Menu
'Je kunt niet groot genoeg dromen'

'Je kunt niet groot genoeg dromen'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Merel van Dongen.

Naast het voetballen bij Ajax en Oranje en mijn studie heb ik sinds augustus ook nog een andere drukke bezigheid. Ik geef training aan het U17-talententeam van SC Buitenveldert in Amsterdam-Zuid. Op mijn vijfde ben ik zelf begonnen bij Buitenveldert en het voelt goed om weer terug te zijn op het oude nest, nu als trainer.

Drie jaar geleden heb ik mijn trainersdiploma TC3 gehaald omdat ik ambities heb om eventueel na mijn carrière (en dus ook tijdens mijn loopbaan) trainer te worden. Je kunt er dan maar beter vroeg mee beginnen, was de gedachte.

Druk programma
Het contact met SC Buitenveldert is altijd goed gebleven en daarom betrok Peter Weilenmann mij bij de club. Leuk om te weten is dat Buitenveldert met ruime afstand de grootste club van Nederland is op het gebied van meisjes- en vrouwenvoetbal. Ze zijn tevens partner van Ajax. Aanvankelijk twijfelde ik, vanwege mijn toch al drukke programma met de Ajax Vrouwen, maar na vier gasttrainingen aan de meiden was ik verkocht.

Ik sta nu twee keer per week voor de groep. Er is als trainer niets leuker dan een team te zien groeien door de ideeën die jij overbrengt op een groep. Het is mooi voor de meiden dat ze een Ajax-speelster voor de groep hebben staan. Dat geeft iets extra’s aan het team, iets bijzonders. Overigens zijn er toch nog meiden die niet altijd goed luisteren of zich niet aan de regels houden. Dan hebben ze een probleem, want door alle krachttraining bij Ajax ben ik natuurlijk een stukje sterker dan de meiden van U17. Ik laat ze dan opdrukken op mijn eigen tempo, en heb vaak geen genade. Dan hadden ze maar beter moeten luisteren.

Voetbalverstand
Het is natuurlijk van enorm belang dat een trainer veel verstand heeft van voetbal. Ik vind daarnaast dat het menselijke aspect van de speelsters ook centraal moet staan. In Amerika heb ik Todd Bramble als coach gehad, die heel goed was in het combineren van die twee dingen. Het is goed om alle partijen zo goed mogelijk te leren kennen, want daar kan ik ook voor mijn eigen voetbalcarrière de vruchten van plukken. Het moeilijkste vind ik het moeten teleurstellen van meiden. Ik heb zelf een aantal keer meegemaakt dat ik ergens niet voor werd geselecteerd. Nu zit ik aan de andere kant van de tafel. Nu moet ik soms meiden teleurstellen.

Met Buitenveldert komen we uit in de 3e klasse voor B-junioren op zondag, een jongenscompetitie. Twee weken geleden hebben de meiden een jongensteam met 8-3 ingemaakt. Ik coach af en toe een wedstrijd, maar in principe behoren wedstrijden niet tot mijn takenpakket. Ik heb met Buitenveldert afgesproken alleen de trainingen op maandag en dinsdag te doen. Zondag is namelijk mijn enige vrije dag. Weten wanneer je rust moet pakken als topsporter is ontzettend belangrijk.

We hebben een talentvol team, waarvan een aantal speelsters in jeugdselecties van de KNVB zitten. Ik ben benieuwd hoe ver ze het gaan schoppen en hoop als trainer ze te helpen om later misschien ook wel bij Ajax te spelen. Je kunt wat mij betreft niet groot genoeg dromen!