Menu

Jari Litmanen is weer thuis

Jari Litmanen is weer terug in zijn geboortestad Lahti. De ex-Ajacied trainde vrijdagmiddag voor het eerst in 14 jaar mee met zijn jeugdclub Lahti. Hij wilde er zelf niet te veel gedoe over, maar gaf toe dat het een bijzonder moment was, toen hij zijn trainingspak aantrok voor de eerste oefensessie op een veldje bij Jalkaranta, waar Jari in de jaren tachtig zijn jeugdwedstrijden afwerkte.

De Fin gaat in Lahti spelen met het oude, vertrouwde nummer tien op zijn rug. Op de shirts is sinds de bekendmaking een stormloop ontstaan die zijn weerga in de Finse voetbalgeschiedenis niet kent. Ook de seizoenkaartverkoop in Lahti is explosief gestegen sinds de verloren zoon zijn terugkeer aankondigde. Voor de eerste thuiswedstrijd tegen Tornio verwacht de clubleiding 10.000 bezoekers – normaal gesproken komen er niet meer dan 1.500 fans.

Litmanen zelf bleef zoals altijd rustig onder de drukte. ,,Ik wilde iets nieuws proberen. En een terugkeer naar Finland leek me een positieve stap. Ik wil Lahti naar nieuwe hoogtes helpen." De stad kende voor het laatst voetbalsucces in 1991, toen Kuusysi kampioen werd. Litmanen speelde van 1987 tot 1990 voor rivaal Reipas. FC Lahti is ontstaan uit een fusie tussen die twee clubs. Litmanen won maar een prijs in Finland: de beker met MyPa in 1991. Maar hij krijgt de kans om in zijn eerste wedstrijd meteen een medaille te pakken. Zijn comeback staat gepland op 2 mei, als Lahti de Ligacup-finale speelt tegen Allianssi.

Daarvoor reist Litmanen af naar Bosnië-Herzegovina voor een interland met Finland. Of hij daar speelt, weet de middenvelder nog niet: ,,Ik ben nog lang niet wedstrijdfit. Vorige week had ik de hele week griep." Of hij na Lahti weer naar het buitenland vertrekt, weet Litmanen ook nog niet. ,,Ik heb inmiddels wel geleerd bij de dag te leven. Ik heb in elk geval wel getekend voor het hele seizoen in Lahti."

Woensdag nam Litmanen afscheid van zijn ploeggenoten bij Ajax, tijdens de benefietwedstrijd tegen de Marocprofs. Ook van Ronald Koeman, die niet zo blij was met Litmanens laatste actie als Ajacied, toen hij geblesseerd vertrok naar Malta om daar in te vallen in een interland. ,,Er is geen ruzie, ik heb niets tegen Koeman. We zijn als vrienden uit elkaar gegaan. Amsterdam is mijn stad en de club is nog steeds geïnteresseerd in mijn diensten, misschien later als trainer."


Met dank aan Ilta-Sanomat.