Menu

Jarige Haarms benoemd tot 'levend monument'

Bobby Haarms viert vandaag zijn 70ste verjaardag. De 'Goede Beul' stopte vier jaar geleden met zijn werk als trainer van Ajax, maar is nog altijd in de Amsterdam ArenA actief. Haarms is al enige tijd 'grasmeester', maar is vooral bekend en geliefd om zijn trainerswerk. Hij veroverde met zijn Ajax alle Europese bekers. Maandagavond kreeg Haarms tijdens een uitzending van FC Godenzonen op AT5 de titel 'levend monument' opgespeld door wethouder Hannah Belliot van de gemeente Amsterdam.

Bob Haarms werd op 8 maart 1934 geboren in Amsterdam. Het kan bijna geen toeval zijn dat anderhalve maand later recht tegenover zijn geboortehuis aan de Middenweg de eerste paal geslagen werd van stadion de Meer.

Haarms doorliep alle jeugdelftallen van Ajax en hij speelde in zeven jaar 72 officiële wedstrijden voor Ajax 1. Een hardnekkige knieblessure dwong hem tot stoppen, waarna hij op advies van trainer Vic Buckingham zich ging toeleggen op het trainersvak. Rinus Michels haalde Haarms in 1967 terug naar Ajax, nadat hij enkele jaren trainer van amateurclubs was geweest.

Na de verloren Europa-Cupfinale in 1969 tegen AC Milan, kwam Bobby Haarms in volledige dienst bij Ajax, als assistent-trainer van Michels. In die tijd begon Haarms ook met zijn beruchte hersteltrainingen, die hem de naam de Goede Beul opleverden. Zijn eerste slachtoffer was huidig assistent-trainer bij Ajax Ruud Krol, die herstelde van een beenbreuk. De volgende patiënt was Wim Suurbier en daarna volgden nog vele Ajacieden die Haarms vervoekten tijdens de trainingssessies maar hem later dankbaar waren voor zijn hulp bij de revalidatie.

Haarms won als assistent van Rinus Michels, Stefan Kovács, Johan Cruijff en Louis van Gaal alle Europese bekers en onder die coaches en vele andere veroverde hij menige landstitel en KNVB-beker. Tot 2000 was hij, met een onderbreking van enkele seizoenen, assistent-trainer van Ajax 1. Hij nam in al die tijd nog wel eens de honneurs als hoofdtrainer waar, als de zittende coach opstapte of ontslagen werd. Ambities om de vaste hoofdtrainer van Ajax te zijn heeft Haarms nooit gekoesterd, want hij besefte goed dat iemand in die functie nooit heel lang op dezelfde plaats blijft. En weg bij zijn Ajax, daar moest Haarms niet aan denken.

Bij zijn afscheid als trainer in 2000 werd Bob Haarms benoemd tot erelid van Ajax. Maar echt met pensioen is de 70-jarige nog altijd niet. Hij vervult de in de Amsterdam ArenA niet onbelangrijke taak van veldcommissaris en is voorzitter van het bestuur van het supportershome naast het trainingsveld bij de ArenA. Haarms is nog elke dag op zijn club te vinden en iedereen bij Ajax hoopt dat dat nog lang zo mag blijven.

Maandagavond bij de uitzending FC Godenzonen van AT5 werd Haarms verrast door wethouder Hannah Belliot van Amsterdam. Zij overhandigde Bob onder andere een schildje, waarop staat dat hij 'levend monument' van de stad Amsterdam is. ,,Omdat hij zo bijzonder is voor de stad en zo bijzonder voor Ajax", aldus de wethouder voor Zorg, Cultuur, Lokale Media en Monumenten. Zij noemde Haarms een levend voorbeeld van het sportief erfgoed van Amsterdam. Haarms is de eerste Amsterdammer met deze titel.