Menu
'Je ziet je vrienden weer terug'

'Je ziet je vrienden weer terug'

Joël Veltman (20), Davy Klaassen (19), Stefano Denswil (19) en Mickey van der Hart (18) behoren tot de nieuwe generatie van Ajax. Het viertal uit de eigen jeugdopleiding behoort dit seizoen officieel tot de A-selectie van Ajax. Aan het einde van het trainingskamp in De Lutte maken de talenten van de Toekomst de balans op.

Davy Klaassen kon zich vorig seizoen haast geen betere ‘roomie’ dan Jan Vertonghen wensen. Toen de blonde middenvelder eind november in Lyon zijn Europese debuut maakte, was het de aanvoerder van Ajax die hem wegwijs maakte bij het eerste elftal. Ruim zeven maanden later is de jeugdinternational zelf degene die, hoe jong ook, zijn ervaringen kan overdragen aan zijn huidige kamergenoot in De Lutte: Mitchell Dijks. ,,We spelen allebei al heel lang samen bij Ajax en hebben zo’n beetje hetzelfde meegemaakt. Alleen ik heb er vorig seizoen al even bijgezeten. Dat is misschien een klein verschil.”

Net als Dijks heeft hij deze week zijn ogen uitgekeken in De Lutte. Hij noemt Siem de Jong, Jan Vertonghen en Theo Janssen. ,,Dat zijn de grote jongens met veel ervaring. Zij helpen je als het moet.” Mickey van der Hart kan de woorden van Klaassen beamen. De 18-jarige keeper trekt sinds twee weken intensief op met Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen. ,,Ik lig deze week bij Jasper op de kamer. We praten niet zozeer over keeperszaken, maar hij kan me wel een beetje bijpraten hoe het allemaal werkt bij het eerste elftal. Het zijn de kleine dingen als hoe je gekleed naar het eten gaat en wanneer je bij de fysio’s terecht kan. De begeleiding is veel uitgebreider dan ik bij de A1 gewenst was. Tijdens de NextGen Series heb ik wel het een en ander geleerd, maar het is toch niet te vergelijken met hoe het er nu aan toe gaat.”

Mickey van der Hart, Joël Veltman, Stefano Denswil en Davy Klaassen zijn vanuit de eigen jeugdopleiding doorgestroomd naar de A-selectie. Mickey van der Hart, Joël Veltman, Stefano Denswil en Davy Klaassen zijn vanuit de eigen jeugdopleiding doorgestroomd naar de A-selectie.

Het verdedigingsduo Stefano Denswil (kamergenoot Lesley de Sa) en Joël Veltman volgt deze week van dichtbij de verrichtingen van hun ervaren teamgenoten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Veltman: ,,Door alleen maar te kijken heb ik deze week al heel veel geleerd. Tijdens een partijspel op de training merk je hoe belangrijk het is om direct de juiste oplossing te vinden. Het tempo ligt namelijk een stuk hoger. En hoewel wij als debutanten Frank de Boer nog uit de A1 kennen, wordt van ons verwacht dat we meekunnen gaan met het niveau. Hij verwacht van iedereen evenveel. Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Hij verwacht van iedereen evenveel”, aldus de ‘roomie’ van Ricardo van Rhijn.

,,Het is allemaal net was sneller en net wat slimmer”, weet Klaassen inmiddels. ,,Je moet dus zorgen dat je dat zelf ook wordt. Door iedere dag op dit niveau te trainen groei je daar langzaam naartoe.” Zijn leeftijdsgenoot Denswil ziet de trainingsweek in De Lutte dan ook als een ‘mooi opleidingstraject’. Bovendien koestert hij de aanwezigheid van al die andere spelers met wie hij in de A1 of Jong Ajax heeft gespeeld. ,,Je ziet je vrienden weer terug. En het is voor een jong iemand als ik natuurlijk gezelliger dan wanneer ik hier alleen met volwassenen zou zijn. We kunnen elkaar goed motiveren. We weten heel goed wat we uiteindelijk willen bereiken.”

Dan is het tijd voor de fotosessie in de tuin achter het hotel. Een procedure die ze eerder deze week ook al eens hebben doorlopen. Net als de overige selectiespelers zijn na het diner beurtelings de geïmproviseerde studio ingedoken voor foto’s en video-opnames. Het past bij de toegenomen aandacht sinds ze officieel tot de A-selectie behoren. ,,Meer camera’s, meer interviews. Ook dat is goed voor je carrière”, weet Veltman. En dan, met een lach. ,,Het is ook handig dat we nu onze eigen fotokaarten hebben. Dan hoeven we niet meer onze handtekening onder iemand anders hoofd te zetten. Misschien is dat nog wel het grootste verschil.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst