Menu
'Je kan zo in Madame Tussauds staan'

'Je kan zo in Madame Tussauds staan'

Tijdens het trainingskamp in De Lutte worden altijd de officiële pasfoto’s voor het nieuwe seizoen gemaakt. Dit jaar is er een nieuw onderdeel bijgekomen. Ajax TV maakt dagelijks na de lunch opnames voor het stadionjournaal. De ‘bewegende pasfoto’ zal vanaf de eerste thuiswedstrijd op de grote schermen in de Amsterdam ArenA te zien zijn.

Ze zijn het bij landhuishotel De Bloemenbeek inmiddels wel gewend. Ieder jaar bouwt Ajax een conferentiezaal om tot fitnessruimte annex fotostudio. Een mix van spinningfietsen en studiolampen maken de vergaderruimte bijna onherkenbaar. Als de eerste groep spelers binnen is, beginnen de lichten te flitsen. Ajax' huisfotograaf Louis van de Vuurst zet de Ajacieden een voor een op de foto. Voor een zwarte achtergrond dit keer. ,,Want dat ziet er lekker krachtig uit”, weet hij. Voor sommige spelers een routineklus, maar voor nieuwelingen als Mats Rits en Jody Lukoki een mooi moment.

Na de fotoshoot mogen de spelers hun acteerkunsten vertonen. Geïnspireerd door het stadionprogramma van Portland Timbers gaat Ajax met het stadionprogramma de Amerikaanse kant op. Eyong Enoh mag het spits afbijten. En dat zal hij weten ook. De voetbalhumor is nooit ver weg als de Kameroener zich bij de fotograaf meldt. ,,Enoh, you look like Madame Tussauds!”, klinkt het. En nadat alle vergelijkingen met acteurs zijn getrokken heeft hij zijn gezicht snel weer in de plooi getrokken. Ook voor de camera toont hij zich een echte prof.

Als Aras Özbiliz zich even later in de geïmproviseerde studio van Ajax TV meldt, wordt hij vergeleken met Al Pacino. ,,Wie? Cappuccino?”, klinkt het direct. Enoh grijpt zijn kans om ‘wraak’ te nemen voor alle afleidingen bij zijn shoot. Na twee grappen houdt hij het voor gezien. De rij wachtende spelers is blij toe. Net als de fotograaf trouwens. ,,Kom op, tempo jongens!”

Tekst en foto’s: Ajax.nl

Daley Blind laat een bewegende pasfoto maken. Daley Blind laat een bewegende pasfoto maken.
Maarten Stekelenburg staat letterlijk in de schijnwerpers. Maarten Stekelenburg staat letterlijk in de schijnwerpers.
Rodney Sneijder kijkt strak in de camera. Rodney Sneijder kijkt strak in de camera.
Vurnon Anita is benieuwd naar het resultaat van de foto. Vurnon Anita is benieuwd naar het resultaat van de foto.