Menu
'Je eerste liefde vergeet je nooit'

'Je eerste liefde vergeet je nooit'

Voor Frank de Boer komt er deze week in China een einde aan tien jaar Ajax. Opgeteld bij zijn vijftien jaar als Ajax-speler is de 46-jarige De Boer een kwart eeuw aan de club verbonden geweest. Op zo’n 8.000 kilometer afstand van Amsterdam blikt hij in Shenyang terug op een fantastische tijd.

Het is een mooi gezicht. In een zaal vol Chinese gasten van partner CST zingt De Boer uit volle borst de Ajax Marsch mee. Het clublied schalt uit de speakers en verleidt de vertrekkende Ajax-coach zijn liefde voor de club nog maar eens te bezingen. ,,Ik ben mijn hele leven al bij deze club betrokken. Sinds mijn zevende ben ik supporter van Ajax. Als speler en trainer heb ik er 25 jaar lang fantastische dingen meegemaakt. In beide gevallen ben ik hier bij Ajax begonnen. Het is bijna een huwelijk. En dat gevoel zal ook nooit weggaan. Je eerste liefde vergeet je nooit.”

Opbouw
Direct na zijn terugkeer uit Qatar besloot De Boer zich in 2006 op het trainersvak te storten. ,,In overleg met Jan Olde Riekerink (toenmalig hoofd jeugdopleiding bij Ajax, red.) en mijn zaakwaarnemer Guido Albers bekeken we welk pad ik het beste kon bewandelen om trainer te worden. Als coach van Ajax D1 en later de A1 kon ik ervaren wat het trainerschap inhield en hoe het was om een groep te leiden. Als aanvoerder had ik daar misschien een beetje ervaring mee, maar ik was er natuurlijk niet 24/7 mee bezig. Ik begon ook gelijk met de cursus Coach Betaald Voetbal en liep mijn stage bij Ajax onder Henk ten Cate. Hennie Spijkerman en Carlo l’Ami waren er toen ook al. Die combinatie van de cursus en mijn eigen jeugdteam bleek uiteindelijk een fantastische opbouw van mijn trainersloopbaan. Als ze me toen hadden gezegd dat ik binnen 4,5 jaar hoofdtrainer zou zijn en in de eerste 3,5 jaar vier landstitels zou veroveren, dan had ik ze voor gek verklaard. Daar droom je alleen maar van.”

Frank de Boer werd ook in China bedankt door Ajax-fans.
Frank de Boer werd ook in China bedankt door Ajax-fans.

Tijdens de tour door China schoten de afgelopen dagen verschillende namen en wedstrijden door zijn hoofd. ,,Natuurlijk denk ik nog wel eens terug aan de eerste wedstrijd in Milaan. De 0-2 zege in San Siro was prachtig. Ook de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Barcelona staat hoog in mijn favorietenlijst. Vooral de eerste helft speelden we ongelofelijk goed. De thuiszege tegen Manchester City was ook mooi. En natuurlijk de kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011. Dat was ongekend.”

Premier League
In zijn 5,5 jaar als hoofdcoach heeft hij veel spelers zien komen en gaan. ,,Je herinnert je vaak de jongens die een stap naar een grote competitie hebben gemaakt. Dat is ook het mooie aan een opleidingsclub als Ajax. Kijk eens hoe goed Toby Alderweireld het nu bij Tottenham Hotspur doet. En dat geldt ook voor Vurnon Anita, Christian Eriksen en Jan Vertonghen. Ook zij hebben inmiddels al veel duels in de Premier League achter hun naam staan. En wat dacht je van Daley Blind? Hij heeft zich op een fantastische manier teruggeknokt bij Ajax en is tegenwoordig vaste waarde bij Manchester United en Oranje. De ontwikkeling van die jongens geeft me veel genoegdoening. Ik volg ze nog altijd op de voet.”

Ook Kenny Tete verdient volgens De Boer een aparte vermelding. Als beginnend coach van Ajax D1 had hij de rechtsback al onder zijn hoede. ,,Ik weet nog goed dat de jonge Kenny tijdens een toernooi alleen maar op de grond lag. Ik zei: Kenny, jij hebt in één toernooitje meer slidings gemaakt dan ik in mijn hele loopbaan. Het is mooi om te zien waar hij nu tien jaar later staat. Kenny is een vaste waarde in het eerste elftal en Oranje-international. Ook met spelers als Ricardo van Rhijn en Davy Klaassen heb ik heel lang samengewerkt.”

Toekomst
Zijn toekomst is nog in nevelen gehuld. Ook voor hemzelf. ,,Ik weet ook nog niet wat de volgende stap zal zijn, maar ik denk dat ik klaar ben voor een nieuw avontuur. Als speler van Ajax had ik dat op een gegeven moment ook. Je komt in een fase dat je eens iets anders wilt proeven. Nieuwe energie opdoen, jezelf weer opladen. Misschien neem ik wel een sabbatical en misschien komt er een mooie nieuwe club waar ik mogelijkheden zie. Het valt allemaal niet te voorspellen, al weet ik ook hoe snel het kan gaan in de voetballerij. Het moet gewoon het juiste moment zijn. Eind 2010 kreeg ik de kans om hoofdcoach van Ajax te worden. Ik had toen het gevoel dat ik het aankon en dat het een goed moment was. Zoiets kan zich nu weer voordoen.”

De Boer: ,,Ik kijk tevreden terug op mijn tijd bij Ajax. Ik heb er met volle teugen van genoten. Het is nu het einde van een tijdperk. Ik heb mijn werk als trainer van Ajax altijd met plezier gedaan. Hopelijk krijgt mijn periode bij Ajax een goed vervolg. Daar heb ik alle vertrouwen in. Ajax zal altijd de grootste club van Nederland blijven en prijzen pakken. Vanaf nu ga ik elke week in de officiële Ajax App kijken wat er allemaal bij de club gebeurt. Met name ook omdat veel jongens nog lekker bij Ajax blijven. Ik ben benieuwd naar hun ontwikkeling.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Frank de Boer tijdens het bezoek aan de Verboden Stad in Beijing.
Frank de Boer tijdens het bezoek aan de Verboden Stad in Beijing.