijke publiek de Fin schonk, zeiden wat dat betreft al voldoende. Litmanen, die voor de eerste keer dit seizoen de negentig minuten vol maakte, leek maandagavond weer over vijf paar ogen te beschikken, zo fenomenaal was zijn overzicht.

Het enige wat Jong Ajax verweten zou kunnen worden, was dat het in het laatste kwartier wat gas terug nam. Verder overigens zonder gevolgen, want PSV was allang murw gespeeld.

,,Met name in de eerste helft was er bij ons veel beweging en maakten we prachtige goals'', zei trainer John van 't Schip glunderend na afloop. ,,Het baltempo lag bij ons zeer hoog.'' De coach complimenteerde zijn spits Jason Culina. ,,Hij was veel in beweging, telkens aanspeelbaar en hij was sterk. Het is geen toeval dat hij veel scoort'', aldus Van 't Schip, die ook zijn rechterverdediger Jerold Promes prees voor diens optreden.

Eigenlijk had Van 't Schip al zijn spelers apart wel willen roemen, blij als hij was met de geleverde teamprestatie. Maar na de beste wedstrijd van het seizoen van zijn elftal, sprak de coach ook zijn waardering uit voor het feit dat zoveel supporters op de wedstrijd waren afgekomen. ,,Er waren lekker veel mensen vandaag, en daar zijn we erg blij mee.''