Menu
Jeffrey Sarpong op het WK: 'We staan er voor elkaar'

Jeffrey Sarpong op het WK: 'We staan er voor elkaar'

Het is stiller dan normaal bij de A-junioren van Ajax op de Toekomst. Vijf spelers van de A-selectie zijn namelijk momenteel met het Nederlands team onder de 17 jaar in Peru, waar over drie dagen het WK wordt gehouden. Vurnon Anita, Jan-Arie van der Heijden, John Goossens, Jeffrey Saprong en Koen Verhoeff vertellen regelmatig over hun bevindingen in Peru. Vandaag vertelt Jeffrey Sarpong over de reis, het weer en de kracht van het Nederlands elftal.

Jeffrey Sarpong is een van die Ajacieden bij Oranje onder 17. Na de ochtendtraining van dinsdag belt hij ontspannen vanuit Peru naar Nederland. ,,Lekker warm hier”, laat hij als echte Nederlander als eerste weten. Het is pas elf uur in de ochtend en de training zit er al op. ,,De FIFA bepaalt wanneer elk team traint. Dat horen we de avond van te voren. De ene keer is dat 's middags, de andere keer 's avonds. Nu was het voor het eerst heel vroeg. We zaten om half negen in de bus.”

Sarpong maakt het uitstekend, heeft geen last van de warmte of van een jetlag, maar moest wel even wennen. ,,We vlogen vrijdag van Schiphol naar Bonaire. Daar vandaan was het nog drieënhalf uur naar Lima en van de Peruaanse hoofdstad bracht een ander vliegtuig ons naar Piura. Ik vond het niet erg. Met het Nederlands team was ik ook al eens naar Japan gevlogen. Dat was ook lang. Mij viel de reis wel mee.”

Besef
Als Sarpong in de bus zit van het hotel naar de training kijkt hij zijn ogen uit. ,,Wat me opvalt hier is dat er allemaal aardige mensen zijn, die hard werken. Ook al krijgen ze niet veel betaald. Dat is thuis soms wel anders. Je ziet om je heen dat de mensen niet rijk zijn en dan besef ik hoe goed wij het in Nederland hebben.”
Ook in Piura ontbreekt het de ploeg aan niets. ,,Het hotel is mooi. Niet heel groot, compact. Vandaag is Qatar aangekomen, die zitten bij ons in het hotel. Dat team wordt door een Nederlander getraind en onze assistent-trainer Ruud Dokter heeft ook nog voor Qatar gewerkt.”
Hotelgenoot Qatar is de eerste tegenstander van Oranje op het WK. ,,We hebben gisteren een video gezien van het team en daar moesten wij aantekeningen bij maken. Mij viel op dat het team een goede spits heeft. Heel behendig en snel. Achterin vond ik Qatar onzeker en opbouwend zag het er niet zo goed uit. Het middenveld zakt vaak terug, waardoor er veel ruimte komt. Daar moeten wij van profiteren.”
De tegenstander is bekend. De eigen kracht ook. ,,Wij moeten het van ons collectief hebben”, weet Sarpong. ,,Onze kracht is dat we een band met elkaar hebben. Wij willen voor elkaar werken. Als we met 1-0 achter staan, kunnen we de stand door die kwaliteit gelijktrekken of zelfs ombuigen in een 2-1 voorsprong.”

Mix
Met Brazilië, Gambia en Qatar is groep D een mix van speelstijlen. De bovenste twee ploegen plaatsen zich voor de kwartfinale. ,,Ik denk dat dat er voor ons inzit”, schat de Ajacied in. ,,Op papier wel in elk geval. Brazilië is theoretisch het beste land en Gambia zijn beren van jongens. Onze trainer zei al dat het Gambia onder 30 was, in plaats van onder 17.”
Sarpong kent zijn rol binnen het team. ,,Ik moet de anderen aanspreken met mijn spel. Ik ben namelijk niet zo’n coacher in het veld. Door mijn spel moet ik de anderen aansturen. Door bijvoorbeeld fel te zijn de anderen wakker schudden.”

Ervaring
Dat hij door het spelen van een wereldkampioenschap een grote voorsprong krijgt op zijn leeftijdsgenoten die thuis blijven, beseft Sarpong ook. ,,Het is fantastisch om een WK te spelen”, geniet de middenvelder. ,, Nu besef je nog niet dat je aan een WK meedoet. Dat komt wel zodra we de eerste wedstrijd hebben gespeeld. Ik wil een goed WK spelen en ervaring op doen. Daardoor word je als speler beter. Ruud Vormer die ook in deze selectie zit, zei al dat hij door het EK in Italië als voetballer is gegroeid. Ik denk dat ik dat ook ben.”

Oranje begint zaterdag 17 september aan het WK. De wedstrijden zijn te zien op Eurosport. Het speelschema van groep D is als volgt:

17 Sep 05 15:15 Piura NEDERLAND - QATAR
17 Sep 05 18:00 Piura BRAZILIE - GAMBIA
20 Sep 05 15:30 Piura QATAR - GAMBIA
20 Sep 05 18:15 Piura NEDERLAND - BRAZILIE
23 Sep 05 18:15 Lima GAMBIA - NEDERLAND
23 Sep 05 18:15 Trujillo QATAR - BRAZILIE

Na de groepsduels volgen de kwartfinales op 25 en 26 september, de halve finales op 29 september en de finale wordt op zondag 2 oktober gespeeld.