Menu

Jarige Koeman ruikt kampioenschap na ruime zege op Vitesse

Een beter verjaardagscadeau had trainer Ronald Koeman zich niet kunnen wensen. Zijn ploeg won met duidelijke cijfers (5-0) van Vitesse terwijl PSV weer punten verspeelde. Het gat is inmiddels elf punten. ,,Normaal gesproken is het kampioenschap binnen", verkondigde Koeman na afloop van het kat-en-muisspel dat Ajax - Vitesse was.

De trainer van Ajax kon rustig toekijken hoe zijn ploeg acteerde tegen een onthutsend zwak Vitesse, terwijl zijn collega Edward Sturing met de minuut bleker werd. Geen pass kwam aan bij Vitesse, de spelers stonden in het veld alsof ze zich afvroegen waarom ze in hemelsnaam de bus in waren gestapt naar Amsterdam. ,,Het niveauverschil was gigantisch, maar wij hebben er geen moment een wedstrijd van gemaakt. Dat is nog het meest gênante en de grootste teleurstelling. Ik schaam me voor mijn ploeg", treurde de Vitesse-trainer na.

Koeman leed een beetje mee met Sturing. Hij was immers zelf trainer van Vitesse tot hij naar Ajax overstapte. Over zijn eigen team was hij uiteraard tevreden. ,,Ik heb niets meer te willen. Alles zat erin, we hebben goede momenten gehad en zijn de laatste weken voetballend veel beter dan twee maanden terug."

Twee maanden terug kon Koeman geen beroep doen op Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan keerde deze zondag terug in de basiself en wist Wesley Sneijder achter zich op het middenveld. Als rechtsback trad Zdenek Grygera weer op. Hatem Trabelsi haakte deze week tijdens de training af met een liesblessure. In tegenstelling tot Pienaar zat Ibrahimovic nog op de bank. Koeman zag geen reden Yannis Anastasiou te wisselen. Daarvoor had hij gegronde redenen, die de Griek ook tegen Vitesse bevestigde. Balvast, tactisch slim en altijd aanspeelbaar was Anastasiou weer van grote waarde voor Ajax. Alleen een doelpunt ontbrak op zijn palmares van deze wedstrijd.

Maar de treffer van Maxwell in de zestiende minuut mag voor een heel groot deel op zijn conto worden bijgeschreven. De Braziliaan ging de één-twee aan en Anastasiou gaf de bal prachtig terug. De linksback bleef koel en schoof de bal goed binnen, 1-0. Bij de andere goals in de eerste helft kwam er geen combinatie aan te pas. Wesley Sneijder schoot ineens van afstand prachtig binnen, 2-0 en dat het rollertje van Nicolae Mitea doel trof, was eigenlijk te absurd voor woorden. De bal rolde tussen heel veel spelers door het doel in.

Na rust nam Ajax gas terug, maar Vitesse kon daar niets mee. De Arnhemmers waren nog niet begonnen met voetballen en waren dat schijnbaar ook niet van plan. Pas nadat Ajax vers bloed had ingebracht - Zlatan Ibrahimovic voor Anastasiou en Victor Sikora voor Steven Pienaar - begon het weer te leven in de ArenA. ,,De wedstrijd was natuurlijk vrij snel beslist", verklaarde Koeman het minder dynamische spel van zijn ploeg. ,,We zijn echter goed doorgegaan op een slordige fase in de tweede helft na. En wat kan ik meer eisen dan 5-0, fantastische voetbalmomenten en goede goals?"

Dat het tot een handvol goals kwam, was te danken aan een uitgekiende kopbal van Johnny Heitinga in de 73ste minuut en een mooie goal van Zlatan Ibrahimovic. Het passje was van Sneijder, de afwerking van de Zweed die voor het eerst weer scoorde sinds hij er door een liesoperatie maanden uit was.

Koeman: ,,Ik ben blij met de winst, zo gaan we gestaag naar het kampioenschap. Normaal gesproken is dat nu binnen. Elf punten mogen we natuurlijk nooit meer weggeven. Het zal alleen aan onszelf liggen als het nu niet lukt", besloot de jarige trainer die deze zondag zijn 41ste verjaardag vierde.