Menu
Jarig Ajax doet goede zaken bij ADO

Jarig Ajax doet goede zaken bij ADO

Ajax heeft zondag de eigen verjaardag met een overwinning op ADO Den Haag bekroond. Op de dag waarop de club zijn 112de verjaardag vierde boekten de Ajacieden van Frank de Boer een 0-2 overwinning. Jody Lukoki en Jan Vertonghen scoorden na rust. ADO speelde vanaf de 25e minuut met tien man na een rode kaart voor Ali Boussaboun. ,,Een terechte overwinning,’’ trok De Boer na afloop een terechte conclusie.

Ajax leek aanvankelijk een moeizame middag te beleven in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag. Voor de pauze was het Amsterdamse spel kleurloos en waren de Ajax-kansen op de vingers van een hand te tellen. Opvallend genoeg speelde de thuisploeg driekwart van de wedstrijd met tien man. Halverwege de eerste helft werd Ali Boussaboun met rood weggestuurd na een grove charge op de benen van Vurnon Anita. De overtreding en rode kaart deden terugdenken aan Ajax - ADO, eerder dit seizoen. In de ArenA deed Ramon Leeuwin zijn eigen ploeg al in de beginfase van het treffen de das door met een onnodige overtreding een onnozele rode kaart te pakken. Ajax rekende vervolgens voor eigen publiek met speels gemak af met het kansloze tiental van Maurice Steijn: 4-0.

,,Ondanks het gebrek aan kansen bleef de dreiging van ADO uit’’, keek De Boer na afloop terug. Na de rode kaart vond ik ADO juist wat beter en frisser spelen. De actie van Boussaboun was een gevaar voor de ledematen van Anita. Je hoorde ook een harde tik.’’

De Ajacieden slaagden er in de hofstad voor rust niet in de man-meersituatie goed uit te spelen. Het speltempo lag te laag, terwijl ook vanaf de flanken weinig aanvoer kwam richting spits Siem de Jong. De grootste Ajax-kans was op slag van rust voor Jan Vertonghen. Uit een indraaiende vrijetrap vanaf rechts van Theo Janssen had de aanvoerder de kans voor het intikken, maar was hij net te laat bij de bal. Tien minuten eerder liet de thuisploeg een riante mogelijkheid op de 1-0 ook onbenut. Op aangeven van Tjarron Chery kogelde spits Lex Immers de bal van dichtbij slordig over het Ajax-doel. Het Haagse gevaar was illustratief voor de moeite die Ajax een helft lang had met de nummer 14 van de Eredivisie.

Vurnon Anita snelt Lex Immers voorbij. Vurnon Anita snelt Lex Immers voorbij.

De Boer koos vooraf voor een (bijna) identiek elftal als in de laatste ontmoeting met RKC (3-0). Alleen de geblesseerde Lorenzo Ebecilio was niet inzetbaar in de Residentie. Ismaïl Aissati nam de honneurs waar als linkerspits. De Boer wenste in zijn opstelling in elk geval geen rekening te houden met het naderende topduel met PSV. Janssen, Vertonghen en Anita stonden tegen ADO ‘op scherp’; een gele kaart zouden de routiniers bekopen met een schorsing voor de thuistopper. In de strijd om de landstitel kunnen risico’s niet worden uitgesloten.

De Boer wisselde in de rust Aras Özbiliz voor Jody Lukoki en Dico Koppers voor Daley Blind. Vooral met de inbreng van de jonge Lukoki won Ajax aan frivoliteit en gevaar vanaf de (rechter)flank. Lukoki’s eerste actie bracht Ajax al in de 48ste minuut een voorsprong. Op maat bediend door Janssen, bekroonde de sprintende rechtsbuiten zijn uitstekende balaanname met een doeltreffend schot: 0-1. De salto waarmee het zelf opgeleide talent zijn doelpunt vierde, gold als een fraaie toegift. Aissati schoot de bal vijf minuten later, op aangeven van Eriksen, op de paal.

,,Het toverwoord in de rust was lokken,’’ vervolgde De Boer. ,,We moesten geduld opbrengen en het tempo moest de tweede helft omhoog. Net zolang totdat ADO het niet meer kon belopen. We hadden eerder ook al controle, maar dat je snel op 1-0 komt is natuurlijk prettig. Het was een goede loopactie van Lukoki.’’

De Ajacieden speelden zich met het vernieuwde elan uiteindelijk toch simpel voorbij de Hagenaars. Na een uur spelen verdubbelde Vertonghen de voorsprong van zijn ploeg. De wijze waarop de Ajax-captain zijn zevende van het seizoen maakte was indrukwekkend. Vertonghen stoomde met grote passen en met de bal strak aan de voet op over links. In de Haagse zestien werd Chelsea-huurling Kenneth Omeruo eenvoudig uitgekapt, waarna de Belg de bal met een subtiel boogje om doelman Gino Coutinho in het doel plaatste: 0-2. Kracht, klasse, overzicht en overtuigingskracht; alles kwam samen in de belangrijke treffer van Vertonghen.

Schadevrij verlieten de Ajacieden Den Haag niet. De gele kaart die Janssen diep in de tweede helft ontving maakt meespelen tegen PSV, komende zondag, wegens de onvermijdelijke schorsing onmogelijk. De sterkhouders Vertonghen en de eerder al voor Bulykin gewisselde Anita bleven dat onheil bespaard waardoor Ajax alleen de geschorste Janssen hoeft te missen. ,,Het was uiteindelijke een terechte zege’’, besloot De Boer. ,,De rode kaart heeft de wedstrijd beïnvloed, maar gelukkig wel in ons voordeel.’’

Ajax kan zondagmiddag in een luxe zetel kijken hoe de concurrentie het er vanaf brengt. PSV – sc Heerenveen en FC Twente tegen Feyenoord maken van Ajax wellicht weer een winnaar dit weekend. De jarige club blijft volop meestrijden om de 31ste landstitel in de afgelopen 112 jaar opgebouwde clubhistorie.

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van ADO Den Haag – Ajax en de reacties van Frank de Boer en de doelpuntenmakers Jody Lukoki en Jan Vertonghen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong begon net als tegen RKC in de spits. Siem de Jong begon net als tegen RKC in de spits.
Aras Özbiliz ingeklemd tussen tegenstander en bal. Aras Özbiliz ingeklemd tussen tegenstander en bal.
Toby Alderweireld hield samen met de andere verdedigers en Vermeer de nul. Toby Alderweireld hield samen met de andere verdedigers en Vermeer de nul.
De Ajacieden bekommeren zich om Anita na de harde overtreding van Boussaboun (rode kaart). De Ajacieden bekommeren zich om Anita na de harde overtreding van Boussaboun (rode kaart).
Daley Blind verving Dico Koppers na rust. Daley Blind verving Dico Koppers na rust.
Feest rondom invaller Jody Lukoki na de 0-1. Feest rondom invaller Jody Lukoki na de 0-1.
Invaller Jody Lukoki speelde een prima wedstrijd in Den Haag. Invaller Jody Lukoki speelde een prima wedstrijd in Den Haag.
Christian Eriksen kopt de bal voordat Lex Immers gevaarlijk kan worden. Christian Eriksen kopt de bal voordat Lex Immers gevaarlijk kan worden.
Jan Vertonghen op weg naar het doel van ADO. Jan Vertonghen op weg naar het doel van ADO.
Na een uur schoot Jan Vertonghen de bevrijdende 0-2 binnen. Na een uur schoot Jan Vertonghen de bevrijdende 0-2 binnen.
Feest bij de dug-out van Ajax. De zesde competitiezege op rij is een feit. Feest bij de dug-out van Ajax. De zesde competitiezege op rij is een feit.